Alimentare Imac

Buna ziua, am si eu o problema cu un laptop MacBook Air din 2017. Iata situatia: l_am luat de la un magazin nou nout, dar nefolosit vreme de 4 ani. presupus ca bateria ea moarta pt ca nu se deschidea. L_am dus la un service care mi_a schimbat_o dar nu cu una originala pt ca nu avea incredere in furnizori ca vand baterii compatibile pe post de originale. A mers o săptămână apoi stop. L_am dus inapoi si au schimbat mufa de incarcare suspectand ca de acolo ar fi problema. A mers o saptamana si gata. Ei spun ca au probat atat mufa cat si bateria pe alt laptop identic si nu erau probeleme. Acum nu stiu ce sa fac. Nu ma deranjeaz ca nu se incarca, dar nici in priza nu se deschide. Desi incarcatorul arata ca merge. Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Mulțumesc

Mi-e teamă că nimeni nu poate da un sfat, dar – din cele spui - par relativ clare câteva puncte:
– O baterie nefolosită așa de mult timp (4 ani!) conduce automat la moartea bateriei; nu te mai întreb de ce l-ai ținut așa de mult timp și nu l-ai vândut la timpul său.
– Bateria schimbată nu pare a fi OK. Nu pricep ce vrei să spui cu fraza „…i_a schimbat_o dar nu cu una originala pt ca nu avea incredere in furnizori ca vand baterii compatibile pe post de originale.” Important era să fie baterie compatibilă, nu Apple-blessed (cum se zice). Dacă au pus acolo o baterie deja folosită, nu una nouă, este foarte probabil că și aia era spre moarte, mai ales dacă a stat nefolosită mult timp.
Soluția, așa cum o văd eu: ia o baterie nouă (ai mulți furnizori). La acel model, bateria se schimbă relativ ușor. Dacă te pricepi un pic la șurubăreală, o poți schimba și singur.

P.S. Ai aici două linkuri la furnizori de baterii, dar sunt multe alte variante, inclusiv amazon.fr, amazon.de, amazon.uk etc

Mulțumesc pentru răspuns.
Cei de la service au zis ca furnizorul cu care lucrau nubera de incredere, adica ei nuberau sigur ca beteriile pe care aia le vindeau ca originsle, chiar erau originale. Si ca sa nu platesc ceva ce poate nu face, au alles varianta unei baterii noi compatibile Dar ceea ce eu nu inteleg este de ce nu merge doar in priza, chiar daca bateria e moarta, chiar si asta noua. Dupa parerea mea e calr ca nu incarca, desi încărcătorul arata led portocaliu sau verde. Pt ca daca bayeria s_a descarcat si nu primeste curent, atunci e mort. Problema e ca a fost schimbat si modului de incarcare (mufa) si tot asa face. Nu atiu la cine sa apelez sau ce sa fac. E prima data cand folosesc un astfel de laptop.
Sa schimb service_ul sau sa iau alta baterie.

Si mai e o chestie pe care nu o inteleg. De ce nu porneste cu el in priza? Inteleg ca poate bateria schimbata nu e buna, dar nici cu el in priza, desi ei spun ca au schimbat si modulul de alimentare.
Adica acum nu il pot porni deloc. Si a facut asa si dupa ce am schimbat bateria. Dupa ce moare, laptotul nu mai porneste nici in priza

Dacă locuiești în București, ai două service-uri cu reputație bună (nu am apelat la ele):
https://radicalservice.ro
Service Macbook, PRO, Air | Service Reparatii iMac | Service Apple | Componente Apple
Și dealerul Noumax, desigur.

Logica spune, desigur, că o baterie moartă nu ar trebui să conducă la nefuncționalitate totală sau parțială, dacă aparatul este alimentat la priză. Da, numai că bateria aia veche, în afară de faptul că nu mai stochează energia electrică, poate avea și alte hibe: chip stricat, scurgeri de curent/scurtcircuite și ce alte belele mai pot fi. Și în cazul bateriilor uzuale AA ori AAA se recomandă să nu le ții în aparatul respectiv dacă sunt moarte, deoarece chimicalele alea se pot scurge și pot strica aparatul.

P.S. Aș zice să nu-l mai forțezi dacă ai constatat că nu mai funcționează nici cu alimentatorul conectat. Riști să-l strici definitiv și iremediabil. Du-l la un doctor, poate altul la care a fost prima oară. Posibil să aibă și alte probleme, nu numai bateria.