Ajutor pt instalare

Buna!
Am un macbook pro de 15 inch din 2014, pe care in prezent rulez macos Catalina. Partea nasoala este ca am un hdd portabil de la lacie ce are o partie criptata, iar cei de la lacie nu au mai oferit suport pt noile sisteme de la apple, ei oprindu-se la high sierra. Cum deja stiti, nu mai pot accesa partia in discutie din Catalina in momentul de fata. M-am gandit sa aloc o partitie din hdd laptopului pe care sa instalez high sierra si pe care sa o pot accesa atunci cand am ceva de slavat pe hdd. Am creat partitia respectiva, dar nu reusesc sa instalez sistemul. Ceva idei? Multumesc!

Păi cum ai făcut partiția aia? Ce ai făcut și nu iese? Cum ai creat partiția? Nu ai dat nicio informație din care să reconstituim situația. Partea introductivă cu La Cie nu are relevanță aici.
După părerea mea, în acel MBP merită să pui un SSD. Dacă ai descris corect jucăria, ai datele aici:

Calculatorul are ssd. Am facut o partitie Screenshot 2021-02-18 at 10.43.03 care arata cam asa.
Pe ea incerc sa instalez Sierra. Cand incerc sa deschid programul primesc urmatorul mesaj…
"This copy of install mac os application is too old to be opened on this version of macos

Ai un sistem mai nou decât cel pe care vrei să-l instalezi. Ca să pui un sistem mai vechi pe partiția aia, trebuie să faci un flash USB cu sistemul pe care să-l instalezi direct din flash. Ai aici cum se face.
După părerea mea, ar trebui să faci altceva: decriptează discul ăla La Cie și folosește-l ca disc necriptat, iar pe mac instalezi ultimul sistem suportat. Dar poate ai un motiv serios să criptezi discul, ai date confidențiale, secrete, mă rog, fiecare cu ale lui. Dacă, totuși, dorești să ai un disc criptat, ai aici cum se poate face (nu am testat).
Așadar, ca să nu mai ai nevoie de softul de criptare de la La Cie, descriptezi discul, salvezi tot ce ai pe el pe alt disc (oricum ai undeva un backup, nu? dacă nu, e momentul să-l ai, ce faci dacă se bulește La Cie ăla?), și repui după ce recriptezi discul ca mai sus. După ce te liniștești, readu discul de sistem la o singură partiție. Ai grijă cum lucrezi, fă backup în prealabil, faci chirurgie pe discul de sistem și de stocare, dacă eșuezi, naiba îți mai salvează datele.
P.S. macOS permite criptarea datelor cu resursele sistemului, nu ai nevoie de alt soft, La Cie ori altul.