Ajutor: Niciun fisier dupa un restart fortat

Salutare,

Am downloadat niste fisiere prin steam, nu am primit nicio notificare cum ca s-ar fi umplut hdd-ul, dar am inceput sa primesc notificari ciudate: sign out din iCloud, nicio parola in wallet, etc. Am incercat un restart normal, nu mergea, si am restartat fortat. La relogare, mi s-a cerut iarasi parola iCloud, am intrat in sistem, dar nu mai am niciun fisier din cele anterioare (cu o singura exceptie, un fisier xls downlodat din e-mail in momentul imediat anterior restartarii), nicio aplicatie dintre cele instalate de mine nu mai este instalata, nu mai am niciun cont de e-mail setat. Nu am niciun backup.

Exista vreo varianta sa-mi recuperez informatiile anterioare?
Va multumesc anticipat.

E imposibil să-ți dispară din senin aplicațiile instalate. Nu le găsești în Finder, în directorul /Applications? Ce vezi acolo?

Fișierele despre care zici că au dispărut, unde le țineai, în ce director?

Ba chiar au disparut complet. :frowning: Erau in Downloads. Rememorand, imi dau seama ca incepuse stergerea chiar cand Mac-ul era pornit, de asta primeam mesajele alea dubioase. Si mai dubios este ca am acel fisier din dat jos din mail in Downloads, singurul ramas. In plus, mai am semnaturile in mail, chiar daca mailurile a trebuit sa le reinstalez.

Ah, credeam că e vorba despre aplicații instalate normal în /Applications. Ce ți s-a întâmplat prin Downloads asta nu mai știu.

Intradevar, aplicatiile le am in continuare pe toate. Dar care poate fi cauza pentru care tot hdd-ul s-a golit? Macar sa stiu pentru a o evita pe viitor, daca de recuperat nu mai am nicio sansa sa o recuperez?

Deschide Finder, uită-te în directorul /Users, ce vezi acolo? Ar trebui să vezi unul sau mai multe foldere, în funcție de câte conturi de utilizator ai pe acel computer. Dacă ai un singur cont de utilizator, atunci trebuie să fie un singur folder având nume identic cu cel a userului tău (plus un folder Shared și altul Guest, dar alea nu contează).

Să nu cumva să te fi logat sistemul într-un alt cont, eventual creat dintr-o eroare. Mai vezi și alte foldere în /Users?

Nope, doar cele 3 sunt… Oare de ce in guest nu pot naviga? Cica nu am drepturi…

Guest un cont, așa cum spune și numele, fără acces la sistem.
Părerea mea este că nu ne-ai spus tot ce ai făcut. Soluția este să conectezi macul în regim target mode (dacă are mufă firewire sau Thuberbolt și ai două macuri cu ThB și cablul aferent—atenție, cablu ThB, nu minidisplay port), lucru pt care trebuie alt mac, cu mufă firewire sau ThB. Sau scoți discul din mac, dacă se scoate ușor (nu ne-ai spus de model ai). Sau reinstalezi sistemul fără să ștergi nimic.
Fișierele nu pot dispărea, iar acea blocare trebuie să fi avut o cauză; urmată de restartare forțată nu putea conduce la ștergere de fișiere.
Eu nu-ți pot oferi un răspuns la ce s-a întîmplat, deoarece nu oferi toate datele. Și învață să faci backup ori de cîte ori consideri că ai fișiere (foarte) importante, cum este și acum.

Am facut pe dracu’ sa ma ia altceva. Am downlodat de pe Steam ceva, niste pachete de upgrade la FM 2016. In timp ce rulam FM 2016 au inceput sa-mi apara mesajele ciudate de care vorbeam mai sus. Acum imi amintesc faptul ca am vrut sa intru intr-o salvare veche si imi zicea ca salvarea nu exista. Ulterior, FM 2016 s-a blocat, cmd + tab, reporneste Mac-ul, nu vroia dupa 10 minute, l-am repornit fortat si… pac, nimic din ceea ce salvasem pe hard nu mai era. Este MacBook Pro… cat despre operatiunile despre care zici tu mai sus, mai bine il arunc pe foc decat sa ma apuc cu firewire sau Thuberbolt, etc :smiley: . Sunt incepator pe Mac si vreau sa raman asa, l-am luat pentru work&pleasure, nu pentru a deveni doctor in Mac.
Backup pot face doar pe cloud?

Aoleu, nu-l invoca pe dracu’, mai ales de Sărbători, că vine și nu mai pleacă, partea cea mai rea fiind că nu te ajută niciodată.
Backup sănătos se face pe un disc extern, totdeauna altul decît discul de sistem. Pe iCloud faci așa, backup minimal. Eu folosesc norii doar pt fișiere relativ mici, de uz general (colegi, studenți etc.) „Legea backupului” spune că, orice fișier important, trebuie backupuit pe cel puțin două suporturi. Eu fac backup pe 2 discuri externe. A face backup nu are nicio legătură cu sistemul de operare folosit, are legătură cu situația, relativ frecventă, „ce fac cînd mi se bușește discul?” (sau similare). Răspuns: mă duc la backup și recuperez fișierele. BAckup se face, OBLIGATORIU, înainte de instalarea sistemului ori înainte de un update/upgrade, în caz că ceva nu merge bine.

Merci, mare sef! S-a rezolvat, nu se poate…

1 Like

Ce nu se poate? Să recuperezi datele pierdute? Asta da, deși există unele metode scumpe de recuperare, niciodată garantate.