Ajutor alegere Macbook Pro Retina

Vreau sa cumpar un Macbook Pro Retina si sunt in dubii intre cel de 13’’ si cel de 15’’. Il voi folosi pentru programare (web in general). Pana acum am lucrat pe Windows, vreau sa trec pe Mac pentru ca OSX e Unix, foarte asemanator cu Linux-urile pe care le avem pe servere, nu va mai trebui sa am masini virtuale cu Linux. Acum am un Asus cu i5, 8Gb RAM, SSD de 128Gb, ecran de 15’’ full hd IPS. As vrea un MBPro de 13’’ retina pentru portabilitate si buget. Credeti ca nu ma voi descurca cu un ecran atat de mic pentru programare? Va fi sesizabila diferenta dintre 15’’ Full HD (1920x1080) pe 13’’ Retina?
Sunt deschis si la alte sugestii, nu sunt blocat pe MBP. Nu vreau sa investesc mai mult decat minimul necesar, asa ca pretul e un factor foarte important.

Dacă bugetul contează în primul rând atunci ia-ți unul de 13", plus eventual un monitor extern.

1 Like

Multumesc. Vreo sugestie de unde sa-l cumpar? In principiu as vrea nou, dar nu ma deranjeaza nici SH daca are garantie si pot verifica faptul ca nu e furat.

Portabilitate: notebook de 13 + monitor extern acasă/la birou. DAcă bugetul e important, atunci caută un sh, găsești multe jucării (foarte) bune cu 2500–3500 lei

Eu mi-am cumpărat MBP-ul de pe Okazii, de la cineva care le aducea noi din SUA. A meritat, a fost mai ieftin cu aproape 2000 RON.

Dacă mai ai coordonatele, trimite-mi-le și mie prin mesaj privat sau pune-le aici, spre toamnă parcă mi-aș întineri și eu recuzita. Am de ales între varianta descrisă aici:


sau un sh rezonabil.

Si eu sunt interesat de coordonate, prefer pe cineva “testat”.
Vreo metoda prin care sa poti verifica daca e ok un MBP sh? Sau daca e furat?

Asta e persoana de la care am cumpărat eu. Mi-a adus MBP-ul sigilat, în pachetul nedesfăcut de la curierul din SUA.

Nu există nicio metodă perfectă. Important este să nu fie blocat (Find My Mac) și să nu aibă cumva parolă de firmware (la boot), mulți o pun și o uită; pe asta din urmă o dibuiești apăsînd tasta Option/Alt după chime (acel sunet de pornire) și, dacă cere parolă sau pornește direct în sistem, fără să afișeze opțiunile de boot, înseamnă că o are.
Dacă ai temeri, poți cere numărul de serie și verifica la iStyle ori la Noumax. Cele mai păcătoase sînt hibele ascunse, care apar după cîteva ore/zile de funcționare, cum ar fi placa grafică: aparent merge, cînd se încălzește mai tare încep să apară linii ori alte forme geometrice pe ecran. Adresa dată de Tudor pare a unui flăcău serios. În general, cei care au istorie pe Okazii ori pe olx.ro (care au vîndut multe produse) pot fi considerați de încredere. Am avut și experiențe negative, cu iPhone. Ca idee, nu te duce în locuri publice, du-te la el la firmă sau îl chemi la tine la firmă, cine are de dat lucru bun, nu se teme să vină undeva.

Multumesc mult pentru sfaturi.

Am gasit intr-un magazin in Romania un Pro 13’’ Retina Mid 2013 cu procesor la 2,4, SSD de 256 la pretul de 3700 lei (vor sa scape de stocurile vechi). E un pret bun? Laptopurile sunt noi, probabil au fost expuse in magazin, dar nu ma deranjeaza. E diferenta mare de performanta fata de cele din 2015 (2,7Ghz)?

E un preț nu bun, foarte bun, mai ales că e vorba de un magazin care, obligatoriu, trebuie să asigure și o garanție. Ca sh fără garanție găsești și sub suma asta. Un notebook folosit ca exponat și folosit, deci, e mai sigur decît o sculă nou-nouță din cutie.

Multumesc mult. Tocmai ce l-am cumparat. Sunt in curs de formatare/reinstalare a sistemului de operare, a fost expus si vreau o varianta curata. Azi dimineata era si un Air la 2400 lei, nu am retinut configuratia, cand am venit dupa 2 ore se vanduse. Daca aveti drum prin Carrefour-uri, au preturi foarte bune la laptopurile expuse. Eu sunt multumit de ce am cumparat, chiar daca nu e ultimul model. Are garantie 2 ani, 11 cicluri de incarcare, nu are zgarieturi sau alte urme.

Care Carrefour? Grozăvești? Chitila? or mai fi și altele…
E de reținut că au acolo asemenea jucării la asemenea prețuri. Un Air nou sau aproape nou, folosit ca exponat un nr. de luni, la 2400 lei e un preț f. bun, orice config ar avea.

In Mall-ul nou Vulcan. Dar eu l-am cumparat pe ultimul. Posibil ca in alte Carrefour-uri sa mai aiba, trebuie vazut. Eu am trecut din intamplare pe acolo. Poate un telefon la provider poate ajuta, posibil ca providerii sa stabileasca pretul. Daca va intereseaza cine e providerul ma pot uita pe garantie.

Păi oricum nu-l luam azi, dar mai știi! E bine de știut… Mersi

Eu as fi pus Linux pe Asus-ul existent, si ramaneam si cu banii, si fara virusi, si fara masini virtuale. Sa-l butonezi sanatos