Salutare,
Am părăsit Apple acum vreo 7-8 ani, dar întîmpin niște probleme care mă fac să iau în considerare întoarcerea. Cum mi-e imposibil să testez exact workflow-ul meu, încerc să întreb punctual aici, poate v-ați întîlnit cu astfel de situații și îmi puteți da răspunsuri din experiență directă — asta aș aprecia cel mai mult.
Background: sînt matematician, cu o mică afacere educațională, cu abonament Microsoft 365 Business, din care folosesc email în Outlook, suita Word/Excel/PowerPoint, Teams pentru lecții și SharePoint/OneDrive pentru toate nevoile de stocare.
Sînt convins că nu va fi 100% feature parity între Windows și macOS la toate astea, în special Teams & OneDrive nu-s chiar OK, dar asta este.
Altceva important: am 3 librării Calibre, cu cărți în format digital, totalizînd aproximativ 100 GB, pe care le țin în OneDrive, pentru sincronizare între PC și laptop.
Motivul principal pentru care iau în considerare mutarea înapoi este ecosistemul. Am un PC cu Windows, un laptop tot cu Windows și un telefon cu Android. Am avut multe conflicte de sync și nu simt că se integrează cele trei dispozitive, încît să pot lucra de pe oricare dintre ele și să pot trece ușor de la unul la celălalt.
Întrebări punctuale:
- Ar fi o opțiune să pun toate cărțile în iBooks (în iCloud) și să fie sincronizate, apoi descărcate on-demand și pe Mac, și pe iPad, și pe iPhone?
- Aș putea folosi cu încredere aplicațiile Apple (Pages, Numbers, Keynote și Notes) pentru nevoi personale, cu toate documentele & metadatele sincronizate prin iCloud între Mac, iPad, iPhone?
- Este iCloud Drive acum ceva mai decent pentru stocare și sharing ocazional? Cu alte cuvinte, pot să-mi țin documentele, filmele etc. în el, cîteva sute de GB, sincronizate și descărcate on demand și să țin în OneDrive/SharePoint doar ce am nevoie să colaborez cu utilizatori Windows?
- Nu foarte important, fiindcă pot folosi versiunea de browser, dar: aveți experiență cu email la domeniu propriu, administrat de Microsoft și folosit în Mail.app? Dacă da, merge bine?
- Dacă ai o aplicație bună, care are și versiune de macOS, și de iPadOS, și de iOS (e.g. Goodnotes), mai funcționează treaba cu sincronizarea fișierelor proprii între dispozitive? Mă refer (ce-mi amintesc, de cînd foloseam) că o aplicație avea propriul folder în iCloud, înainte să existe file management-ul ăsta mai mult sau mai puțin decent, iar folderul ăla făcea ca documentul specific să poată fi deschis și editat pe orice iDevice.
În esență, astea 2 lucruri m-ar liniști: (1) să știu că pot sincroniza decent biblioteca digitală (cărțile propriu-zise + eventuale adnotări, sublinieri) între iDevice-uri și (2) să știu că, cel puțin dacă folosesc în majoritate aplicațiile Apple (iWork & Notes), chiar e seamless tranziția și sincronizarea între iDevice-uri.
Știu, există aplicațiile Microsoft și pe iDevice-uri, dar dacă vreau maximum de liniște & sincronizare, aș folosi iWork + Notes în loc de W/X/P/OneNote, măcar cînd folosesc doar pentru mine.
Știu și că există Calibre pe macOS (cred că și pe iOS?), dar în documentația oficială zice că nu se recomandă să-ți ții biblioteca în cloud și mie deja mi s-a bulit de cîteva ori. De-aia sper ca iBooks să fie mai bun.