Achizitie MacBook Pro 13

Am intentia serioasa sa achizitionez un MacBook Pro 13. Am mai citit multe despre el si nicicaieri nu am gasit raspunsurile la intrebarile pe care mi le-am am mai apoi. As dori sa stiu daca pe el se poate instala orice soft pentru a putea programa in diferite limbaje de programare. Si as mai dori sa stiu faptul ca exista vreun pogram care sa “transforme” anumite fisiere de tip excel, power point (vorbesc de programul macbook-ului cu care vine instalat) in fisiere office power point sau excel ca pe windows. Multumesc deocamdata!

  1. Există mai multe limbaje de programare, ce anume folosești?
  2. Versiunea MS Office pt macOS are unele limitări, indiferent de generație. Nu prea am priceput de fișiere de Excel vrei să convertești în alt fișier de Excel? Ce înseamnă acel „să transforme”, adică o conversie dintr-un format A într-un format B?

Privitor la limbajele de programare, cred că putem, fără a risca, să spunem că se poate rula cam orice pe Mac. De vreo săptămînă studiez niște lucruri privitoare la teoria limbajelor de programare, cu exemple, și am trecut prin C++, Haskell, Python, Lisp, Java… Plus ceva de web (suita clasică, HTML + JS + CSS), cu care m-am întîlnit acum vreo 2 ani, fără probleme. Plus C# și proaspătul Visual Studio de Mac. Să nu mai vorbim de Xcode și Swift, Obj-C.

Există IDE-uri sau o poți face „hardcore“, cu un editor (vim, emacs, nano, pico) sau varianta intermediară, cu Sublime, BBEdit, Atom, TextMate…

Iar legat de conversie, cred că vrea să spună să convertească din iWork (Pages, Keynote, Numbers) în Office (Word, Powerpoint, Excel). Dacă asta vrei, da, se poate. Dar, cu cît e documentul mai complex, cu atît se îndepărtează de original, ca să zic așa. Hyperlinks, figuri complicate, cuprins și altele riști să „deformezi“.

Dar există Office for Mac, e varianta ideală pentru cine are de lucrat cu un utilizator Windows care folosește Office. Dacă e doar pentru tine sau lucrezi cu Linuxiști, nu e cazul să-ți bați capul cu Office, ai suficiente alternative, de la LibreOffice, la Nisus, iWork etc.

1 Like

Dacă plimbă documente word între colegi, Office de mac este singura soluție realistă, mai ales dacă vorbim de forme finale. Orice import/export pierde ceva, mai ales paginație (ultimul rând sare primul pe pagina următoare, de ex.), se mișcă imaginile inserate etc…
El vorbește însă de Excel și vorbește de conversie Excel-Excel, de aia spuneam că nu am priceput.

Da. Nu m-am exprimat tocmai clar

La cat a avansat Office-ul pentru mac la ora actuala (vezi versiunea 2016 cu patchurile actualizare) si in plus datorita si celorlalte servicii online (vezi office 365 si MS Online) nu cred ca mai e cazul sa ai ceva probleme la compatibilitate … in any case.

Cat despre celalalt subiect … daca faci programare gandeste-te pentru ce medii o faci (.net, RDBMS, android, Unixware, Linux , Windows, .server) functie de asta iti cauti intai tool-urile potrivite pt Mac (vezi care ti se potriveste) si apoi verifici compatibilitatea cu masina de test. Sunt intr-adevar platfrome care nu accepta Mac cum ar fi cele de la MS Dynamics (ASP, SAP BW) si atunci tre sa faci VMWare…
Cu alte cuvinte defineste bine ce vrei, perspectiva pe urmatorii 3-4 ani (sa nu ating pragul comunist :slight_smile: ) pentru ca orice “masina” e o investitie. Apoi … go for it!

Personal, nu cred ca vei intampina vreo problema la care sa nu-i dai de cap.