20 de ani de la prima întâlnire

S-au împlinit 20 de ani de la prima întâlnire macuser din România. Am organizat-o la mine la facultate, eram de vreo 3 ani titular la catedra de limbi slave (cehă).
Erau alte vremuri, Apple nu avea turnura de azi, eram uniți, entuziaști…
Acele întâlniri au mai durat câțiva ani, am uitat câți… Am un film din iunie 2006, era un macuser meeting la București, cu demonstrații de software… Ce vremuri!..

1 Like

Ne unea faptul că pe vremea aia accesul la informații, hardware și software Apple era mult mai dificil decât în ziua de astăzi. Eram și mult mai săraci (ca țară, în general), așa că puțini își permiteau să-și cumpere un Mac. Aplicațiile le luam majoritatea crăcuite (remember serverele Hotline? :slight_smile: ). Chiar să fi avut bani pentru software, plata cu cardul la extern era dificil de făcut, “mulțumită” sistemului bancar românesc arhaic și lacom.

A fost frumos. Acu-s alte vremuri.

Din arhiva forumului:

Să nu uităm și de primul forum al lui Alex Cioba. Unele topicuri descriu perfect situația de-acum 20 de ani.

Da, corect. Pe Alex Cioba nu l-am mai văzut de ani, nu știu dacă e înregistrat aici cu vreun pseudonim. Era și el un entuziast…

Deci se pare totuși că abia anul viitor e aniversarea a 20 de ani de la primul meeting, nu? A fost în 2005.

Tudore, în 2005 ai participat și tu. Țin minte că nu ai putut veni la prima întâlnire care a fost, totuși, în ultima sâmbătă din ianuarie 2004.

Aveam vreo 10 ani la vremea aceea, eram pasionat de produsele Apple, parintii nu si le permiteau si va citeam aproape zilnic. Vazusem tot atunci, niste poze de la niste fan meeting-uri de genul, pe la Adrian Boioglu parca, avea si el ceva blog pe vremea aceea doar despre Apple parca. Mi-as fi dorit sa particip dar eram prea mic. Asa cum s-a zis si mai sus, s-au schimbat vremurile, acum toata lumea are minim un iPhone in “colectie”. Dar totusi cred ca in continuare, ar fi interesante niste intalniri, ca pe vremuri.

Da, așa e: odată cu iPhone-ul și, 3 ani mai târziu, cu iPad-ul (2007-2010), Apple a devenit rapid o firmă de larg consum. La momentul acela însă era o „firmă de nișă”, cu foarte puțini utilizatori în lumea fostă comunistă.

Tudore, da, cred că ai dreptate: a fost ultima sâmbătă din 2005, așa rezultă din arhiva macuser. În arhiva mea, pozele sunt datate ianuarie 2004, dar – presupun – am tastat eu 4 în loc de 5. Pozele respective sunt scanate, deci nu stochează data când au fost făcute.
Ei, așa să fie, anul viitor organizăm o întâlnire! La a 10-a aniversare (deci 2015?), am organizat una, tot acolo unde a avut loc prima, dar am fost doar eu și un coleg macuser din facultate, nu a venit nimeni altcineva! Cred că ar trebui să fie undeva aici, în istoria acestui forum, consemnat momentul = eșecul acelei aniversări.

Da, buna idee cu intalnirea!
Ca loc cred ca daca avem vreun brasovean care se ofera sa organizeze, ar fi excelent - exceptand oradenii care mai asteapta trenul de mare viteze pa linia noua (?..),
Sau daca nu, poate Bucuresti…
Idei?
Cel mai important: in ce perioada? Cred ca cel mai bine ar fi intr-o “punte”, ca nu stiu cati isi vor intrerupe concediul sa fie prezenti.
Oare cati macuseri mai sunt pe macforum azi? Intreb pentru ca la discutii participa (n-am numarat) sub zece useri…

Așa cum am spus, aniversarea din 2015 a avut prezență zero. Asta nu înseamnă că nu putem încerca. Primele întâlniri au avut loc la București, apoi la Cluj (două?), după care…
La un moment dat propunea Tudor (cred) să facem o „tabără de vară” la el în Bucovina…
Întâlnirea ar trebui să aibă loc undeva unde sunt destui macuseri care să reprezinte nucleul local. Vacanța de Crăciun ar fi un moment, deși atunci, în 2005-2006-2007… lumea a venit la București la final de ianuarie, chiar de departe.