10 ani de la înființarea primului forum Mac românesc

Prin aprilie 2004 mi-am luat primul meu Mac. Eram începător, studiasem eu tot felul de tutoriale găsite pe net înainte de a-mi cumpăra computerul, dar nu prea pusesem mâna pe un Mac până atunci. Deși mi-a luat foarte puțin timp să mă obișnuiesc cu sistemul de operare, am simțit nevoie de a discuta cu alți utilizatori de Mac mai experimentați de la noi pentru a afla trucuri, sfaturi și – cel mai important – pentru a face rost de software pentru Mac. :smile:

Poate că acei zece ani care au trecut de atunci par puțini, dar pe vremea aia de Facebook nu auzise aproape nimeni, în majoritatea localităților țării nu exista decât internet dial-up (România abia începuse să iasă din înapoierea tehnologică cruntă în care fusese ținută prin „bunăvoința” guvernelor din acea vreme) iar utilizatorii de Mac din România erau rari ca iarba de leac. Mac-urile erau scumpe, fiind comercializate în România de doar două firme. iStyle-ul de astăzi se chema MacGallery și avea un singur magazin în care, ca să poți intra, trebuia să te programezi și să suni la ușă ca să ți se deschidă. Grele vremuri. :slight_smile:

Am găsit atunci două forumuri românești pe care se discuta despre Mac. Primul a fost Softpedia. Al doilea era un forum pe care cineva, pe nume Alex Cioba, încerca să strângă utilizatori Mac pentru a crea un Macintosh User Group recunoscut de Apple.

Așadar, apărut în aprilie 2004, forumul Macintosh User Group Romania a fost probabil primul forum dedicat exclusiv utilizatorilor Mac din România, iar eu vă invit să-l răsfoiți aici, într-o versiune arhivată, salvată de Alex cu puțin timp înainte ca situl să dispară de pe net (din cauza hostingului) în octombrie 2004. Unii dintre cei care citesc acest mesaj se vor regăsi acolo. Eu mă numeam Beavix pe atunci. :smile:

Ce s-a întâmplat mai departe știu cei mai bătrâni dintre noi: fiindcă MUG-ul rămăsese fără forum, am luat personal inițiativa și am cumpărat domeniu nou și hosting, iar pe data de 3 noiembrie 2004 am inaugurat forumul macuser.ro, de care m-am despărțit definitiv în 2010, când am creat actualul macforum.ro.

Și uite așa trece vremea…

1 Like

Din pură curiozitate și fără alte intenții… ce s-a întâmplat de te-ai despărțit de macuser.ro? Și din câte știu… nu ești singurul care a plecat.
În altă ordine de idei am și eu jumătate, adică 5 ani! :wink:

La cât mai mulți înainte!

De ce-am plecat de pe macuser.ro? Nepotrivire de caracter cu anumite persoane :smile: , situații cu care nu am fost de acord și pe care nu am reușit să le gestionez cum trebuie, etc.

Am avut senzația, la ora aia, că Tudor ar fi fost supărat și pe mine, nu mai țin minte de ce și că aș fi avut și eu un rol (negativ) în predarea ștafetei actualului grup.
Cît despre mine, dacă la asta se face referire în întrebarea lui dorianm, nu am plecat, într-o bună zi nu mi-au mai dat voie să mai scriu, cică aș fi încălcat regulamentul. Baliverne… Eram pe locul I la postări, scrisesem wiki în bună parte (nu am calculat ce procent, dar consistent) și, presupun, asta i-a deranjat. Cele ce scrisesem au rămas însă acolo, cică e domeniu public. Folosirea abuzivă a creației cuiva, fără acordul acestuia, intră însă în altă categorie, dar nu are rost să mai discutăm.
Mai important ar fi dacă, în ianuarie 2015, facem sau nu chef la 10 ani de la prima întîlnire macuser la Fac. de limbi străine, str. Pitar Moș 7-13, a fost ultima sîmbătă a lunii ianuarie atunci, în 2005. Dacă ne adunăm cîțiva veterani + cine mai vrea, aș organiza cu plăcere aniversarea, în același loc unde a fost prima oară. Dacă țin bine minte, Tudor nu a fost la prima întîlnire, a fost la a doua, un an mai tîrziu. Dacă în ianuarie 2015 (ar fi pe 31) ar veni Alex Cioba, Tudor și încă 2-3 veterani, ar fi de organizat. Eu sînt gata. Nu e mare lucru să organizezi o asemenea întîlnire, important este să vină un număr suficient ca să nu beau pălinca singur.

Haha, da, aia a fost una dintre picăturile care umpluseră paharul. Îți ștersesem un mesaj de pe forum fără preaviz și ai reacționat violent. :slight_smile: Dar problemele erau mai vechi. Forumul ăla era tare ciudat atunci la început pentru că orice decizie se lua trebuia aprobată de toată lumea și imediat apăreau nemulțumiți. Cele mai mari probleme le aveam cu cei care vindeau Mac-uri second-hand. Atunci începuse să ia avânt puternic piața gri, interesele erau mari, eu eram acuzat că țin partea unora sau altora. Îl mai ține minte cineva pe Macbeni, care aducea Mac-uri de prin SUA? La un moment dat Alex a vrut să-l scoată de pe forum, eu n-am înțeles de ce, că nu mă interesau deloc ăștia care vindeau… Și tot așa, până mi s-a acrit cu acel forum.

Macbeni, da… nu l-am văzut niciodată, deși el spunea, la un moment dat, că ne văzuserăm. Mă rog…
Nu știu cît de ciudat era forumul atunci, știu cît de ciudat a fost după.
Facem ceva pe 31 ian. 2015?

Sigur, facem, de ce nu?

V-am trezit aminitiri frumoase, nu? Adevărul este că rămâi cu un gust amar când se duce ceva la care ai pus mai mult decât suflet… și nu mă refer numai la moartea sau părăsirea unui forum cât la ruperea unor relații. Am un deja vu, am trăit o astfel de experiență pe un forum de biliard… dacă vă puteți întâlni ar fi ceva frumos, dacă nu… asta e, mergeți înainte! Oricum, inițiativa creării unui alt forum se impunea, mie unul îmi place mult mai mult aici, este o atmosferă mai restrânsă, mai intimă, mai plăcută… macuser.ro de multe ori îmi dă senzația unui stadion gata să erupă, măsurile de securitate alese nu fac decât să incite uneori… este păcat pentru că senzația mea atunci când am intrat în rândul utilizatorilor de mac a fost că am intrat într-un cerc restrâns, de oameni deosebiți, cu pasiune pentru sigla cu mărul mușcat… constat că acum mai toți noii posesori de măr fac parte din altă categorie…

”Problema este să se adune un număr suficient de oameni pt a justifica întîlnirea. Prin „suficient” înțeleg un minim 5, cel mai bine 10–15. Lumea ar veni, problema este că dincolo, pe celălalt forum, nu voi putea pune anunț și nici alții nu o vor putea face.
Oricum: sîmbătă 31 ianuarie 2015 la mine la facultate, să zicem orele 11.00, unde a mai fost și de acolo undeva prin zonă la un local. Noi profii mergem, de regulă, la Casa Universitarilor, e la un minut de acolo, doar că trebuie rezervare din timp pe weekend, au nunți și botezuri și nu va fi loc. Sînt însă multe alte variante.

Tudore, să începem cu un banner. Dat fiind că ești grafician, pune de un banner-anunț și să-l circulăm un pic. Cam așa:
10 ani de la prima întâlnire a utilizatorilor de produse Apple din România
sâmbătă 31 ianuarie 2015, orele 11.00 [sau 12.00, cum crezi că e mai bine, unii – poate – vin de departe; trenurile de noapte ajung oricum între 7 și 9 dimineața] în același loc unde a avut loc prima întâlnire, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din București, str. Pitar Moș 7–13 (este strada paralelă cu Bd. Magheru, exact în spatele Hotelului Ambasador).
De acolo, mergem undeva la un loc, găsim ceva decent și ieftin. Noi profii, cum spuneam, mergem la Casa Universitarilor, dar peste weekend e f. aglomerat, de regulă. Fiind însă în inima tîrgului, găsim noi ceva.
În 2005, ultima sîmbătă din ianuarie a picat pe 29 și, țin minte, a nins prima oară în iarna aia! Eu zic să nu sărim evenimentul, ar fi păcat. Eu mă apuc să fac partea birocratică cu aprobările, nu cred să fie o problemă, deși sînt examene în perioada aia.

Cam așa era acum 10 ani: puțini dar buni.
Apoi a început nebunia cu iPhone după care mulți au început să-și ia Mac doar pentru că era cool să mai ai încă un device cu mărul pe carcasă. Partea bună e că au crescut vânzările și au mai scăzut prețurile.

Scăzuseră pînă să înceapă criza, scăderea bruscă a leului de la 3.60 / euro la 4.35–4.45 / euro a fost o lovitură. Dar asta e, mergem înainte.