Windows 10 în Bootcamp

Chiar acum fac upgrade de la Windows 8.1 (Bootcamp) la Windows 10 (lansat oficial astăzi). Am avut rezervare dar update-ul nu vroia să mai vină, așa că am apelat la metoda descrisă aici pentru a forța descărcarea noului sistem de operare.

Fiindcă Apple nu se va grăbi să ofere drivere pentru Windows 10, sunt curios dacă voi avea probleme cu hardware-ul de pe MacBook Pro.

Așteptăm impresii, am văzut și eu anunțurile că multe modele de laptopuri vin de azi cu W 10 sau pot face upgrade rapid la acesta.

Am reușit într-un final să instalez Windows 10 în Bootcamp. Totul pare că merge ok, cu excepția lui Mighty Mouse a cărui biluță nu mai face scroll.

E un sistem interesant, mi se pare mai modern decât OS X la prima vedere, dar în continuare mă obosește teribil cu nenumăratele sale opțiuni în care este imposibil să te descurci fără o căutare (în sistem sau pe net).

BUG-URI: Bootcamp Control Panel nu prea mai funcționează în Windows 10. Nu mai funcționează nici tastele speciale pentru strălucire și volum. E nevoie de un update de la Apple. Nu mai reușesc nici să fac print screen-uri cu tastatura, pentru că nu mai merge scurtătura Fn-Shift-F11 (înlocuitorul lui PrintScreen de pe tastaturile de PC).

Vestea bună e că au furat din OS X două chestii. Prima: noul panou cu setările sistemului, care e foarte asemănător ca structură cu System Preferences din OS X. Acum găsesc și eu mai ușor ceea ce mă interesează. (Există și Control Panel, acela monstruos, dar e ascuns).

A doua chestie inspirată din OS X este Task View, aproape identic cu Mission Control:

Deci desktopuri virtuale și toate șmecheriile din Mission Control.

Am rezolvat toate problemele de mai sus prin reinstalarea driverelor BootCamp. :thumbsup:

Nu că mă dau în vânt după Siri, dar Microsoft le-a luat-o înainte celor de la Apple introducând-o pe Cortana în Windows 10. Ce să vezi, se și cunosc gagicile între ele: :smile:

Windows 10 in Bootcamp nu poate fi inca virtualizat cu Parallels 10, dar poate fi cu VMWare Fusion 7. Au introdus si ei bara de notificare, tot neagra si tot in dreapta ecranului :slight_smile:

Exact, asta e o altă chestie inspirată din OS X.

Ce s-a optimizat după upgrade-ul la Windows 10 este consumul bateriei. Cu Win 8.1 bateria mă ținea cam 50%-60% din cât ținea în OS X. Acum în Windows 10 mi se pare că ține mai mult, poate spre 80% sau mai bine.

1 Like

Cum se misca comparativ cu OS X?

Se mișcă excelent. Mai bine decât Yosemite, n-are niciun lag. E drept că n-am lucrat nimic serios în Windows până acuma, dar sistemul e foarte sprinten. Aplicațiile (Edge, Office) se deschid instantaneu.

Mi-ați făcut poftă, acum o să-mi petrec prima seară din concediu instalând Windows 10… :tired_face:

Să înțeleg că ușor-ușor, de mutăm în Ferestre :wink:

Ei, nu chiar, nu mă tentează atât de tare încât să trec definitiv la Windows. E un sistem de operare bun, îmi place, dar nu-mi aduce niciun avantaj major față de OS X. L-am pus pentru că am nevoie de niște programe care nu există pe Mac. Iar la un scor egal în ceea ce privește performanțele, în final prefer bateria care mă ține toată ziua și trackpadul, a cărui funcționare în OS X nu are rival.

Glumeam și eu în weekend. Este însă clar că Apple și-a schimbat politica, tactica și modul de a interacționa cu utilizatorii. Dacă ar fi însemnat lărgirea grupurilor țintă și diversificarea ofertei, cum a făcut după 2000, ar fi fost OK. După plecarea lui Steve întru cele eterne, mi se pare evident că Apple a adoptat o tactică nouă. Poate ei știu mai bine, au studii de piață la care eu/noi nu am/nu avem acces. Pe mine, noul MB mă lasă rece (estetic tremur un pic, dar doar un pic), ceasurile nu mă interesează. Eu utilizez preponderent OS X, iOS nu mă prea interesează, nu-mi plac tabletele, de orice fel, iar telefoanele inteligente au funcții pe care eu nu le folosesc.

Computerele care au fost upgradate la Windows 10 sunt înregistrate automat la Microsoft, așa că la o reinstalare ulterioară de Windows nu mai e nevoie de serial:

Ca fapt divers, Bootcamp Asistant imi spune ca " The startup disk cannot be partitioned or restored to a single partition". Ce naiba ii fac? Am 2 partiti una OSX si una Storage.
Vreo solutie?

Bootcamp vrea doar două partiții: una cu OS X și alta cu Windows. Alte scheme nu funcționează.
Trebuie să unești cumva cele două partiții existente și după aia să repartiționezi cu Bootcamp.

Tudor zice bine. Backup al ambelor partiții (musai, nu te apuca de repartiționare fără backup, au dat mulți de belea), apoi rulezi Disk Utility și încerci să refaci o singură partiție, ștergi una (pe a doua făcută cronologic) și, dacă merge (merge, dacă discul nu e prea fragmentat, durează un pic pînă ce DU analizează sistemul de fișiere), după aia rulezi BC.
Adică, altfel spus, BC rulează NUMAI dacă există o singură partiție OS X, iar el se ocupă de a doua, pt Windows.

După o săptămână de joacă prin Windows 10 sunt în continuare plăcut impresionat de acest sistem de operare. E modern, merge bine… dar:

  • La consumul de resurse OS X este în continuare superior. Windows consumă bateria mult mai repede.
  • Scrollul este dezastru în Windows în comparație cu OS X. Nu știu de ce au păstrat metoda antică de scroll setat în multiplu de N linii. Singura setare cât de cât suportabilă este scroll multiplu de o linie, dar chiar și așa e sacadat. Apoi nu pot face scroll în ferestrele inactive, așa cum fac deseori în OS X (o chestie foarte utilă).
  • Funcțiile multitouch lipsesc… of of of… poate Win10 nu se înțelege cu MacBook Pro-ul meu?
  • Duc dorul funcției QuickLook din Finder. Nu pot fără ea!

Sunt convins că există programe pe Windows care repară problemele enumerate mai sus… de fapt am și găsit vreo două, dar nu vreau să instalez tot felul de prostii care pot strica sistemul. Mai ales că la unele am citit niște review-uri nu prea încurajatoare.

Deci e bun, e OK dar nu mă poate determina să renunț la OS X.