Spațiu disponibil calculat greșit în Finder

Sînt cunoscute problemele cînd Finder nu calculează bine spațiul disponibil pe hard disc, soluția fiind reindexarea în Spotlight și/sau, uneori, dezactivarea Time Machine și ștergerea backup-urilor locale.

Ei bine, am această problemă – mi se calculează greșit spațiul disponibil pe un SSD extern – și niciuna din soluțiile de mai sus n-a rezolvat-o. M-am uitat în fișierele ascunse, am re-reindexat cu Spotlight, am dat restart, relaunch la Finder, First Aid din Disk Utility și tot nimic.

Ideea e că pierd enorm, vreo 80-90 GB! Am făcut calculul cu calculatorul, de mai multe ori, m-am uitat peste tot și nu-i dau de cap.

Nu am TRIM pe SSD-ul acela și nici nu aș activa. Mai adaug că e formatat exFAT, pentru compatibilitate între sisteme.

Mă uitam la chestiile astea de aici, cu Allocation Unit Size, dar cum OS X nu oferă această preferință, presupun că nu ar avea legătură cu asta.

Ce părere aveți?

Dovada:

Cum ai stabilit că e calculat greșit? Cu ce compari ca să vezi diferența?

Păi capacitatea e de 500 GB, așa scrie pe el, așa recunoaște și sistemul. Suma mărimilor folderelor de pe el e vreo 390 GB, dacă am calculat eu corect, deci mai rămîn mult mai mult de cei 10 GB pe care mi-i dă el disponibili.

Poate gresesc, si imi cer scuze, de multe ori cand stergi un fisier de pe un device extern “gunoiul” ramane pe acel device, si iti miscoreaza capacitatea device-ului. Daca ai facut, “rejectarea”, “empty trash”-ul gunoiului trebuie facute verificari cu blocuri de fisiere de dimensiune constanta si sigura, sa poti face o masuratoare corecta. Eu asa cred.

Finder nu cred ca iti calculeaza gresit dimensiunea.

De asemenea HDD iti da o dimensiune globala. Gandeste-te ca daca ai multe fisiere “cozile” loc ocupa chiar daca sunt de dimensiunea unui byte, un cluster intreg. Dar dimensiunea este data exact. calculata si pusa in FAT, iar numarul de clustere este un intreg. Cu cat ai mai multe fisiere cu atat ai mai multe"resturi" la coada fisierului.

Am golit coșul, am uitat să spun, face parte din practicile obișnuite. Dar ce vrei să spui cu asta? ^

Una peste alta, că mă pierd în detalii tehnice: pot recupera spațiul respectiv? :slight_smile:

Vrea să spună că, de ex., dacă ștergi un folder de, să zicem, 10 GB, dar nu golești coșul, Finder nu indică faptul că acel folder e în minus, el iese la socoteală chiar dacă e șters, dar coșul negolit.
Dacă suma folderelor dă o diferență de peste 10 GB față de măsurarea capacității discului, înseamnă că ai fișiere invizibile, fie șterse, dar coșul negolit sau din alte motive. Ca să vezi cum stă treaba, muți totul altundeva, formatezi discul și le repui.

Departe de mine acest gand, Doamne fereste. Nu, ma gandeam la o inregistrare de 1.000 blocuri, fisiere mai bine spus de 100 Mb fiecare, pe care sa il copiezi pe SSD,in cazul in care doreai sa vezi daca este corecta masuratoarea. Stergi 230 din ele, calculezi, pui inca 1000 iara verifici. Asa mi se pare simplu sa facei aceste verificari.
Sunt convins ca doreai sa ai un raspuns la aceasta problema, si nu cred ca acel spatiu este pierdut. Candva va apare pe SSD cand este nevoie de el. Poate sunt fisiere temporare, poate (aici nu stiu detalii) apar temporar din modul de lucru al SSD-ului, habar nu am
Si imi cer sincer scuze daca am fost inteles gresit.
Cu stima

@Cattus_Thraex, mulțumesc, dar soluția cu mutatul tot în altă parte și revenit o las la urmă. Problema principală e că am niște fișiere foarte mici (< 1 MB), sute de mii la număr și durează o groază.

@Espasia, nu e devoie de scuze, intuiam că asta ar fi ideea. Dar bine ar fi să apară “cînd este nevoie de el”, că ar cam fi cazul. :slight_smile:

Mutatul și revenitul erau sugerate pt a te convinge că Finder nu poate calcula așa de eronat, deci diferența se află în fișiere ascunse, cel mai probabil un coș negolit.

Am patit asa ceva cu MAcBook ul fiului meu, care s-a speriat cand mai avea de pe ssd ul lui 20 Gb, stiind ca el mai avea disponibil cel putin 1/2 liber, respectiv 250 Gb. Si isi face back-up zilnic sau la 2zile, pe un HDD, montat pe USB. Asa ca am presupus ca nu erau fisierele din Time Machine. A treia zi era la dimensiunea normala. Adica aprox 1/2 din SSD.
Nu mi-am explicat chestia nici atunci nici acum. Si zabacitul voia sa reinstaleze rapod sistemul de operare. Din fericire nu a fost nevoie. Dar nici el, si nici eu nu ne-am mai monitorizat spatiul.
PS Totusi era SSD-ul cu sistemul de operare. Nu formatat ExFAT.- Zic si eu-

Văd și eu că-i diferența mare, dar coșul e golit și nu conține nici fișiere ascunse. Asta e, mut acum, pentru că chiar am nevoie de spațiul ăla… Formatez și HFS+ dup-aia, că în viitorul apropiat nu mă văd folosindu-l decît pe Mac-ul meu.

Daca ai fisiere mici, de ce nu FAT. Este mult mai sigur. Am avut si eu tentative de ex-Fat, gandindu-ma la fisiere mari (>4Gb), dar asemena fisiere sunt doar video. Si am avut multe erori la citire pe PC-Windows. Eu nu am avut inca fisiere asa mari (poate daca ai arhive imense). Deci FAT simplu ptr fisiere uzuale. Ce zici?

Adevărul e că nici eu n-am avut niciodată un fișier mai mare de 4 GB care să nu fi fost video sau arhivă. Iar SSD-ul ăsta îl folosesc exclusiv pentru instrumente virtuale de pus în Logic, unde nu e cazul de mastodonți > 4GB. Plus că arhive (mai ales mari) nu prea mai folosesc de multă vreme.

Ei, din fericire, am vreo 3 ore să mă hotărăsc, cît îmi copiază cele aproape 600 000 fișiere de pe SSD pe un alt hard, ca să formatez apoi. :slight_smile:

Cristoase. 600.000 fisiere. :cry:, noroc ca este week-end prelungit. Spor la lucru. La numarul asta cu un HDD as fi murit incet. :slight_smile:. Daca el zice doar 3 ore, cred ca esti fericit. Ma gandesc ca fiecare intrare (de fisier), merge capul sa scrie in FAT si apoi se duce la locatia libera, si scrie informatia. Un adevarat test de anduranta la HDD. (glumesc desigur).
La rescriere va fi mai scurt. Norocul tau.

PS Ti-as face o propunere. (Only a joke). Ca sa vezi ce copiezi, iei fiecare fisier la mana, il verifici daca este ceea ce trebuie, si apoi il copiezi. Ce zici? HiHiHi.

Spor la treaba

Asta e buba principală, că-s mici, dar foarte multe. Pentru fiecare instrument, fiecare notă e cîntată de zeci de ori, plus diverse plasamente ale microfoanelor, diverse tipuri de microfoane ș.a.m.d. Așa e în lumea instrumentelor virtuale, samplers & samples. :slight_smile:

Acum am inteles exact despre ce tip de fisiere vorbesti. Da, este o treaba serioasa.
Cu stima
Adi TUDORACHE

Eu zic că de la asta e, cuplat cu acel cluster size. Posibil să se irosească spațiu dacă fișierele alea multe sunt mici.

O să văd dimineață. Eventual încerc să pun la loc la urmă pe acelea foarte multe și foarte mici. Am vreo 100 000, care ocupă în total vreo 5 GB și restul sînt ceva mai mari (/bucată, între 5 și 100 MB).

Dacă de la asta să fie, există vreo soluție? Presupun că ar trebui ceva gen defragmentare sau ce?