Mac OS 9 în 2015

Săptămâna trecută mi-a sosit din Germania ultima mea achiziție: un PowerMac G4 MDD din 2004, 1,25 GHz dual procesor, 2 GB RAM. L-am luat dintr-un singur motiv: este ultimul model de PowerMac care poate boota în Mac OS 9, sistemul de operare care-mi place foarte mult. Mai am un iBook G3 cu OS 9 dar pe un ecran de 800x600 nu poți face mare lucru.

A fost pentru prima oară când am văzut pe viu un PowerMac G4 MDD. Este un computer cu un design superb, din categoria Mac-urilor sexy, lucioase și cu forme rotunde. Îmi place mai mult decât G5-urile din aluminiu. Contează și faptul că exemplarul pe care l-am primit este ca nou, aproape că n-are nici o zgârietură.

I-am pus Leopard și Mac OS 9.2.2 pe două hard discuri separate (încap patru înăuntru!) și merge brici. În ciuda vechimii sale Mac OS 9 e un sistem în care poți face destule chestii utile, chiar și acum la aproape 15 ani de când Steve Jobs l-a îngropat oficial. Aplicații și jocuri se găsesc pe situri cum ar fi Macintosh Garden. Cele mai multe sunt abandonate de producători și pot fi folosite gratis. Altele, cum ar fi pachetul Adobe Design Collection, pot fi cumpărate de pe eBay la prețuri modice comparativ cu versiunile noi.

Veți întreba ce rost are să te chinui cu un sistem de operare atât de vechi? Ei bine trecând peste motivele legate de nostalgie și preferințe personale, Mac OS 9 este probabil cel mai sprinten sistem cu care poți lucra pe un computer precum acest PowerMac G4. Este simplu (dar nu simplist), fără brizbrizuri, fără efecte inutile care consumă resurse. Nu-ți stă în cale, nu are lag-uri, te lasă să lucrezi.

E uimitor să constați că aplicații vechi precum Illustrator 10 sau Photoshop 7 se mișcă mai bine în Mac OS 9 decât ultimele versiuni pe un MacBook Pro Retina cu Yosemite. Nu mă refer aici la operațiunile punctuale care necesită putere brută de calcul, unde MBP-ul este evident cu mult mai rapid. Vorbesc despre senzația generală pe care ți-o lasă programul respectiv atunci când lucrezi cu uneltele și când navighezi prin ferestre, adică lucrurile pe care le faci în 80% din timpul petrecut în fața computerului.

Aici ce-i drept iese în evidență mai degrabă cât de lent este Yosemite pe ecranul Retina și cât de greoaie pot fi la rândul lor versiunile curente ale aplicațiilor cu care lucrez eu de obicei. În ultimii ani hardware-ul a avansat mult mai mult decât software-ul.

Desigur, Mac OS 9 are și părți mai puțin plăcute. Gestionarea memoriei și multitaskingul sunt din altă epocă. Un program care crapă îți trage cel mai adesea tot sistemul după el. Nu se compară la stabilitate cu OS X. Deoarece lipsesc browserele moderne, e aproape imposibil să navighezi pe net în condiții decente. Iar clienții de email de acum 15 ani nu suportă unele facilități mai noi, cum ar fi autentificarea securizată TLS. Singura soluție cât e cât acceptabilă e Clasilla, cu al cărui client de email am reușit să mă conectez la Office365.

Dar e o oază de liniște atunci când vreau doar să lucrez pe un computer cu un sistem de operare care nu mă încurcă (aproape) deloc.

2 Likes

Să-l stăpînești sănătos, frumos arată, bată-l să-l bată, bijuterie. Și eu sînt posesor de PB 12 inci din 2004, o jucărie absolut excepțională din toate punctele de vedere.

Incredibil, zici că-i scos din cutie! Probabil că ți l-a adus cineva, că-i greu de crezut că cei de la curierat pot avea grijă de-o asemenea bijutierie. Arată minunat! Cu zgomotul cum stai? :smile:

L-a adus curierul. A fost ambalat satisfăcător, nu foarte bine, dar a rezistat. Noroc că nu au trântit cutia, nemții puseseră un sticker mare cu FRAGIL pe ea.

E destul de zgomotos (dar nu atât de zgomotos precum credeam) însă nu întrece G5-ul, care momentan are o placă video de PC ce urlă groaznic.

De la OS9 cel mai mult mi-e dor de modul e minimizare al ferestrelor, când se transformau într-o bară. De curiozitate, mai merge să-i faci update online? Vede serverele Apple?

Nu mai merge software update în OS 9. Zice că serverele sunt „busy”.

Două aplicații cu suport pentru Unicode în Mac OS 9: InDesign 2.0 și WorldText. Folosesc un layout de tastatură românească Unicode, pe care l-am făcut aici.

Deși sistemul oferea suport pentru Unicode încă din Mac OS 8.5, au existat doar câteva aplicații care suportau acest standard. În rest, dacă vroiai să scrii românește, trebuia să apelezi la fonturi „românizate”, care bineînțeles că nu erau compatibile cu alte sisteme de operare.

Am folosit și eu site-ul lui Eulenberg, excelent pt ce aveam eu nevoie. La prima vedere, pare greoi, dar e foarte clar, iar fișierul pregătit pt copy-paste era transparent, se vede clar ce vrei. Nu am încercat să fac o tastatură unicode pt OS-ul clasic, tocmai din motivul menționat, nu prea erau aplicații care să suporte, pe vremea aia, unicode.

Situl ăla e miraculos. Nu credeam să am vreodată șansa să găsesc o tastatură RO Unicode gata făcută pentru Mac OS Classic și nici n-am găsit informații care să mă ajute să fac eu una. Noroc cu Eulenberg.

Mai e o singură problemă: generatorul ăla de tastaturi pornește de la un layout standard U.S., care nu are tasta dedicată pentru litera Ș. Ar fi fost bine dacă era și o opțiune pentru tastatură ISO.

Scrie-i, îți va răspunde imediat, cred. Eu am avut cîndva o bogată corespondență cu el, nu am priceput cum funcționează sistemul, voiam să fac tastaturi complexe, le-am și făcut ulterior. A avut răbdare să-mi explice pas cu pas cum se face. Nu i-am mai scris de mult. Ulterior, formatul de bază l-am mai bibilit cu UKELELE, care nu exista pe vremea cînd lucram numai cu site-ul lui.
Pune și tu tastatura aia pe aici, aș testat-o și în eu în clasic, îl am pus în Tiger.

Tastatura RO Unicode e atașată aici (arhivă AppleSingle, se desface cu Stuffit). Necesită două chestii:

  • Instalarea suportului pentru Unicode, de pe discul retail de Mac OS 9.1
  • Un editor de text care știe Unicode, cum ar fi WorldText (se găsește tot pe discul cu Mac OS 9.1). În restul aplicațiilor care nu pricep Unicode, layoutul este dezactivat și nefuncțional.

Romanian Unicode Mac OS 9.as (3.2 KB)

Mersi, o pun la colecție.