Acel dongle cu dublu contact la 50 USD mi se pare cea mai bună soluție, deoarece oferă mult mai multe ieșiri. Dacă simți lipsa unui magsafe, există deja pt USB-C mai multe soluții.
Și mie îmi place noua generație de tastaturi Apple, la asta rămîn cei mai buni, în rest, nu știu…
Să-l stăpînești sănătos.
Este o opțiune și aceasta, să se conecteze direct camera, dar mie îmi este mult mai comod să scot card-ul și să îl plimb pe unde am nevoie.
Bateria. Da, întradevăr este mai slabă decât pe anteriorul model. Adică doar din cifre își poate da unul seama că se pot întâmpina probleme. O să relatez experiența mea.
Eu în general folosesc laptop-ul pentru facultate (Office în general, nu consumă mult). Cum am fost în vacanță, a trebuit cât de cât să simulez acasă situația de la facultate, unde de obicei, nu duceam încărcătorul după mine decât dacă aveam sub 50% baterie dimineața. Din cât am putut simula, pe mine mă mulțumește, dacă înainte ajungeam acasă cu vreo 60%, acum aș ajunge în cel mai rău caz cu 50%, dar asta o să confir de-a dreptul când o să reiau activitatea.
De remarcat faptul că folosesc Drive și am clientul în background constant făcund syncing cu un folder în care stochez totul relaționat cu facultatea, ca să am disponibile aceste lucruri pe toate dizpozitivele (telefon, iPad, desktop PC…). Totuși, chiar și dacă acest lucru ar părea că rupe bateria când modific fișiere sau le urc… Nu este așa. Impactul energetic mediu este de 0,5. Și da, de când am citit și probat pe propia piele bateria acestui nou Mac sunt destul de atent la monitorul de activități, să văd ce consumă și ce nu. Office vă spun, cel puțin mie, mi se pare foarte decent, consum puțin (în cazul meu undeva la maxim 10 de impact, în general stă sub 3) și se mișcă și foarte bine. Problema cea mai mare apare la Chrome. Spuneam că am început să trec tot mai mult la Safari, pentru că e cu mulți pași inainte la optimizare, ce să mai, e făcut de Apple. Problema este că pe toate celelalte dispozitive folosesc Chrome. O soluție este să le folosesc pe ambele, depinzând de ce am de făcut în browser, și toate aceste din cauză că Chrome are un impact mediu de peste 20 în cazul meu, ceea ce e enorm de mult. Altă problemă ar fi Spotify, care și el consumă puțin dacă se folosește. Eu oricum îl am pornit tot timpul, dar din moment ce mai mult stă pe loc, nu mă afectează așa de tare. Chrome chiar și dacă stă pe loc, manâncă bateria. Am găsit un mic truc, și anume, să folosesc Tab Suspender, o mică extensie care hibernează tab-urile care nu le-am folosit într-un anumit interval de timp, ajută puțin, chiar dacă nu facem minuni.
Treaba serioasă ajunge atunci când pornesc orice aplicație din Adobe CC. Bateria se duce destul de repede. Să zicem că poți ajunge undeva la 3-4 ore dacă nu faci lucruri foarte complexe, în Lightroom și Photoshop, singurele care le-am folosit până acuma ca să editez câteva poze. Am de gând să probez în curând un ciclu complet de baterie lucrând în aceste aplicații doar, când voi avea timp, o să revin atunci cu date mai exacte.
Ceea ce mă nemulțumește este stand-by-ul. Eram obișnuit pe anteriorul Mac să îl las pur și simplu cu ecranul închis toată noapte și să nu pățească prea multe, cel mult îi scădea 2-3% bateria. Cu acesta, în cel mai bun caz a scăzut doar 6% fiind în aceeași situație.
Per total, nu am ajuns încă la cele 10 ore promise și nici nu cred că voi ajunge vreodată, dar nici nu cobor de 6 ore folosindul exact ca pe anteriorul, ceea ce pentru mine este suficient.
PD: Se încarcă extrem de repede. Îl poți lăsa la încărcat o oră și ai baterie suficientă pentru toată ziua. O să mai fac teste, dar în principiu, din moment ce capacitatea e mică, dacă ai încărcătorul cu tine, îl readuci la viață foarte repede. Personal, mă bucur pentru aceasta. Întotdeauna îl compar cu iPad-ul meu, e un Air 2, pe care îl ține bateria de 3 ori mai mult decât pe Mac, dar se și încarcă de 4 ori mai greu dacă nu mai rău.
Mulțumesc mult @Cattus_Thraex!
Procesoarele de text, gen MS Office, nu consumă mult. Eu folosesc Nisus, care consumă și mai puțin. Adobe, da, evident, e normal. În rest, consumul e variabil, în funcție de aplicație.
Pt ce-mi mulțumești? Pt sugestia cu magsafe pe USB-C? Păi nu ai de ce, am mai discutat chestia asta. Dat fiind că Apple a scos chestia asta f. utilă, care mie mi-a salvat de la moarte cel puțin 2 MBP-uri, au găsit alții soluția. Pe Google găsești cîteva variante, scrie ceva gen „magsafe for new macbook pro” și ai o listă. Ar fi prima chestie pe care aș lua-o, dacă mi-aș lua jucăria asta. Sincer, nu-mi prea place, mai așteptăm. MBP-ul meu preferat a fost și este modelul 2009–2012, tocmai ieșit din producție, non-retina, în locul unității optice i-am pus un HDD de 2 TB, am cu mine totul oricînd, nu am nevoie de net.
Eu de vreo 2 săptămîni învîrt distribuții Linux pe toate părțile, în mașină virtuală. Vreau să-mi iau un laptop nou, cît de curînd, nu mai tîrziu de primăvară, sper, și studiez atent piața, am mai zis pe aici.
Nu iau în discuție să folosesc Windows, am mai zis pe undeva de ce. MacBook 2016, pentru mine, cam are tot ce-i trebuie: porturile USB-C le accept, pentru că sînt de viitor, sînt universale și permit și încărcare externă. Touch Bar-ul o să crească în funcții, sînt sigur. Bateria nu-i catastrofală. Iar restul componentelor sînt (aproape) de 2017, suficient de rapide pentru ce-mi trebuie mie, ani buni de aici încolo.
Ce mă nemulțumește cel mai tare este că nu se poate umbla în el nicicum. La MacBook 2012 actual mi s-a ars o plăcuță de RAM: am schimbat-o. La modelul 2016 nu te poți atinge de nimic și cred că nici în service. Prețul e foarte mare, extinderea de garanție ar costa 1000 lei în plus pentru încă un an (să ajung la 3, de la iStyle). Plus, pe lîngă grija privitoare la RAM, SSD sau ce s-ar mai putea strica, mai e vorba și de baterie: nu pornim de la un nivel grozav. În 2-3 ani, scăderea se va simți, poate, la jumătate.
De aceea, actualmente, iau foarte serios în considerare un Thinkpad X1 Carbon. Să vedem cu cît va intra pe piață v5, dacă e prea mult, v4. Avantaje: tastatură superbă, îmi place foarte, foarte mult, mai mult decît oricare alta, ecran mat (hai, pui folie la Mac, să zic), baterie bună, protecție împotriva lichidelor pe tastatură. Dar cel mai important: 3 ani garanție din fabrică + baterie și SSD schimbabile. Peste 2 ani scade capacitatea bateriei => iei alta. Dai de bani, vrei să mărești SSD-ul, să nu spargi banca acum => cumperi și pui (vor scădea în timp, chiar și astea pe PCI-e).
Pe el aș rula Linux, versiunea care mi-a plăcut cel mai mult este Antergos, bazat pe Arch. Face tot ce vreau și face foarte bine. Mai pot folosi Windows pentru nevoi multimedia (editat poze, înregistrat chitară).
Accept că macOS este un sistem, în primul rînd, mult mai popular decît Linux și, învîrtindu-se o căruță de bani în jurul Apple, avem multe aplicații, facilități și tehnologii, majoritatea excelente. Dar MacBook-ul actual dezamăgește, avînd un preț foarte mare pentru ceva ce, teoretic, te poate lăsa în 2 ani cu ochii în soare, complet. Versiunea 2015 are arhitectură de 2014, deci nu prea e o opțiune. Mai ales că la preț e cu doar vreo 15-20% mai ieftin decît 2016.
Ezit în principal pentru că parcă văd că voi avea vreodată nu știu ce documente sofisticate primite de la cineva sau mai știu eu ce conexiune sau încercare voi face cu un program sau un dispozitiv și parcă văd că Linux-ul își arată limitările. Doar nu mă duc pe Windows, deschid documentul, îi fac nu știu ce, revin în Linux etc.
Încerc să adun cît mai multe păreri, dar tot am impresia că pînă nu voi avea eu, să folosesc zi cu zi, nu m-aș mulțumi. MacBook-urile custom (vreau 16GB RAM pe 13") nu se pot returna, laptopurile am auzit că au un installer care pornește la primul boot și, aducînd modificări software, unele magazine refuză returul.
De aceea am mari emoții și pur și simplu nu mă pot hotărî. N-am fost niciodată mai bipolar.
Folosesc atât Windows cât și macOS. Sincer, ambele sunt bune la unele lucruri, dar strict, dacă aș avea de ales, rămân cu macOS, mai ales că sunt deja atât de familiarizat cu dinamica.
Ca o paranteză, nu știu dacă folosiți ceva ca să aveți aceleași mișcări de ferestre ca în Windows, feature care îmi mărește foarte tare productivitatea în Windows, de puțin timp încoace sunt în probe cu Magnet. Pentru mine, indispensabil.
Porturile USB-C, în momentul de față pot părea “dureroase”, dar ori se băga Apple să motiveze schimbarea, ori mai stăteam încă 10 ani cu USB-A. Telefonul meu e USB-C, în curând și monitorul extern de la desktop, imprimanta e WiFi, prefer cloud-ul decât memoriile externe, dar la nevoie, e bun și un SSD extern de la SanDisk cu USB-C. În caz că sunt obligat forțat să revin la porturi “legacy”, am acel simplu dongle pe care l-am menționat, împlinește tot ce aș avea nevoie. Sper ca cât de curând, să devină standard peste tot, e viitorul, e chiar idealul. Pot încărca laptopul pe orice parte vreau, ba chiar pot duce o baterie cu mine după cum spui și tu, în caz că nu am priză. Și dacă tot vorbim de USB-C, ar fi foarte tare ca iPad-ul și iPhone-ul să îl adopte, văd acest lucru foarte improbabil, dar nu ar strica deloc, mă rog, ar trebui făcută trecerea, ca atunci când s-a pierdut conectorul de 30 de pini.
TouchBar-ul crește în funcții, puțin câte puțin. Se poate spune că nu era foarte necesar, dar dacă tot l-au pus… Hai să îl folosim. Încă pare Beta, dacă nu Alpha, dar așa a fost întotdeauna. Ideea este că Apple marchează modificările, drumul pe care software-ul îl va urmări, terțele se adaptează relativ repede. Cam la fel cum se întâmplă cu USB-C, dar pe partea virtuală.
Bateria nu este mai bună, e mai rea, da, dar cum spui, nu catastrofală. Totuși, să nu uităm ce un device portabil, chiar foarte portabil, și totuți are puterea să facă destul de multe lucruri mai complexe. Pentru mine, formatul, dimensiunile, greutatea, toate acestea sunt perfecte. L-aș face mai eficient din punct de vedere energetic? Da.
Poate că da, sunt un caz special, aici în Spania m-a costat undeva la 8000 RON, dar totuși, plătesc pentru abosult toate detaliile care îl separă de restul. Ecranul e bestial, mult mai bun decât la anterioara generație, dacă aveți șansa să le probați unul lângă celălalt, vă veți da seama despre ce vorbesc. Trackpad-ul e gigant, e perfect de mare, de o calitate de neîntâlnit încă pe partea Windows, chiar dacă gama Surface să zicem că se apropie. E altă poveste scrollul și Force Touch-ul, altă ligă. Tastatura, pentru mine, cea mai bună ever, din cele pe care le-am probat, pe laptop-uri, evident. Difuzoare, ce să mai spun, foarte puternice, fără vibrații, fără distorsiuni, sunet de înaltă calitate. Construcție foarte îngrijită, materiale de calitate, am versiunea Space Grey, pentru mine, foarte elegant. TouchID, nu l-am menționat niciodată dar… Sper că a venit ca să rămână, este foarte util, sigur și rapid. Și multe alte mici detalii, cum ar fi antena WiFi, am cea mai stabilă și rapidă conexiune, chiar și în situații mai grele, SSD lightning fast, șamd.
Plătești pentru ceva, nu e doar ban aruncat. Este scump, da, l-au și scumpit pe deasupra, dar totuși, nici nu pierde valoarea de pe un an pe altul.
Am fost și eu în situația ta, eram chiar bipolar, cum spui tu, am și avut un Surface 4 Pro ceva vreme, poate o să am timp să vă povestesc și experiența mea cu hibridul de la Windows. Sunt sigur că întrun final te vei putea decide.
Pentru mine, Windows nu intră în discuție. Ar fi un compromis, pentru că pe Linux nu funcționează bine (sau deloc) programele pe care le folosesc pentru chitară și poze. Dar doar atît, intru o dată la cîteva săptămîni/luni, îmi fac treaba și gata.
În loc de Magnet, eu folosesc HyperDock, face și window snapping, printre altele (ctrl+alt+săgeată). Nu cred că poate să împartă în 3 sau 4 ecranul, dar mie mi-e de ajuns doar în două sau ctrl+alt+↑ pentru maximize.
Cred, cel mai probabil, că o să-mi iau și eu modelul nou, de 13", ca să „merg la sigur“ încă 1-2-3 ani și o să folosesc timpul ăsta să învăț Linux bine de tot. Sigur că e o mașinărie foarte puternică și, comparativ cu alte laptopuri cu funcții similare, nu e foarte scump.
În fine, am cam divagat, apreciez și mulțumesc pentru răspunsurile detaliate și recenzia inițială.
Legat de experiența cu Surface, sînt sigur că Tudor și alții se vor bucura să afle povestea ta. Discuția a fost începută de el aici.
Nu, nu de asta e vorba. USB-C nu are niciun motiv sá nu se impună ca port universal în cel mai scurt timp posibil, este vorba de faptul că o sculă pro „pe bune” nu forțează intrarea în acest fel. Cei care invocă anul 1999 și mufele USB pe iBook și iMac uită faptul că acelea NU erau scule pro, ci entry level. Faptul că scoți o jucărie frumoasă, performantă ori relativ performantă, subțire, ușoară, dar care are nevoie de cel puțin un dongle sau de un săculeț cu adaptoare este un mod incoerent de a impune o soluție. Există sute și mii de periferice care nu au USB-C, iar faptul că în acest an toți producătorii vor trece pe USB-C nu înseamnă că va deveni universal folosită mai repede de 1-2 ani. Nu toată lumea își poate cumpăra, la o adică, un set complet de periferice cu USB-C, mai ales că nici nu există o ofertă completă deocamdată.
Este drept, dar de data aceasta, dacă tot e un Pro, au și încercat să exemplifice:
Anul acesta, cred că saltul la USB-C sau chiar wireless va fi mare, ca să ne apropie tot mai tare de ideal.
Oricum, Apple a bălăcărit-o și aici, și cu Safari și cu eliminarea estimării duratei bateriei și, astfel, ascunzînd problema în loc să o rezolve.
Se pare că macOS a scăzut drastic în ultimele luni, dacă sînt adevărate datele: de la un pic peste 10 % la un pic peste 6 %, ceea ce este ce mai spectaculoasă scădere a ponderii macurilor. Estimările au fost făcute pe baza accesării internetului din macOS în comparație cu alte sisteme de operare. Presupun însă că iOS stă mult mai bine aici.
P.S. Sînt mișcări de trupe la Apple, ținute bine în frîu, dar evidente.
P.S.2. Da, iOS stă mult mai bine.
Acuma ce să zic, privitor la următoarele actualizări minore ale MBP… Ce pot să-i facă, în afară de a-i pune Kaby Lake? Nu cred că ăsta era impedimentul pentru care nu cumpăra lumea MBP2016. Cred că e destul de clar că ăsta e plutonul de laptopuri cu care va defila Apple în următorii 2-3 ani.
Hai, un haptic feedback pe Touch Bar, compatibilitate cu Apple Pencil pe trackpad, cel mult. Dar nu mi se par decît actualizări „cu punct“.
Mai citeam undeva că ar putea fi și o strategie de marketing să nu facă decît asemenea modificări minore în viitorul apropiat. Dacă ar schimba ceva consistent, este ca și cum ar recunoaște că au dat-o în bară cu modelele vechi, pe care nu le-ar mai cumpăra nimeni, văzînd variantele „corectate“.
Singura posibilitate de a vedea ceva realmente nou mai devreme de 2-3 ani în linia laptopurilor (și, poate, și în linia desktop-urilor?) ar fi să se schimbe masiv conducerea. Dar și ălora le-ar lua ceva să se acomodeze și să intre în pîine.
Deci eu, unul, cred că putem fi „liniștiți“ cu modelele astea pe piață măcar 2 ani.
Nu-s sigur. Reacțiile negative consistente le-au dat de gîndit. Apple stă pe un butoi cu bani, care va rezista cîțiva ani buni. În primul rînd, nu au mai făcut nimic la seria Air, ori scot un nMB mai consistent, ori mai bibilesc la MBA 13 inci. Mini, la fel. Cel mai rău stă Mac Pro care mie unul mi se pare mai degrabă o jucărie haioasă decît un desktop pro „pe bune”. Cel mai bine stă iMac, după părerea mea, sculă serioasă și bine gîndită, acolo nu prea au ce face, decît să facă și un model cu touch screen.
Au mult de lucru la iPad Pro, cele două modele. Aici, după părerea mea, problema e iOS, nu sculele în sine. Ori fac un iOS pro ori pun Sierra pe un iPad Pro ca lumea.
Așadar, Apple are o largă marjă de lucru. Oricum, au rămas mult în urmă pe zona hard, mai ales pe zona pro care nu prea e pro sau e pro așa, cu îngăduință.
Sunt de acord cu tine. Ceva poate că mișună pe la Apple în tabără, dar anul acesta, pe partea hardware nu prea am așteptări.
MBA din punctul meu de vedere e deja abandonat. Nu are rost din moment ce exista MB si MBP de 13 inch aproape la fel de mic dar mult mai puternic si bun.
iMac de departe seria care stă cel mai bine. Mac Pro, mie mi-a plăcut, la vremea ei, jucăria, “trash can-ul”, era ceva nou, dar repet, la vremea lui. Nu aștept minuni nici la acest capitol, dar cine știe, poate își revine Apple și scoate ceva la nivelul hardware-ului actual.
Să vedem cum o să facă cu iPad, că parcă citisem ceva că o sa mai bage o versiune intermedie între 9,7 și 12, ceea ce mi se pare absurd, mai ales că pentru mine 9,7 îmi este suficient ca să îndeplinesc task-urile menite pentru un iPad, nu văd de ce aș cumpăra o versiune intermedie având una mai mare ca să am spațiu suficient să mă plimb cu creionul pe el. Totul e ipotetic, să vedem cu ce ne surprinde.
Pe partea software, nu aștept minuni nici aici, dar Sierra se poate încă îmbunătăți foarte mult. Om vedea.
Ei, ca aspect, haios… O sculă pro trebuie să fie, la naiba, configurabilă un pic, cu 4–8 sloturi de memorie, 2-3 lăcașe pt discuri, mă rog, pro.
Sigur că nMBP scoate MBA de 13 in din joc, doar că, la ora asta, nMBP este cam supraevaluat, chiar modelul de bază, cu 2 mufe.
Cred că, la ora asta, Apple board evaluează intens ce are de făcut. Multe critici pot fi evaluate ca răutăcioase, multe sînt însă reale. iPhone și noile căști se vînd bine, dar mac-urile au scăzut mult pe piață, dacă cifrele sînt corecte, macOS este cu 3 procente mai puțin folosit pt a accesa netul decît în urmă cu un an. Apple a avut abordări impulsive și, după părerea mea, incoerente: a scos nMB cu o singură mufă USB-C, la ora la care consorțiul USB încă nu publicase specificațiile finale pt USB-C, astea au apărut un an mai tîrziu, cînd Apple s-a grăbit cu acel nMBP și discutabilul său touch bar (apărut, mai degrabă, din încăpățînarea de a nu face un combo tabletă+notebook). Nimeni nu se îndoiește de faptul că USB-C va deveni mufa general folosită, dar pînă atunci ce facem? Apple este lăudat că face scule compacte, ușoare, energy-saver. Este o mică păcăleală aici, deoarece – în forma actuală și, de fapt, din ultimii ani – orice mac user este obligat la cel puțin un adaptor, deci teoria că faci economie de materiale nu ține. Acel dongle cu două mufe tată USB-C care se potrivesc pe cele două mufe mamă USB-C este f. util, dar adaugă la greutatea produsului care nu mai e deloc ușor și compact, ci cu circa 350 g mai greu și mai mare.
Mac Pro a rămas un joben haios, dar parcă din seria vintage, nu ceva pro la modul serios.
Hai că i-a răzgîndit.
Până nu aud asta din “gura” consumatorilor, consider schimbarea un lobby reușit. Dacă într-adevăr au rezolvat problema, atunci bravo lor.
A disgraceful policy, cum ar spune Trump.
17 ore în testele lor? Da ce fac cu ele, se uită la Wallpaper cu luminozitatea la 50%? La anteriorul model cât au scos, +25 ore?
Sincer, eu ajuntarme undeva la vreo 8 ore, real life usage.