Tudore, astea sunt lucruri știute de ani buni… Cred că tocmai anunțul că au pus la punct la punct un sistem de operare al lor este detaliul cel mai puțin confortabil pt americani. Cred că lupta asta cu China va fi extrem de grea, vine prea târziu… Nu cred că mai poți opri China din ascensiunea economică, sigur, până la un punct, deocamdată sunt jos, deci au potențial mare de avânt economic.
Se lansează Affinity Publisher pe 19 iunie. Ca beta-tester am primit un discount de 30% la precomandă, adică $34.99. Prețul final va fi $49.99. Oricum ar fi, e un preț excelent pentru o aplicație de tipul ăsta.
Ce știe să facă? E o aplicație DTP?
P.S. M-ai făcut curios, o descarc și eu acuma.
Da, super aplicație, după cum se vede.
Așadar, v-a plăcut keynote-ul de astăzi? Mie da.
Toate prezentările au fost bunicele, mi-au dat senzația de high-tech și inovație.
Avem iPad OS, în sfârșit.
Mac Pro-ul este un monstru care nu-i de nasul muritorilor de rând. La fel și monitorul ăla. A stărnit consternare în sală anunțul că doar piciorul monitorului costă $1000
Abia aștept noile sisteme de operare.
Am creat un topic dedicat pentru versiunile noi de OS (http://macforum.ro/t/wwdc-2019-ios13-macos10-15-watchos-6-tvos13/3831/3
In seara asta testez macOS Catalina si poate si iOS13.
Da, l-am urmărit vreo 2 ore, dar am prins esența. În sfârșit, fac un iPad OS, era și timpul. Îl aduc spre macOS ca funcționalitate, dacă vor pune și funcție de maus, gata, fuziunea a aproape totală, un OS pt procuri Intel, altul pt procuri A și cu aplicații similare și colo, și dincolo.
Da, mi-a plăcut și mie. În sfîrșit au avut noutăți serioase la fiecare capitol. Cu toții se grăbeau cu prezentarea, ca să aibă timp să spună cît mai multe.
Pe mine, în afară de Mac Pro, m-au impresionat și acele detalii de securitate și intimitate; faptul că, printre atîtea noutăți și chestii “la modă”, ca Memoji-urile pe care le așteptau cu toții, au rezervat cîteva minute și pentru acel Sign in with Apple și celelalte detalii de securitate mi se pare nu lucru foarte bun. Sigur, ca în cazul multor “inovații” Apple (cu ghilimele serioase sau sarcastice), depinde de cine și cîți vor adopta, dar ei și-au arătat interesul, pornind treaba.
Mac Pro-ul mi se pare INCREDIBIL de scump, însă… Varianta de bază, cu 32 GB RAM și doar 256 GB SSD la 6000 euro?! Ce HP or fi ales drept comparație de costa 8000, că la emag-ul nostru prețurile încep în jur de 2000 euro (cu 16 GB RAM, dar nu acolo e șpilul, să fim serioși). Mie mi se pare cel puțin dublu la preț față de ce oferă orice alt producător. Da, dus la maxim, obții o bestie de care nu te apropii cu nicio altă mașină de azi, dar o configurație “entry-medie”, dacă putem spune așa bag seama că iese ridicol de scump.
Oricum, e binevenită revenirea pe piața pro adevărat. Sigur MKBHD își va umple cămara.
A fost OK prezentarea deși, dacă ne gândim bine, multe erau normale: în sfârșit, Apple își dă seama că trebuia cumva separat OS-ul pt iPhone de cel pt iPad, chiar dacă au același fundament; mărește funcționalitatea iPad-ului, aducându-l la nivelul unei tablete-calculator, lucru pe care alții l-au făcut deja; revine cu un mac pro „pe bune”, adică la aspectul cunoscut până în 2013. Acum să vedem OS-urile la lucru.
Nu mă pricep eu prea mult la configurațiile super-high-end, însă nu cred că există ceva comparabil cu configurațiile Mac Pro la eMag sau în oricare alt magazin online românesc. Trebuie să fim conștienți că Mac Pro-urile de astăzi se adresează unui segment de piață extrem de specializat. Ne putem considera toți “pro” în domeniul lui, însă cei care chiar au nevoie de 28 de core-uri, 4 plăci video și încă vreo câteva “computere” băgate într-un alt computer, sunt foarte puțini. Iar ăia își recuperează rapid banii investiți în astfel de scule.
Ai dreptate, nici nu mi-am permis să mă gîndesc sau să mă bag peste zona super-high-end. MKBHD estima pe la 40-50 000$ configurația maximă.
Eu m-am uitat la configurația de bază doar, cea de pornire, pe care au prezentat-o, la 6000$, parcă. Procesorul cu 8 nuclee, 32 GB RAM și 256 GB SSD (nu mai țin minte placa grafică). Dar chiar și aici m-am grăbit:
- un HP cu Xeon, dar 4 nuclee e 30 000 lei;
- un HP cu i9 și 14 nuclee e 33 000 lei.
M-au înnebunit forumurile Apple cu „marea noutate” că, începând cu următorul OS, un iPad poate fi folosit ca monitor extern. Păi asta se poate de mulți ani prin aplicația Duet, o am și eu. E drept, e comercială, dar e la un preț rezonabil, am uitat cât am dat pe ea, pe la 50 de lei. Poate vor să spună că va fi mai bună soluția Apple, să vedem.
Prin deschiderea portului USB-C pentru harduri externe, stick-uri, camere etc., iPad-ul va suporta și mauși, zice-se.
Eu nu pot pricepe de ce Apple și-a pus ani de zile asemenea limite, de-a dreptul stupide, de ex. că nu poți pune un stick în mufa lightning. Ba poți, există 3rd parties care fac asta, sunt scumpe și au un soft dedicat. Acuma, întreb ca prostu: ce mare filosofie era ca viitorul OS să permită să vârî un stick lightning în mufa lightning, că există d-astea, fără să mai ai nevoie de un soft dedicat. Iar mausul… hm, păi nu e mai normal să ai un maus bluetooth? adică un maus bluetooth nu va merge pe iPad-uri? trebuie cu sârmă?!
Meh, o să iasă o varză. Măcar Microsoft a avut curajul să facă de la început un singur sistem de operare pentru toate device-urile, cu suport maus+touch.
Da, e de apreciat că Microsoft face un singur OS, destul de bine scris pentru toate device-urile. Dar cred că e tot mai clar că și Apple a pornit într-acolo, măcar între iPhone și Mac, mai ales cu iPadOS-ul ăsta și mai era un anunț despre aplicații: că se poate scrie una de Mac pornind de la una de iPad sau că Mac-ul va rula unele aplicații de iPad, nu mai rețin.
E interesant de văzut dacă vor face ceva și iOS-ului, sau va rămîne strict separat, ca iPhoneOS.
Deși nu m-ar mira să mai dureze ani buni pînă la convergență. Am văzut că le place să mențină o “diversitate” (a se citi “dezordine”) în oferta de produse.
Dom’le, faptul că lucrează un OS, acuma două, pt proc-urile lor A, iar altul pt Intel nu ar fi mare lucru. Mi se pare logic: merg cu Intel pe alea consacrate, lucrează la un iOS/iPadOS pt procurile lor. OK. Problema este că sunt teribil din incoerenți și de ezitanți. Acuma, după ultimul WWDC, par mai coerenți, dar tot cu lucruri neduse la capăt, mai ales pe zona iOS/iPadOS. Să vedem…
Până acum vreo doi ani am avut un Airport Extreme la care era conectat un disc extern pe care îl accesam prin WLAN. Era aceeași configurație pe UPC, adică IP automat, nu setez nimic. Acum am o Apple Capsule, nu reușesc să mă conectez de undeva din oraș. Ce naiba am uitat să fac? Ce IP tastez la Go/connect to server? Da, în setările airport am bifat OK accesul la disc.
IP-ul din WAN al routerului. E afișat undeva în Airport Utility.
Mda… se pare însă că Apple Capsule nu permite conectare WLAN, Airport Extreme + disc extern da. Adică se poate, la rigoare, dar cu setări complicate cu un cont icloud folosit de toți cei care vor să se conecteze. Deci atunci când foloseam eu Extreme era OK, Apple nu a gândit Capsule și cu conectare WLAN. De-ale lor.