"Cărți" interactive

Vreau să creez niște “cărticele” cu conținut interactiv, dinamic, însă iBooks Author îmi limitează publicul la utilizatori Apple. Să fiu sincer, aplicația mi se pare ideală, am răsfoit un tutorial și mă încîntă foarte mult conținutul pe care îl poate suporta.

Adaug că nu mă pricep mai deloc la codat, însă mă apuc să învăț Java cît de curînd, pentru alte scopuri, deși probabil n-o să merg prea adînc.

Ce-mi doresc să obțin este o “carte” sau “aplicație”, care să conțină:

  • Text formatat, cu formule științifice și poze - ăsta va fi conținutul principal, minim 2/3;
  • Filmulețe sau animații (gif?) - nu multe, să zicem 5-6 bucăți;
  • Teste grilă, interactive, adică avînd butoane radio, checkboxuri și să-ți și valideze răspunsul pe loc sau sumativ;
  • Per total, experiența să fie cît mai interactivă, nu doar sub formă de scroll - tranziții, butonașe între pagini etc.

Am zis “carte” sau “aplicație”, deoarece output-ul vreau să fie un fișier care să poată fi rulat cel puțin pe Mac și Windows.

Dacă nu găsesc alternative mulțumitoare, cel mai probabil mă voi mărgini la iBooks Author, adresîndu-mă utilizatorilor Apple. Dar, neluînd în considerare Adobe InDesign (din cauza prețului) sau Kotobee, cam din același motiv, aveți propuneri?

Cea mai ieftină soluție multiplatformă, dar și cea mai migăloasă, este să faci aplicații web folosind HTML, CSS și JavaScript. Asta presupune să cunoști foarte bine cele trei limbaje enumerate și/sau să folosești aplicații dedicate pentru crearea de conținut web interactiv. Avantajul e că aplicațiile HTML vor rula în orice browser modern.

Cât despre ebook-uri interactive, dacă o să găsești vreo soluție magică cross-platform, te va costa destul de mult, pentru că intri pe teritoriul producătorilor de conținut pe bani cărora n-are nimeni interesul să le dea unelte gratuite.

Uite o aplicație drăguță pentru creare de conținut interactiv: http://tumult.com/hype/

Foarte interesantă Hype, mulțumesc.

Am mai căutat alternative și am descoperit, într-adevăr, că dacă intri pe teritoriul cărților publicate cum trebuie, va fi foarte scump, din cauza publisher-ilor.

Întrebare de n00b: “conținut web interactiv” înseamnă un fel de site, sau ca o aplicație, numai că se deschide în browser (ceea ce o face cross-platform?), dar rulează și offline?

Încă una: am mai studiat descrierea InDesign de la Adobe și am descoperit că au și plan edu, oarecum avantajos, 20$/lună pentru toată suita CC. Dat fiind că oricum cochetam cu ideea de a achiziționa Ps și Lr, poate ar trebui să mă gîndesc mai serios la asta. Întrebarea este: pot crea conținut oricît de îmbogățit cu InDesign? Mai concret, pot face un proiect cu ce am zis (poze, filmulețe, quiz, butonașe, slideshow-uri) și să-l export în epub, putînd fi folosit ulterior pe orice platformă cu cititor specializat?

Și încă ceva: Scrivener nu poate genera conținut interactiv, dinamic, corect?

Da, e ca un fel de mini-site, iar dacă nu ai nevoie de chestii mai complicate care necesită un server web (baze de date etc.), îl poți folosi și offline.

Nu știu dacă InDesign suportă chiar toate chestiile de care ai nevoie. Îți recomand să încerci un trial și să te documentezi bine înainte de a lua o decizie în această privință.

Pe parcurs ce mă mai gîndesc și caut, realizez că a implementa sub formă de carte, epub îmbogățit, ar putea fi mai costisitor și complicat din cauza DRM, distribuției în magazine virtuale etc. Așa că m-am gîndit că o alternativă ar fi să fac asta sub formă de “aplicație”, cumva.

Pentru această variantă, Hype pare interesantă, deși văd că tot insistă pe animații, nu-mi dau seama cît de bogat poate fi conținutul. Asta și pentru că nu știu mai deloc HTML5 :smile:. În plus, nu știu cum aș putea distribui un proiect Hype, pentru a fi rulat local - export html, fac arhivă și gata? De aceea mă gîndeam să construiesc un fel de aplicație.

Am goluri mari. De fapt, ce vorbesc? Nu știu nicio boabă de programare, n-am mai făcut nimic din liceu. Mă mai documentez, mulțumesc.

Pe mine m-ar interesa o aplicație pt făcut dicționare, adică e-dictionary. Am un dicționar gata făcut și altul în lucru, m-ar interesa foarte mult să pot trece formatul doc/rtf într-o bază de date mereu actualizabilă și care, la un moment dat, să devină și accesibilă online. De fapt, actualul dicționar finalizat, free for download ca PDF, ar putea fi accesibil imediat. Nu știu cum să fac așa ceva, deși am instalat un asemenea dicționar făcut de Lingea.cz (ceh-englez-francez, rulează în X11).
Deci, știe cineva o asemenea aplicație? Poate fi și comercială, numai să o pot testa un pic să văd dacă o pot stăpîni. Dacă e pe aici un bucureștean care se pricepe la așa ceva, aș pierde bucuros ceva timp să învăț.

Nu mă pricep la programare, cum am mai spus, dar o cunoștință a studiat MySQL în facultate și ca proiect în loc de examen, a făcut o “aplicație” care simula o casă de bilete la un teatru. Mai pe scurt, ce ți-ar trebui ție, din cîte înțeleg, avea posibilitatea de actualizare a intrărilor din baza de date, precum și posibilitatea de afișare a tuturor intrărilor sau căutare.

Deci, repet, nu știu programare și nici ea nu a aprofundat subiectul de atunci, dar am o bănuială că ar trebui să faci pur și simplu o bază de date (MySQL, Fox Pro), care să poată fi urcată pe net (îmbogățită cu ceva PHP) și gata. Nu știu cît te-am ajutat, dar cred că astea ar fi uneltele de lucru.

Bun, atunci reformulez: caut instructor MySQL.Nu am timp de experimente, trebuie să-mi iasă din prima. Prefer să cumpăr o licență pt o aplicație beton, care să atingă performanțe pro.