Ajutați-mă să mă întorc la Apple

Salutare,

Am părăsit Apple acum vreo 7-8 ani, dar întîmpin niște probleme care mă fac să iau în considerare întoarcerea. Cum mi-e imposibil să testez exact workflow-ul meu, încerc să întreb punctual aici, poate v-ați întîlnit cu astfel de situații și îmi puteți da răspunsuri din experiență directă — asta aș aprecia cel mai mult.

Background: sînt matematician, cu o mică afacere educațională, cu abonament Microsoft 365 Business, din care folosesc email în Outlook, suita Word/Excel/PowerPoint, Teams pentru lecții și SharePoint/OneDrive pentru toate nevoile de stocare.

Sînt convins că nu va fi 100% feature parity între Windows și macOS la toate astea, în special Teams & OneDrive nu-s chiar OK, dar asta este.

Altceva important: am 3 librării Calibre, cu cărți în format digital, totalizînd aproximativ 100 GB, pe care le țin în OneDrive, pentru sincronizare între PC și laptop.

Motivul principal pentru care iau în considerare mutarea înapoi este ecosistemul. Am un PC cu Windows, un laptop tot cu Windows și un telefon cu Android. Am avut multe conflicte de sync și nu simt că se integrează cele trei dispozitive, încît să pot lucra de pe oricare dintre ele și să pot trece ușor de la unul la celălalt.

Întrebări punctuale:

  1. Ar fi o opțiune să pun toate cărțile în iBooks (în iCloud) și să fie sincronizate, apoi descărcate on-demand și pe Mac, și pe iPad, și pe iPhone?
  2. Aș putea folosi cu încredere aplicațiile Apple (Pages, Numbers, Keynote și Notes) pentru nevoi personale, cu toate documentele & metadatele sincronizate prin iCloud între Mac, iPad, iPhone?
  3. Este iCloud Drive acum ceva mai decent pentru stocare și sharing ocazional? Cu alte cuvinte, pot să-mi țin documentele, filmele etc. în el, cîteva sute de GB, sincronizate și descărcate on demand și să țin în OneDrive/SharePoint doar ce am nevoie să colaborez cu utilizatori Windows?
  4. Nu foarte important, fiindcă pot folosi versiunea de browser, dar: aveți experiență cu email la domeniu propriu, administrat de Microsoft și folosit în Mail.app? Dacă da, merge bine?
  5. Dacă ai o aplicație bună, care are și versiune de macOS, și de iPadOS, și de iOS (e.g. Goodnotes), mai funcționează treaba cu sincronizarea fișierelor proprii între dispozitive? Mă refer (ce-mi amintesc, de cînd foloseam) că o aplicație avea propriul folder în iCloud, înainte să existe file management-ul ăsta mai mult sau mai puțin decent, iar folderul ăla făcea ca documentul specific să poată fi deschis și editat pe orice iDevice.

În esență, astea 2 lucruri m-ar liniști: (1) să știu că pot sincroniza decent biblioteca digitală (cărțile propriu-zise + eventuale adnotări, sublinieri) între iDevice-uri și (2) să știu că, cel puțin dacă folosesc în majoritate aplicațiile Apple (iWork & Notes), chiar e seamless tranziția și sincronizarea între iDevice-uri.

Știu, există aplicațiile Microsoft și pe iDevice-uri, dar dacă vreau maximum de liniște & sincronizare, aș folosi iWork + Notes în loc de W/X/P/OneNote, măcar cînd folosesc doar pentru mine.

Știu și că există Calibre pe macOS (cred că și pe iOS?), dar în documentația oficială zice că nu se recomandă să-ți ții biblioteca în cloud și mie deja mi s-a bulit de cîteva ori. De-aia sper ca iBooks să fie mai bun.

Păi să răspund la ce mă pricep, doar ne cunoaștem de dinainte de abandon (chiar așa de mult a trecut?).

  1. Nu prea folosesc iBooks dar, când o folosesc, da, sincronizarea se face automat pe toate device-urile.
  2. Suita office de la Apple este decentă, interfața foarte prietenoasă. Eu am avut, ocazional, probleme cu Pages folosit pe iPad, mai pierdea fișiere. Doar pe iPad, în macOS nu, este fluidă.
  3. Folosesc iCloud unde-mi pun Documents, mută acolo și descarcă doar ce folosesc. De ex., am SSD la 1 TB, iar în iCloud peste 1,2 TB de date, SSD-ul intern este 2/3 liber, deoarece activând optimizarea nu ocupă discul intern.
  4. Nu știu.
  5. Nu folosesc aplicația cu pricina. Pt note, folosesc Simplenote, care face sync perfect pe orice device, inclusiv pe Android (am avut odată, atunci am descoperit aplicația, doream sync perfect de note crossplatform). Dar este o aplicație simplă, nu poți desena pe ea, doar text.
    Welcome back to Apple world.

Nu încă, dar m-apropii. :slight_smile:

Înțeleg că e bine implementată și în iCloud treaba cu descărcările on demand, deci sper să funcționeze pentru orice, inclusiv biblioteca iBooks.

Aici, la iBooks, ar mai fi o chestie care sper să fie cum îmi închipui: eu am aproape 100 GB de PDF-uri, DjVu-uri și ePub-uri, la care am stat să editez metadatele în timp (titlu, autor măcar), astfel încît să fie ușor de căutat, sortat, filtrat în Calibre. Nu mă aștept să se preia toate metadatele (ar fi prea frumos), dar aș spera ca și iBooks să folosească o bază de date în spate. Adică să pot căuta prin toate cărțile, descărcate sau nu, după titlu/autor, pe orice iDevice și abia cînd apăs pe una să o descarce.

Goodnotes a fost doar un exemplu, mă tentează să folosesc mai mult Notes.app, mai ales că suportă și scris de mînă (parcă).

Metadatele se păstrează, pe cât mi-am dat seama. Și eu am mii de fișiere tip PDF, mai ales, cărora le pun metadate, dacă nu uit.

Să înțeleg că le administrezi decent direct via Files.app sau Finder și nu ai avut nevoie să le imporți în iBooks?

E și asta o variantă, destul de directă și fără bătăi de cap; poate m-am învățat prost cu Calibre. Am și uitat că Finder are tag-uri și mai multe metadate nativ.

Dar din ce văd pe net, nu e clar dacă se sincronizează cu Files.app din iOS/iPadOS; văd răspunsuri mai degrabă spre nu.

Folosesc Calibre doar pt a exporta formate non-PDF, care nu-mi plac, deoarece nu prea le pot adnota. Ca atare, nici iBook/Books nu-mi place, dar nu am încotro uneori. Mai am și alt reader, VitalSource, dar nu am avut încotro, am 4 cărți luate de la Routledge, ăștia folosesc acest format pt ebooks. Mă rog, e destul de incomod, dar se pot face adnotări.
Da, prefer să lucrez direct în Finder, cu PDF-urile ordonate tematic și cu căutare. Am folosit odată și iDocument, o aplicație care avea o interfață prietenoasă, dar – în final – tot la Finder am ajuns. Pt PDF-uri folosesc PDF Expert, am luat-o într-un bundle, a fost relativ ieftină. Mi se pare bine făcută, creatorii sunt ucraineni!

Îmi amintesc și eu de PDF Expert, aveam o versiune “pe vremuri”.

Ideea e că pentru mine ar fi importantă sincronizarea între iPad/iPhone și Mac.

Uite exemplu de workflow pe care îl vizez, fiindcă fac asta des acum:

  • mă interesează un subiect anume; caut în Calibre ce am pe tema respectivă (după titlu sau tag-uri);
  • găsesc o carte, o încep, o adnotez, extrag notițe în Notes, dacă am mai multe de scris;
  • cartea respectivă face trimitere la 3 articole și alte 2 capitole din 2 cărți, așa că descarc articolele și cărțile respective, ca să văd trimiterea în context;
  • nu apuc să termin treaba, așa că vreau să pot continua mai tîrziu de unde am rămas nu neapărat pe același dispozitiv.

Acum nu am o tabletă, am doar un PC și un laptop, așa că sincronizez via o bibliotecă Calibre pe care o țin în OneDrive, iar notițele, în OneNote.

Dacă aș ține cărțile în iCloud Drive, într-unul sau mai multe foldere, înțeleg că ar putea funcționa treaba, cu mențiunea că pe iOS/iPadOS sînt limitat la căutare după numele fișierului dacă nu le import în Books. Altfel, tag-urile din Finder nu-s tot aia cu cele din Files.app.


Alternativa la a mă întoarce la Apple este să-mi iau un Surface și să accept că aplicațiile pentru Android nu sînt chiar utile (sînt extrem de lente sincronizările și căutările în OneDrive, Calibre merge și nu prea). Aș avea, atunci, PC-ul și Surface-ul și n-aș schimba nimic la workflow (Microsoft 365 + Calibre).

Am fost într-un iStyle azi și, după o discuție cu o tipă destul de bine informată + niște probe pe un Macbook și un iPad în Books și Finder/Files.app, am decis că nu e momentul să fac pasul acum.

Mă simt destul de confortabil cu suita Microsoft și Calibre oferă o organizare excelentă, așa că mai dau o șansă, ultima, ecosistemului Microsoft.

Mi-am comandat un Surface Pro 9.


Discutăm din nou dacă voi avea probleme serioase cu Surface-ul și integrarea cu PC-ul și, poate, chiar și cu telefonul (Android). Sincer, sper să nu, măcar 2-3 ani de aici încolo.

Seria Surface este mișto, să zic așa. I-am luat fi-mi un 7, are nevoie pt unele aplicații care nu au versiune macOS. M-a întrebat de ce Apple nu face așa ceva și tot ea a răspuns: păi da, vând două device-uri în loc de unul singur.

De vreme ce și PC-ul și Surface-ul rulează același sistem de operare, iar experiența anterioară a fost pozitivă, nu văd ce probleme ar fi.
Altfel, Calibre rulează OK și pe macOS, dar eu îl folosesc, cum spuneam, numai pt a exporta diverse formate de ebooks în PDF. Un PDF ocupă mai mult spațiu pe disc, dar este mult mai prietenos să fac adnotări/note/sublinieri într-un PDF decât în orice alt format. DjVu le export tot ca PDF, din motivele de mai sus, cu DjVu Reader Pro deși formatul djvu ocupă de circa 2x mai puțin spațiu.
Altfel, ecosistemul Apple permite sincronizări de date cât se poate de „smooth”, cu nota deja menționată că, pe iPad, Pages mi-a mai făcut necazuri. Uneori, aleator, încurcă fișierele și am mai pierdut date, respectiv ultimele fraze scrise dacă scriam pe iPad. Nu știu dacă au rezolvat bug-ul.
Dar, de vreme ce ți-ai luat deja un Surface 9, cred că discuția se amână!

Nici eu nu văd și nu ar trebui. Mă refer și la experiența generală, inclusiv cu pen-ul, citit și scris și baterie.

Ideea e că am avut o experiență groaznică cu un laptop ASUS ROG Zephyrus G14 (2022) — de altfel, foarte lăudat și dotat —, unde, din cauza mizeriei de soft a lor (Armoury Crate), mi se resetau setări, nu pornea OneDrive și nu se sincroniza, așa că ajungeam să nu am pe PC ce am lucrat jumate de zi pe laptop, mureau taste și necesita reinstalare de BIOS (!!) etc etc. Zero probleme hardware, super-sprințar, dar Armoury Crate și update-urile de Windows îi creau mari probleme, cu atît mai mult cu cît AC ăla scria în BIOS modificările.

Am vrut ceva bun pe GPU, dar nu cărămidă de gaming, deh… Thinkpad ar fi fost soluția corectă.

Just. Inițial, fi-mi îi luasem o „cărădimidă” de HP, teoretic bun pt ce ar fi avut nevoie (aplicații CAD, Photoshop etc…), dar mi-a spus că e prea mare și greu de transportat. Ca atare, m-am orientat spre un Surface, am găsit un s.h. OK pe olx la un preț f. bun (acum vreo 2 ani). M-am orientat spre un hardware MS pornind de la ideea că MS are un soft optimizat pt propriul său calculator. În fond, este și filosofia Apple: facem noi și hardul și softul pt optimizarea muncii. Acel HP mare și greoi, teoretic un laptop, l-am vândut la un preț bunicel, ca atare diferența pt MS Surface 7 nu a fost mare, parcă undeva pe la 1k lei.
Dar ăsta este un forum de produse Apple!

Dacă vorbim despre „sincronizare (perfectă)” pe ecosistemul Apple, am niscai experiență.
Pages, componentă a suitei Apple Office, este OK, rulează chiar pe un iPhone și am folosit-o (o singură dată) pe un iPhone cu o tastatură BT. Este o aplicație cu interfață frumoasă, dar „nedusă la capăt” (putem dezvolta).
MS Office. Am licență pt macOS. Acum nu mai am iPad, dar se comporta OK și pe iPad. Nu am testat relația MS Office-Calibre despre care vorbești.
Mellel. Un procesor de text foarte bun, cu versiune pt iPad (nu rulează pe iPhone), sync perfect. Teoretic, este peste Nisus, pe care îl prefer deoarece fișierele „default” sunt fie RTF fie .doc (nu .docx). Mellel are „proprietary format”, totul trebuie exportat, dar dacă lucrezi macOS-iPad OS este super.
Pt însemnări, Simplenote, cred că are versiuni pt toate sistemele de operare, mi se pare o aplicație genial de simplă. Face sync perfect, inclusiv macOS ori iPhone OS ori iPad OS și Android. Androidul ăsta mi se pare oribil, am încercat de 2 ori să am un telefon pe Android, oribil, este o copie proastă a lui iOS. Dar, sigur, merge. Dacă te-ai obișnuit cu el, OK.
În rest, nu știu, sunt povești și povești. Și pe mine mă bate gândul să iau un Surface simplu și ieftin, în loc de iPad. Ezit, nu am mai folosit un device cu Windows de peste 20 de ani. Altfel, cred că este o jucărie OK, funcțional peste orice iPad actual, device handicapat din cauza sistemului de operare.

Am venit dinspre macOS, așa că prima idee a fost să încerc să folosesc ce aveam pe Mac, atît pe telefon, cît și pe laptop. Tabletă n-am mai avut de cînd am renunțat la Apple — ultima mea tabletă a fost primul iPad Air, folosit acum 10 ani sau cînd s-a lansat pînă cînd am ieșit din sfera Apple.

Am testat Scrivener și iA Writer și mi s-a părut de fiecare dată că versiunile de Windows sînt un fel de afterthought.

Așa că am apelat la ce e “cel mai nativ”: suita Office. Cînd merge, e perfect, atît pe web, cît și aplicațiile instalate, atît singur, cît și în colaborare. Asta nu mi-a crăpat niciodată la sincronizarea documentelor, ci doar la setări, dicționare și template-uri: deși am setat să se sincronizeze la nivel de cont Microsoft, pur și simplu refuză. Ah, și niște caiete OneNote au mai dat mici erori, dar s-au reparat.

Android nu-mi place, aplicațiile sînt lente. Deh, este construit pe principiul Windows: nu ai cum să-l optimizezi cînd rulează pe sute, dacă nu mii de modele de dispozitive, așa că dai un numitor comun și te rogi ca producătorul să optimizeze pt dispozitivele lui. Dar am o bănuială că frecarea între iPhone și Windows ar fi mai mare decît cea dintre Android și Windows, așa că probabil concluzia cea mai înțeleaptă este să folosesc telefonul în majoritate pentru entertainment și lucru, doar pe Surface în deplasare și PC acasă.

Aplicațiile MS (Teams, suita Office, inclusiv OneNote, OneDrive) sînt extrem de lente pe Android și, din motive de baterie, sincronizează prost spre deloc în background. Exemple recente: search-ul după o carte în 100 GB de fișiere în OneDrive pur și simplu s-a dat bătut, iar notițele din OneNote apar pe telefon doar după refresh manual.

Încă aștept să-mi vină și husa cu tastatură și creion de la Surface (mîine ar trebui, nu le-am găsit la un loc), fiindcă Windows e utilizabil, însă departe de plăcut sau optimizat pentru touch. Dar da, faptul că e fix același OS, conturi, setări ca pe PC cîntărește enorm.

Sînt mulțumit de decizia de a rămîne momentan, dar sînt cu ochii în paișpe: Microsoft urmează să investească masiv în platforma ARM, Copilotul nu e deloc un gimmick, iar Apple… să vedem cum mai încearcă să fenteze UE și ce face cu AI. :slight_smile: Un iPad cu OLED și M3, extinderea Vision Pro, Mac-uri cu M4, apoi M5 etc. sau un foldable, cîndva, mă lasă rece, sincer. Aștept ceva substanțial.

MS are versiune ARM pt sistemul său de operare, problema este cu ceilalți dezvoltatori care nu se grăbesc să scrie versiuni pt proc-uri ARM. Posibil că, la un moment dat, MS va pune piciorul în prag, dar asta ar însemna o lovitură pt Intel.
Nu-ș ce să zic…

Windows există pe ARM de ani buni, da, au și lansat Surface cu procesor ARM.

Dar mă refer fix la ce zici, să se impună puțin la dezvoltatori. Și chiar intern, să mai facă niște îmbunătățiri. Am discutat recent cu un prieten, angajat Microsoft, și mi-a zis că au planuri mari în direcția asta, printre care faptul că vor să mute treptat Azure pe ARM.

Apropo de fișiere on demand, înțeleg că în iCloud ai opțiunea de optimizare a spațiului, care, dacă este activată, înseamnă că decide el să-ți țină doar în cloud fișierele de care ai nevoie rar.

În OneDrive e ceva mai flexibil: click dreapta pe un fișier și poți alege manual, individual, dacă-l vrei doar în cloud, musai descărcat local sau automat (lași pe el să aleagă).

Există așa ceva în iCloud?

Întreb pentru că uite problemă concretă: biblioteca de Calibre, fișierul metadata.db, care ține, propriu-zis, baza de date, trebuie obligatoriu să fie prezent pe hard disk, fiindcă în el sînt locațiile tuturor cărților. Fără el, Calibre creează o bibliotecă nouă. Așa că el trebuie să fie bifat ca mereu descărcat local. Orice optimizări automate îți dau peste cap baza de date.

Și mai sînt exemple care mă privesc, precum bibliotecile de sample-uri pentru programele de muzică etc.


Așadar, revin: opțiunea de optimizare a stocării în iCloud e doar un toggle ON/OFF, fără control suplimentar, și decide el? Sau există, individual, per folder/fișier, un fel de click dreapta și să alegi tu manual că-l vrei musai descărcat sau doar în cloud?

Nu știu, sincer! Folosesc stocare pe icloud family de ani de zile și am fost mulțumit. Nu mi-am pus întrebări de acest fel. Știu că, da, stochează doar acolo fișiere nefolosite uzuale și le descarcă local dacă e cazul, adică dacă ai nevoie de ele.
Nemulțumirea mea, nu știu dacă rezolvată, era cu Pages: folosit pe iPad, pierdea date, adică dădea mesaj că nu a salvat versiunea și că nu se va putea recupera (sau cam așa ceva). Nu știu dacă au rezolvat problema, deocamdată nu am un iPad, l-am măritat.