Instalare OS X Yosemite pe curat

Buna seara,

As dori sa pun OS X Yosemite pe MacBookPro dar sa fie pe curat deoarece acum am Maverick si functioneaza f greu( se porneste greu,aplicatiile se incarca greu etc.)
Va rog sa ma ajutati

multumesc

  • Pregătește un stick USB gol de minim 8 GB.
  • Descarcă Yosemite din App Store, dar nu porni procesul de instalare (dă-i quit dacă pornește singur).
  • Descarcă DiskMakerX de aici, pornește aplicația și urmează pașii pentru a instala o versiune Yosemite bootabilă pe stick.
  • Bootezi apoi de pe stick și dai un erase înainte de install, folosind Disk Utility (e pe undeva prin meniurile de sus, nu mai țin minte exact pe unde e, cred că la Utilities).

Nu uita să-ți salvezi fișierele importante înainte de a șterge complet discul!

2 Likes

Tudore, ai testat DiskMaker X, merge și cu Yosemite? Că e un șpil cu generațiile astea. Autorul indică 10,9 ultimul sistem suportat.
@Valentin În altă ordine de idei: cred că ar trebui să determini cauza problemei, instalarea lui Yose peste un sistem mai vechi nu ar trebui să conducă la încetineală. Eu presupun că ai multe aplicații care pornesc la logare, iar una, cel puțin, e greu suportată de Yosemite. Fă un user nou, deloghează-te din userul actual, te loghezi în noul user și spune-ne dacă așa merge OK.

N-am testat DiskMaker, dar ei zic că merge și cu Yosemite.
Mai exact ziceau, înainte să le crape situl.

A, bun… încerc ši eu zilele astea. Țin minte că, odată cu Mavericks, i-a trebuit ceva timp să pună la punct aplicația, sistemul conținea multe fișiere noi și a mers greu.

Eu, pe nici una dintre versiunile de test, am constatat că nu reușesc să fac Canon multi 250 să scaneze dacă Yose era pus pe disc curat (am două discuri interne, nu a fost nevoie să folosesc DiskMaker, eram convins că nu merge, nici nu am încercat). Or rezolvat problema cu detectarea driverelor pt unele modele de imprimante/scannere/multi? Aș fi și eu tentat să fac o instalare curată, cred că vreo 5-6 versuni beta + ultima finală.

Am făcut un dmg din Disk Utility, apoi am dat să fac installerul cu DiskMakerX, o ia la vale, dar la un moment dat dă o eroare, cam după 5 minute și se oprește.
Eu zic că DiskMaker X, versiunea actuală (cred că e ultima oficială la mine) nu poate crea boot USB pt Yosemite.
Oricum, problema lui s-a putea să fie alta. E drept, un sistem curat o va rezolva în prima fază, dar va ajunge tot acolo dacă va muta tot ce are pe noul sistem, inclusiv aplicațiile/utilitarele care îi fac problema.

Eu am avut probleme cu Mavericks instalat pe curat și imprimanta HP Deskjet 6980. Îi scoseseră ăștia de la Apple driverul din sistem. Văd că Yosemite nu mai are problema asta.

Aici e un tutorial în care arată că merge…

A, păi e clar, trebuie această ultimă versiune beta 4, eu aveam ultima versiune oficială. Mersi de precizare, cred că o testez azi-mîine.

Da, se pare că merge, dar nu am cum testa efectiv. Procesul a fost însă lin și rapid, cu mesajul pozitiv de la final.
Nu am făcut un boot USB direct, ci așa:

  1. Disk Utility, New image
  2. Am ales 8 GB și versiunea disk, nu DVD
  3. Am pornit DiskMakerX, am ales sursa și destinația, imaginea săltată pe desktop
    A mers extrem de rapid. Acum am un dmg de pe pot clona un USB. Procedeul mi s-a părut mult mai rapid așa decît să fac direct un USB flash. Sigur, va dura să clonez asta pe un usb.

Valentin, deci da, merge (cred, nu am cum testa efectiv acum), cu versiunea beta 4 menționată de Tudor. Dar procesul a fost rapid și lin, fără erori, deci cred că e OK.
Tu nu ai însă nimic de salvat? Nu faci backup? Razi tot fără milă? Eu aș zice să faci întîi backup pe un disc extern și apoi să reinstalezi. Faptul că se mișcă extrem de încet indică, cred eu, aplicații vechi și incompatibile. Ai făcut un user nou, cum ți-am sugerat?

Am facut un user nou dar trebuie aprox.35 secunde sa astept pana sa bag parola de user.Deci merge greu
Având in vedere ca sunt nou in folosirea Mac-ului crezi ca ma descurc sa fac ce spune Tudor sau trebuie sa caut un specialist

Ei, nu musai un specialist, dar trebuie văzut de ce spui că merge așa greu. Cele mai frecvente cauze pe secvența asta sînt: aplicații vechi, care îngreunează sistemul; disc prea plin (musai 10 % liber); HDD pe ducă (poate fi și un HDD nou, unele vin proaste din fabrică; f. puține, dar se mai întîmplă).
Dacă ești din București, te ajut cu plăcere de marți încolo.

1 Like

Sunt din TM
Hard e 50% liber
Daca șterg toate aplicațiile e bine?

Cum să ștergi TOATE aplicațiile, bre? Nu așa se rezolvă problema. DAcă ai 50 % spațiu liber e mai mult decît bine.
La Timișoara ai mulți macuseri activi, dă-mi mesaj privat cu e-mail și rezolvăm cu cineva de acolo.
De cînd ai macul? e nou-nouț? e un s.h.? de cînd merge așa? a mers vreodată normal, repede? ce aplicații ai bifate să pornească automat la logare? (apare la nivelul pref de sistem/utilizatori) deși, dacă spui că durează f. mult pînă apare fereastra de logare nu pare a fi de la asta.
Știi să faci backup? sau nu ai date importante, deocamdată? Încearcă să oferi detalii clare și edificatoare și nu te năpusti să ștergi aiurea aplicații, unele sînt cerute de întregul sistem, iar ștergerea lor conduce la reinstalare inevitabilă.

Îl am de un an jumate si e cumpărat nou,a mers F bine la inceput,doar aplicația Degrees se pornește dar si fără ea e la fel.
Nu stiu sa fac backup dar am copiat efectiv poze,filme,fișiere pe un Western digital extern.
Poate sa fie ca descarc de pe filelist?
Am cumpărat si pr.CleanMyMac si degeaba

Dacă ți-ai salvat toate fișierele de care ai nevoie, atunci fă o reinstalare pe curat și scapi sigur de probleme.

Din cele ce spui, în sfîrșit, acum („l am de un an jumate si e cumpărat nou,a mers F bine la inceput,doar aplicația Degrees se pornește dar si fără ea e la fel.”) eu aș zice că e discul pe cale de obosire și, în final, de bușire. Fă backup cum știi mai bine și reinstalează un sistem curat. Eu cred că va face la fel, dacă nu cumva va da erori la instalare, lucru uzual dacă discul e bușit sau chiar nu mai pornește instalarea.
Cel mai simplu test în faci instalînd un sistem curat pe un disc extern, lucru util oricum în situații din astea.
O cale simplă de a afla dacă discul e bușit se face cu SMARTReporter, versiunea mai veche e gratuită, dar suficientă, 2.7.4. E posibil să nu dea eroare dar, dacă dă (se înroșește iconița) atunci discul e cert pe cale de bușire.

Am avut instalat respectivul program…chiar ieri l am dezinstalat si era verde.
Spune unde tre sa ti trimit mail ca nu găsesc si poate ma ajuta cineva de la TM ca sigur nu ma descurc deoarece sunt novice