Dacă nu vă place Helvetica din Yosemite și vreți să treceți înapoi la Lucida Grande, iată soluția:
##Că tot veni vorba…
Până în Yosemite, fontul de sistem din OS X a fost Lucida Grande, un font special optimizat pentru a fi cât mai lizibil pe ecranele computerelor, inclusiv la mărimi mici ale textului. De ce a avut nevoie de optimizare? Păi, spre deosebire de tipar, unde de obicei se lucrează cu rezoluții de la 300 dpi în sus, ecranele computerelor au avut până nu demult rezoluții între 72 și 110 ppi. Un font desenat cu 300 de puncte per inci (puncte de tipar sau pixeli de ecran) arată bine. Dacă-l desenezi folosind doar 100 de puncte per inci atunci va arăta… pixelat. De aceea fonturile care au ca destinație principală ecranul trebuie să fie desenate în așa fel încât să arate cât mai bine la rezoluții mici. Se folosesc diverse tehnici pentru optimizare, atât în ceea ce privește desenarea curbelor care alcătuiesc literele, cât și la nivelul sistemelor de operare (antialiasing, hinting, etc.).
În ultimii ani însă, rezoluția ecranelor a luat-o în sus. Acum avem Retina Display și alte tipuri de ecrane ale căror rezoluții trec de 300 ppi, pe computere, tablete și telefoane. Textul arată excelent pe un astfel de display, ca pe hârtie. S-ar părea că nu mai e nevoie de fonturi optimizate pentru ecran, le putem folosi și pe cele destinate tiparului pentru că acum pot fi reproduse în condiții bune chiar și la mărimi mici.
Așa că Apple a decis să înlocuiască Lucida Grande cu Helvetica, un font pentru tipar. Helvetica este un font clasic, utilizat pe scară largă de aproape 50 de ani, atât în forma sa originală cât și sub forma multor alte fonturi inspirate sau copiate pur și simplu după Helvetica (d. ex. Arial). Helvetica era deja fontul sistem din iOS, așa că apariția sa în OS X nu face decât să unifice vizual cele două sisteme de operare.
Inițial mi-a displăcut să văd Helvetica în sistem, din două motive:
Pe un Cinema Display (cu o densitate de circa 100 pixeli per inci) Helvetica se vede prost la dimensiunile la care este utlizat în menubar. Pixelarea este evidentă, unele litere se vât încețoșat sau întră în coliziune una cu cealaltă. (Ce-i drept în ultimul beta parcă arată mai bine).
Helvetica este un font lipsit de personalitate. A fost atât de des utilizat, încât acum nu mai poți să-i atribui nicio calitate. Nu mai pare nici vechi, nici modern. Este un font complet neutru. Pe de altă parte acesta este și un avantaj, pentru că Helvetica nu va putea deveni niciodată mai anost decât deja este. Lucida Grande era un font pe care-l puteai identifica în mod clar cu Apple și OS X, având anumite caracteristici care-l deosebeau de Helvetica și fonturile similare.
Ceilalți producători folosesc niște fonturi concepute special pentru sistemele lor de operare:
Microsoft folosește Segoe, un font elegant care mie-mi place.
Google folosește Roboto, un font modern creat special pentru Android.
Ubuntu folosește fontul cu același nume, un alt exemplu de font modern special conceput acum câțiva ani.
Apple? Helvetica? Hmm. Pe Retina Display arată OK, m-am învățat cu el. Dar parcă mi-aș fi dorit ceva mai modern.
A apărut ieri un ghid pentru a schimba fontul de sistem cu San Francisco, fontul care va fi folosit în interfața Apple Watch.
Ca fapt divers, mie deja mi s-a schimbat fontul de cînd am copiat fișierele de font în /Library/Fonts, deci deja de la pasul 2 (apropo, sînt 5, nu 6 fișiere, cum scriu ei).
Mi se pare cam lunguieț, după gustul meu, dar tot e mai bun decît Helvetica
Nu înțeleg foarte bine cum funcționează această procedură, presupun că fișierele de font înseși nu sînt “obișnuite”, de are acest efect doar copierea lor în /Library/Fonts. Aș fi curios, totuși, cum aș putea schimba fontul de sistem cu oricare alt font.
Mda, scrie acolo că fonturile sunt modificate cumva. Probabil că le-au schimbat numele intern în așa fel încât să fie automat recunoscute de OS X ca fonturi de sistem.
San Francisco nu arată rău, dar seamănă foarte tare cu Roboto, fontul de sistem din Android.
Așa pare, la explicațiile pentru Fira cam așa scrie, că au schimbat numele intern. Eu nu mă las pînă nu reușesc să înțeleg și să probez chestia asta, să pot pune ce font vreau eu ca font de sistem. Revin cu actualizări asupra progresului.
Renunț, pînă la urmă, n-aș vrea să mă bag așa adînc în sistem Iată ce am încercat, dacă vrea cineva să continue:
Am descărcat și instalat aplicația FontForge, care face uz de X11, descărcat înainte;
Am importat în ea fonturile făcute de ceilalți, care mergeau (San Francisco, Fira) și am afișat Font Info din meniul contextual al FontForge;
Am importat apoi fontul pe care îl voiam eu și am copiat informațiile din numele intern al fonturilor care merg la al meu (era o șmecherie, numele intern era ceva gen .HelveticaNeueDisplay[nu-mai-știu-cum], apoi am salvat informațiile pentru fontul meu și l-am copiat (în 4 versiuni trebuie: Regular, Light, Medium și Bold) în /Library/Fonts.
N-a mers, probabil pentru că nu am stat să fac chiar toate atributele la fel, sînt zeci de sub-meniuri și informații care se deschid la fiecare font. Aparent, am greșit presupunînd că doar numele intern e responsabil. Dar presupun că e calea bună, pentru cine are chef să probeze și să o ducă pînă la capăt.
FontForge este o aplicație foarte bună, deși e gratuită. Nu aș recomanda însă să te joci cu denumirile interne și nici, dacă ai reuși cumva, să te joci cu sistemul, un font bulit conduce la bulirea întregului sistem, mai ales dacă e vorba de fontul de afișare.
Evident, dacă ai backup și ceva iese rău, reinstalezi de la zero și faci restore.
Am găsit, cred, o metodă generală de a schimba fontul de sistem, aici.
Încerc să nu fac lucruri de genul ăsta “doar fiindcă pot”, dar sincer, deoarece nu am un Mac Retina, chiar mă deranjează rotunjimile din Helvetica Neue, iar cu modul întunecat activat pentru bara de meniu și dock, e și mai rău, mi se pare. Lucida Grande avea mai multe linii drepte în litere, iar acum vreau să încerc Avenir, e unul din noile mele favorite
EDIT: Am reușit, merge strună, am urmat pas cu pas ce scria acolo și acum am Avenir, care arată foarte bine, chiar și pe Mac-ul meu, fără Retina. Mai mult, pașii se pot relua ușor oricînd e nevoie, deci aș numi-o “metodă comodă”, pentru cine nu are vreo alergie nejustificată la Terminal. Oricum, sînt doar acțiuni de copy-paste și cîte un click ici-colo.
Dacă tot m-am/ne-am băgat la treburi de-astea, dacă descoperă cineva cum aș putea să fac încît fonturile iconițelor de pe desktop să nu mai fie bold, ar fi excelent. Recunosc, ăsta e un moft (mult) mai mare decît fontul de sistem însuși, dar, poate-poate…