Achizitie MacBook 15’ 2018 sau 2019 si Dock

Salut tuturor,

Sunt nou pe forum si am nevoie de ajutorul vostru, experienta voastra. Vreau sa mi achizitionez un Macbook Pro 15’, nou. Petrec 12-14 ore in fata unui laptop pe zi si windows-ul efectiv nu ma mai multumeste, am obosit de la atatea erori, reinstalari, restart de explorer si consider ca achizitia unui Mac nou, este de fapt o investitie in mine.
Inainte sa l cumpar vreau sa ma conving oarecum ca nu o sa dau din lac in put. M am orientat catre 15’ datorita placii video dedicate, folosesc Autocad 2D, foarte mult, practic job-ul meu se invarte in jurul acestui program. Astfel:

 1. Ce imi recomandati? MBP 2018 cu 512Gb spatiu de stocare, video 560x, dar un CPU generatia 8 sau MBP 2019 cu 256Gb spatiu de stocare, video 555x si cu CPU generatia 9?
 2. La serviciu, folosesc constant 2 monitoare (extension), dar in acelasi timp as vrea sa profit si la maxim de thunderbolt 3. Pot conecta 2 monitoare printr un singur port, si prin acelasi port sa incarc notebook-ul si respectiv sa adaug un mouse usb? Daca da, ce dock imi recomandati? Mi ar placea daca cablul ce se conecteaza la notebook sa fie cat mai lung ca sa ascund dock-ul sub birou si tot acolo sa conectez cablurile si astfel ramane vizibil pe birou doar un singur cablu.
 3. Pot sa fac map network drive? Exista vreo limita sau vreun inconvenient in acest sens? Pot mapa drive-uri din servere linux sau doar windows?
 4. Trebuie sa achizitionez si MS Office sau pot instala si ceva crack? De asemenea shortcut-urile din Excel de exemplu s au pastrat de la windows la macos?
 5. Ce tool-uri alternative imi recomandati? De exemplu in loc de adobe foloseam pdfx viewer (consuma mai putine resurse si nu este plin de nspe mii de comenzi), in loc de notepad, notepad++?
 6. Am nevoie de antivirus?
 7. Ce sfaturi imi dati?
 8. Exceptand iStyle, mai cunoasteti alti distribuitori autorizati? Recomandati pe altcineva?
 9. Recent am citit cum ca nu mai exista un anumit port la unitatea de stocare (SSD) prin care se puteau extrage datele in caz ca notebook-ul nu mai porneste. Cum ma pot asigura ca nu raman fara informatia prelucrata in ultimii 10 ani? Backup in iCloud sau un hard extern? Primesc mai mult spatiu pe iCloud dupa ce activez un mac pe contul meu? Sau ce hard extern recomandati? HDD sau SSD?
 10. Sa optez si pentru garantie extinsa?

Orice sugestie este binevenita.

Multumesc

Eu răspund la ce mă pricep din lista asta.

 1. Fiind, cum văd, un pro și ai un buget consistent, se ia cel mai nou și mai performant aparat, ca regulă de bază. Cred că este important și RAM la ce faci tu, nu numai proc-ul.
 2. Studiază ce face aplicația pe versiunea mac.
 3. REcomand dock tip „all-in-one”, sunt relativ ieftine acuma, de ex. așa ceva. Asta pt portabilitate. Doar pt birou ai și variante mai mari și mai grele, de ex. așa ceva.
 4. La nivelul tău, nu cred că merită să iei microsoftisme crăcuite, iei licență ca lumea 365.
 5. Ca AV pune Avast, este suficient.
 6. Am un abonament iCloud de 2 TB dar nu prea-s mulțumit de el, cred că fac downgrade. Eu zic că e sfânt un disc extern pe sârmă, iar un cloud ca variantă rapidă și accesibilă, dar nu m-aș baza doar pe asta.
 7. Acum testez o Capsule cu disc de 3 TB și cred că voi trece la stocare prin WLAN.

macOS suportă SMB.

Dacă te referi la programe cu care să deschizi PDF-uri și fișiere text, în macOS ai două aplicații cu funcții de bază: Preview și TextEdit. Bineînțeles că dacă vrei niște aplicații mai specializate, ai de unde alege. De exemplu PDF Expert sau Sublime Text.

Ia-ți un HDD extern de 1 TB, îl folosești pentru backup, sistemul are funcție automată pentru asta. Scăpi de bătăi de cap. Nu-ți trebuie musai SSD pentru backup, nu cred că ai nevoie de super-viteză pentru ca sistemul să copieze în background niște fișiere din oră în oră. Pentru siguranță sporită poți să faci backup-uri suplimentare unde vrei tu, există și servicii cloud pentru asta (pe bani).

iCloud nu e pentru backup, ci pentru sincronizat fișierele pe toate device-urile tale (Mac, iPad, iPhone, Windows). Primești automat 5GB gratis, dacă vrei mai mult trebuie să plătești.

La punctul 7: Nu neglija protectia. Poti incerca ceva de aici: https://huse-laptop.ro/categorie-produs/macbook-pro-retina-2016/macbook-pro-2016-15/

Dupa aproape 1 an, am achizitionat laptop-ul pe care mi-l doream. Am luat varianta de 16’’ cu i7, 16Gb ram si 512 hdd. L-am gasit la o oferta buna la MediaGalaxy redus cu aproape 1000 RON. Mai era o varianta cu i9 si 1Tb dar, deja am 200Gb luati in iCloud si nu am regasit argumentul potrivit pentru cei 2000 RON extra solicitati. Am luat si pachetul de garantie extinsa ca sa stau linistit dupa cei 2 ani si seara am inchiriat/luat pe 1 an si Office 365. Placut impresionat de sistem, de usurinta cu care il poti folosi, un pic peste mana scrol-ul (“natural” adica invers fata de Windows) dar putin deranjant, in schimb, gesturile foarte interesante, cu doua degete back in browser sau forward, cu trei degete comuti intre aplicatii, zoom in, zoom out, nu-mi dau seama cum de cei de la windows nu copiaza, mi se par extra utile. Claritatea ecranului este de nedescris, nu-mi vine sa cred ce diferenta, parca te-ai uita la un 4k vs 1024 x 768. Ecosistemul din nou, placut integrat, raspunzi la apeluri de pe touchbar, deblochezi laptop-ul cu watch-ul, raspunzi la mesaje direct de pe laptop etc…Il am de 2 zile, ieri am luat si un mouse MS bluetooth si azi am incercat sa-l folosesc intens, sa simt cei 16Gb ram impreuna cu acel i7 six core…si…parca imi vine sa-l arunc pe geam…toata ziua Luni m-am chinuit sa-l conectez la un server SAMBA pe un Centos, prin toate variantele posibile, nu vrea, da din cap ca nu din fereastra aia in prostie. Am stat cu un baiat de la departamentul IT al firmei unde muncesc cred ca 2 ore in telefon si nu i-am dat de cap, primim eroarea asta “pam_unix(samba:session): session closed for user nobody” in consola serverului si nu gasesc rezolvare pe internet. Asta ar fi 1 problema, pentru ca tot ceea ce lucrez la birou, se afla pe un server in lan, mapat la fiecare masina din retea, si toata lumea lucreaza pe server, daca nu pot sa ma conectez, practic nu pot sa lucrez. M-am gandit ca as putea sa folosesc un client gen winscp si am incercat Cyberduck, care pe langa faptul ca are bug-uri, s-a blocat de cateva ori, in loc sa-mi deschida fisierul din server cu programul excel, el de fapt descarca fisierul propriu zis. Nu ar fi un capat de lume, poate o gestionez cumva, dar, testul suprem l-am facut cu un fisier excel, la care pe i5-ul meu cu 8Gb de ram sta cam 30-45 sec sa-l calculeze…dar cand l-am deschis pe macbook, imi este greu sa cred ca sacadeaza la asa ceva…nu sta 30sec dar nici ca la ~ 12k ron parca nu se misca si pe langa asta, abia il atingeam, fan-urile la maxim cred ca erau si frigea in draci si aici mi-a cazut fata am zis ca este un vis urat ceea ce traiesc. Nu ma asteptam si de draci l-am formatat cu gandul ori sa-l duc inapoi ori sa mai fac o incercare pe “curat”. :frowning:

Le-au copiat. Dacă ai un laptop relativ nou cu un trackpad bun, cum sunt cele de la Microsoft (Surface), atunci merg și gesturile, în aplicațiile care le suportă.

Direcția de scroll se setează din sistem/mouse, bifezi/debifezi ce-ți place.
Chestia cu serverul nu o pricep, dacă tastezi command [fluturaș]-K ori te duci sus la Go/Connect to Server nu te poți conecta?

se poate schimba sensul din settings

Merge nativ cu Samba - nu ai nevoie de nimic altceva (n-am testat viteza că mi s-a părut ok).
Este adevărat nu lucrez direct (sa deschid în editare fișiere de pe discul mapat prin Samba). Pt. mine este mai mult un storage.

Samba

Setările pt. samba:

➜ ~ /usr/local/samba/bin/testparm
Load smb config files from /etc/smb.conf
Processing section "[homes]"
Loaded services file OK.
Server role: ROLE_STANDALONE

# Global parameters
[global]
	dns proxy = No
	load printers = No
	log file = /var/log/samba/%m.log
	map to guest = Bad User
	max log size = 1000
	obey pam restrictions = Yes
	printcap name = /dev/null
	security = USER
	server role = standalone server
	server string = Samba Server %v
	unix extensions = No
	idmap config * : backend = tdb
	acl allow execute always = Yes
	wide links = Yes


[homes]
	browseable = No
	comment = Home Directories
	create mask = 0700
	directory mask = 0700
	read only = No
	valid users = %S

Evident este un user creat pe Linux + parola setată cu smbpasswd (samba folosește useri și grupurile din linux dar are propriul mecanism de autentificare).

Samba este vers. 4.8.3 și pe mac am Mojave.

Este plin net-ul de tutoriale de conf. samba - vezi si aici.

Folosesc samba inclusiv pt backup prin Time Machine.

Încă un config - de pe samba unde salvează și Time Machine (un pic mai customizat - inclusiv icon device):

# Global parameters
[global]
	dns proxy = No
	load printers = No
	log file = /var/log/samba/%m.log
	map to guest = Bad User
	max log size = 1000
	obey pam restrictions = Yes
	printcap name = /dev/null
	security = USER
	server role = standalone server
	server string = Srotrage Server %v
	unix extensions = No
	fruit:aapl = yes
	fruit:advertise_fullsync = true
	fruit:model = MacPro
	idmap config * : backend = tdb
	acl allow execute always = Yes
	wide links = Yes


[TimeMachine]
	browseable = No
	ea support = Yes
	inherit acls = Yes
	kernel share modes = No
	path = /mnt/data/storage/timemachine/%U
	posix locking = No
	read only = No
	valid users = %U
	vfs objects = catia fruit streams_xattr
	fruit:time machine = yes


[homes]
	browseable = No
	comment = Home Directories
	create mask = 0700
	directory mask = 0700
	read only = No
	valid users = %S
	vfs objects = catia fruit streams_xattr


[Public]
	create mask = 0777
	directory mask = 0777
	force user = nobody
	guest ok = Yes
	guest only = Yes
	path = /mnt/data/storage/public
	read only = No
	vfs objects = catia fruit streams_xattr

Salut,

Astea sunt setarile din serverul SAMBA, versiune 4.9.1 instalat pe CentOS Linux 7.7.1908 cu Virtualmin 6.08.gpl. Ca sa ma conectez foloseam GO-> Connect to server si completam in acea casuta utilizatorul: user@numedomeniu.ro apoi parola
Am incercat in mai multe metode, gandindu-ma ca se completeaza datele altfel, gen: numedomeniu\numeuser sau numedomeniu/numeuser sau numedomeniu\numeuser@numedomeniu.ro sau numedomeniu/numeuser@numedomeniu.ro inclusiv cu adresa smb sau cifs
Am stat 2 ore cu un baiat de la IT. Nu a vrut neam.

#See smb.conf.example for a more detailed config file or #read the smb.conf manpage. #Run 'testparm' to verify the config is correct after #you modified it.

#[global]
#log file = /var/log/samba/log.%m
#debug level = 10
#read raw = no
#write raw = no
#max log size = 50

[global]
log file = /var/log/samba/log.%m
read raw = no
write raw = no
passwd chat = Enter\snew\s\spassword:* %n\n Retype\snew\s\spassword:* %n\n password\supdated\ssuccessfully .
obey pam restrictions = yes
socket options = TCP_NODELAY
map to guest = bad user
encrypt passwords = true
winbind use default domain = no
passwd program = /usr/bin/passwd %u
passdb backend = tdbsam
allow insecure wide links = yes
dns proxy = no
netbios name = VISIO
netbios aliases = VISIO
server string = %h server (Samba, Ubuntu)
unix password sync = yes
workgroup = WORKGROUP
os level = 20
#security = user
panic action = /usr/share/samba/panic-action %d
usershare allow guests = no
max log size = 1000
pam password change = yes
debug level = 10

[homes]
browseable = no
comment = Home Directories
valid users = %S, %D%w%S
writable = yes
inherit acls = Yes
[printers]
comment = All Printers
path = /var/tmp
printable = Yes
create mask = 0600
browseable = No
[print$]
comment = Printer Drivers
path = /var/lib/samba/drivers
write list = @printadmin root
force group = @printadmin
create mask = 0664
directory mask = 0775
[0.0_BV102VIS]
browseable = no
comment = SISTEM BV102
writeable = yes
wide links = no
path = /home/server4.***.ro/share/0.0_SISTEM_BV102
force group = server4

Mi-a fost greu sa cred ca setarile serverului sunt de vina din moment ce masinile pe WINDOWS se pot conecta fara probleme. Cu referinta la directia la scroll, da, debifasem optiunea “natural” dar functionau gesturile invers pe trackpad (se debifa automat si acolo, am crezut ca asa trebuie sa faca). Oricum multumesc pentru raspunsuri, dar din pacate acum este prea tarziu, l-am returnat aseara si re-analizez problema dupa ce se linistesc si un pic lucrurile prin tara.
Indiferent, de la un laptop de peste 11K RON, parca iti doresti ca totul sa functioneze pe masura si din prima. ce-i drept nu este vina APPLE de setarile serverului SAMBA, dar nici sa se incinga la primul excel nu regasesc normal, nici fluiditatea lipsa a lui Outlook nu mi se parea normala si nici crash-urile lui Finder (am avut 3) manifestandu-se prin lipsa aparitiei barei de sus, reusind sa scap doar prin Force Quit.
Imi doream ceva rapid si fara erorile de care ma lovesc in WINDOWS, dar ori s-au aliniat stelele prost zilele astea pentru mine si am nimerit si un mouse prost care sacada la care a contribuit si proasta optimizare pentru pachetul office, ori nu este macbook-ul optimizat pentru acest tip de operatiuni si este mai bun pentru editare video, habar nu am, ideea este ca decat sa raman cu o boxa buna de atatia bani pe acasa, am preferat sa-l returnez in stare perfecta si sa mai fac o incercare peste o luna de zile cand o sa imi acord mai mult timp pentru el.
Totusi m-ai facut curios, din moment ce functioneaza SAMBA pentru tine, reusesti sa editezi fisierele direct din el sau le descarca pe HDD si apoi faci editarea? Ca daca nu functioneaza asa cum functioneaza pe WINDOWS, renunt la idee complet si ma orientez catre o masina mai buna dar pe lesinatura de WINDOWS. Pacat de ecosistem, imi place cum este gandit, mi-l doream. :frowning:

Multumesc pentru timpul acordat.

Succes

Am făcut un filmuleț ca să-ți dai seama cum se comportă la editare direct din folder-ul făcut share cu samba:

https://vimeo.com/397029338

Rulat pe un iMac 2017.

Nu folosesc Excel -ocazional când am de deschis un un fișier xls folosesc aplicația Numbers de la Apple - nu prea am experiență cu aplicațiile de calcul tabelar dar, așa ochiometric, la capabilități, Excel-ul î-mi pare net superior). Poate alti colegi de forum au informații suplimentare legate de Excel pe macOS.

16’’ cu i7, 16Gb ram si 512 hdd

Nu am nici un amic care sa-l aibă - dar recenziile de pe net sunt destul de pozitive - și la vară/toamnă iau unul (dar cu 32GB RAM - și-ți spun atunci :slight_smile: .

Î-mi pare rău că ai trăit o asemenea experiență negativă + știu din proprie experiență ce înseamnă să fii diferit într-o organizație care folosește 156 sisteme windows (de diverse tipuri) si 1 mac. Ai nevoie de multăăă determinare să rezolvi toate conflictele care inerent apar …

Succes

2 Likes