Achizitie MacBook 15’ 2018 sau 2019 si Dock

macOS suportă SMB.

Dacă te referi la programe cu care să deschizi PDF-uri și fișiere text, în macOS ai două aplicații cu funcții de bază: Preview și TextEdit. Bineînțeles că dacă vrei niște aplicații mai specializate, ai de unde alege. De exemplu PDF Expert sau Sublime Text.

Ia-ți un HDD extern de 1 TB, îl folosești pentru backup, sistemul are funcție automată pentru asta. Scăpi de bătăi de cap. Nu-ți trebuie musai SSD pentru backup, nu cred că ai nevoie de super-viteză pentru ca sistemul să copieze în background niște fișiere din oră în oră. Pentru siguranță sporită poți să faci backup-uri suplimentare unde vrei tu, există și servicii cloud pentru asta (pe bani).

iCloud nu e pentru backup, ci pentru sincronizat fișierele pe toate device-urile tale (Mac, iPad, iPhone, Windows). Primești automat 5GB gratis, dacă vrei mai mult trebuie să plătești.

La punctul 7: Nu neglija protectia. Poti incerca ceva de aici: https://huse-laptop.ro/categorie-produs/macbook-pro-retina-2016/macbook-pro-2016-15/

Dupa aproape 1 an, am achizitionat laptop-ul pe care mi-l doream. Am luat varianta de 16’’ cu i7, 16Gb ram si 512 hdd. L-am gasit la o oferta buna la MediaGalaxy redus cu aproape 1000 RON. Mai era o varianta cu i9 si 1Tb dar, deja am 200Gb luati in iCloud si nu am regasit argumentul potrivit pentru cei 2000 RON extra solicitati. Am luat si pachetul de garantie extinsa ca sa stau linistit dupa cei 2 ani si seara am inchiriat/luat pe 1 an si Office 365. Placut impresionat de sistem, de usurinta cu care il poti folosi, un pic peste mana scrol-ul (“natural” adica invers fata de Windows) dar putin deranjant, in schimb, gesturile foarte interesante, cu doua degete back in browser sau forward, cu trei degete comuti intre aplicatii, zoom in, zoom out, nu-mi dau seama cum de cei de la windows nu copiaza, mi se par extra utile. Claritatea ecranului este de nedescris, nu-mi vine sa cred ce diferenta, parca te-ai uita la un 4k vs 1024 x 768. Ecosistemul din nou, placut integrat, raspunzi la apeluri de pe touchbar, deblochezi laptop-ul cu watch-ul, raspunzi la mesaje direct de pe laptop etc…Il am de 2 zile, ieri am luat si un mouse MS bluetooth si azi am incercat sa-l folosesc intens, sa simt cei 16Gb ram impreuna cu acel i7 six core…si…parca imi vine sa-l arunc pe geam…toata ziua Luni m-am chinuit sa-l conectez la un server SAMBA pe un Centos, prin toate variantele posibile, nu vrea, da din cap ca nu din fereastra aia in prostie. Am stat cu un baiat de la departamentul IT al firmei unde muncesc cred ca 2 ore in telefon si nu i-am dat de cap, primim eroarea asta “pam_unix(samba:session): session closed for user nobody” in consola serverului si nu gasesc rezolvare pe internet. Asta ar fi 1 problema, pentru ca tot ceea ce lucrez la birou, se afla pe un server in lan, mapat la fiecare masina din retea, si toata lumea lucreaza pe server, daca nu pot sa ma conectez, practic nu pot sa lucrez. M-am gandit ca as putea sa folosesc un client gen winscp si am incercat Cyberduck, care pe langa faptul ca are bug-uri, s-a blocat de cateva ori, in loc sa-mi deschida fisierul din server cu programul excel, el de fapt descarca fisierul propriu zis. Nu ar fi un capat de lume, poate o gestionez cumva, dar, testul suprem l-am facut cu un fisier excel, la care pe i5-ul meu cu 8Gb de ram sta cam 30-45 sec sa-l calculeze…dar cand l-am deschis pe macbook, imi este greu sa cred ca sacadeaza la asa ceva…nu sta 30sec dar nici ca la ~ 12k ron parca nu se misca si pe langa asta, abia il atingeam, fan-urile la maxim cred ca erau si frigea in draci si aici mi-a cazut fata am zis ca este un vis urat ceea ce traiesc. Nu ma asteptam si de draci l-am formatat cu gandul ori sa-l duc inapoi ori sa mai fac o incercare pe “curat”. :frowning:

Le-au copiat. Dacă ai un laptop relativ nou cu un trackpad bun, cum sunt cele de la Microsoft (Surface), atunci merg și gesturile, în aplicațiile care le suportă.

Direcția de scroll se setează din sistem/mouse, bifezi/debifezi ce-ți place.
Chestia cu serverul nu o pricep, dacă tastezi command [fluturaș]-K ori te duci sus la Go/Connect to Server nu te poți conecta?

se poate schimba sensul din settings

Merge nativ cu Samba - nu ai nevoie de nimic altceva (n-am testat viteza că mi s-a părut ok).
Este adevărat nu lucrez direct (sa deschid în editare fișiere de pe discul mapat prin Samba). Pt. mine este mai mult un storage.

Samba

Setările pt. samba:

➜  ~ /usr/local/samba/bin/testparm
Load smb config files from /etc/smb.conf
Processing section "[homes]"
Loaded services file OK.
Server role: ROLE_STANDALONE

# Global parameters
[global]
	dns proxy = No
	load printers = No
	log file = /var/log/samba/%m.log
	map to guest = Bad User
	max log size = 1000
	obey pam restrictions = Yes
	printcap name = /dev/null
	security = USER
	server role = standalone server
	server string = Samba Server %v
	unix extensions = No
	idmap config * : backend = tdb
	acl allow execute always = Yes
	wide links = Yes


[homes]
	browseable = No
	comment = Home Directories
	create mask = 0700
	directory mask = 0700
	read only = No
	valid users = %S

Evident este un user creat pe Linux + parola setată cu smbpasswd (samba folosește useri și grupurile din linux dar are propriul mecanism de autentificare).

Samba este vers. 4.8.3 și pe mac am Mojave.

Este plin net-ul de tutoriale de conf. samba - vezi si aici.

Folosesc samba inclusiv pt backup prin Time Machine.

Încă un config - de pe samba unde salvează și Time Machine (un pic mai customizat - inclusiv icon device):

# Global parameters
[global]
	dns proxy = No
	load printers = No
	log file = /var/log/samba/%m.log
	map to guest = Bad User
	max log size = 1000
	obey pam restrictions = Yes
	printcap name = /dev/null
	security = USER
	server role = standalone server
	server string = Srotrage Server %v
	unix extensions = No
	fruit:aapl = yes
	fruit:advertise_fullsync = true
	fruit:model = MacPro
	idmap config * : backend = tdb
	acl allow execute always = Yes
	wide links = Yes


[TimeMachine]
	browseable = No
	ea support = Yes
	inherit acls = Yes
	kernel share modes = No
	path = /mnt/data/storage/timemachine/%U
	posix locking = No
	read only = No
	valid users = %U
	vfs objects = catia fruit streams_xattr
	fruit:time machine = yes


[homes]
	browseable = No
	comment = Home Directories
	create mask = 0700
	directory mask = 0700
	read only = No
	valid users = %S
	vfs objects = catia fruit streams_xattr


[Public]
	create mask = 0777
	directory mask = 0777
	force user = nobody
	guest ok = Yes
	guest only = Yes
	path = /mnt/data/storage/public
	read only = No
	vfs objects = catia fruit streams_xattr

Salut,

Astea sunt setarile din serverul SAMBA, versiune 4.9.1 instalat pe CentOS Linux 7.7.1908 cu Virtualmin 6.08.gpl. Ca sa ma conectez foloseam GO-> Connect to server si completam in acea casuta utilizatorul: user@numedomeniu.ro apoi parola
Am incercat in mai multe metode, gandindu-ma ca se completeaza datele altfel, gen: numedomeniu\numeuser sau numedomeniu/numeuser sau numedomeniu\numeuser@numedomeniu.ro sau numedomeniu/numeuser@numedomeniu.ro inclusiv cu adresa smb sau cifs
Am stat 2 ore cu un baiat de la IT. Nu a vrut neam.

#See smb.conf.example for a more detailed config file or #read the smb.conf manpage. #Run 'testparm' to verify the config is correct after #you modified it.

#[global]
#log file = /var/log/samba/log.%m
#debug level = 10
#read raw = no
#write raw = no
#max log size = 50

[global]
log file = /var/log/samba/log.%m
read raw = no
write raw = no
passwd chat = Enter\snew\s\spassword:* %n\n Retype\snew\s\spassword:* %n\n password\supdated\ssuccessfully .
obey pam restrictions = yes
socket options = TCP_NODELAY
map to guest = bad user
encrypt passwords = true
winbind use default domain = no
passwd program = /usr/bin/passwd %u
passdb backend = tdbsam
allow insecure wide links = yes
dns proxy = no
netbios name = VISIO
netbios aliases = VISIO
server string = %h server (Samba, Ubuntu)
unix password sync = yes
workgroup = WORKGROUP
os level = 20
#security = user
panic action = /usr/share/samba/panic-action %d
usershare allow guests = no
max log size = 1000
pam password change = yes
debug level = 10

[homes]
browseable = no
comment = Home Directories
valid users = %S, %D%w%S
writable = yes
inherit acls = Yes
[printers]
comment = All Printers
path = /var/tmp
printable = Yes
create mask = 0600
browseable = No
[print$]
comment = Printer Drivers
path = /var/lib/samba/drivers
write list = @printadmin root
force group = @printadmin
create mask = 0664
directory mask = 0775
[0.0_BV102VIS]
browseable = no
comment = SISTEM BV102
writeable = yes
wide links = no
path = /home/server4.***.ro/share/0.0_SISTEM_BV102
force group = server4

Mi-a fost greu sa cred ca setarile serverului sunt de vina din moment ce masinile pe WINDOWS se pot conecta fara probleme. Cu referinta la directia la scroll, da, debifasem optiunea “natural” dar functionau gesturile invers pe trackpad (se debifa automat si acolo, am crezut ca asa trebuie sa faca). Oricum multumesc pentru raspunsuri, dar din pacate acum este prea tarziu, l-am returnat aseara si re-analizez problema dupa ce se linistesc si un pic lucrurile prin tara.
Indiferent, de la un laptop de peste 11K RON, parca iti doresti ca totul sa functioneze pe masura si din prima. ce-i drept nu este vina APPLE de setarile serverului SAMBA, dar nici sa se incinga la primul excel nu regasesc normal, nici fluiditatea lipsa a lui Outlook nu mi se parea normala si nici crash-urile lui Finder (am avut 3) manifestandu-se prin lipsa aparitiei barei de sus, reusind sa scap doar prin Force Quit.
Imi doream ceva rapid si fara erorile de care ma lovesc in WINDOWS, dar ori s-au aliniat stelele prost zilele astea pentru mine si am nimerit si un mouse prost care sacada la care a contribuit si proasta optimizare pentru pachetul office, ori nu este macbook-ul optimizat pentru acest tip de operatiuni si este mai bun pentru editare video, habar nu am, ideea este ca decat sa raman cu o boxa buna de atatia bani pe acasa, am preferat sa-l returnez in stare perfecta si sa mai fac o incercare peste o luna de zile cand o sa imi acord mai mult timp pentru el.
Totusi m-ai facut curios, din moment ce functioneaza SAMBA pentru tine, reusesti sa editezi fisierele direct din el sau le descarca pe HDD si apoi faci editarea? Ca daca nu functioneaza asa cum functioneaza pe WINDOWS, renunt la idee complet si ma orientez catre o masina mai buna dar pe lesinatura de WINDOWS. Pacat de ecosistem, imi place cum este gandit, mi-l doream. :frowning:

Multumesc pentru timpul acordat.

Succes

Am făcut un filmuleț ca să-ți dai seama cum se comportă la editare direct din folder-ul făcut share cu samba:

Screen Recording 2020-03-11 at 95047 PM on Vimeo

Rulat pe un iMac 2017.

Nu folosesc Excel -ocazional când am de deschis un un fișier xls folosesc aplicația Numbers de la Apple - nu prea am experiență cu aplicațiile de calcul tabelar dar, așa ochiometric, la capabilități, Excel-ul î-mi pare net superior). Poate alti colegi de forum au informații suplimentare legate de Excel pe macOS.

16’’ cu i7, 16Gb ram si 512 hdd

Nu am nici un amic care sa-l aibă - dar recenziile de pe net sunt destul de pozitive - și la vară/toamnă iau unul (dar cu 32GB RAM - și-ți spun atunci :slight_smile: .

Î-mi pare rău că ai trăit o asemenea experiență negativă + știu din proprie experiență ce înseamnă să fii diferit într-o organizație care folosește 156 sisteme windows (de diverse tipuri) si 1 mac. Ai nevoie de multăăă determinare să rezolvi toate conflictele care inerent apar …

Succes

2 Likes

Salutare din nou. După o perioada în care aproape renunțasem la idee, într-un final m-am decis și am luat MBP-ul de 13’’. De data asta am studiat mai amănunțit problema înainte și se pare ca tranziția nu a mai fost așa de dura. Am descoperit pe rând problemele raportate anterior și pe rând le-am fixat (aviz celor care folosesc Virtualmin pe un server linux, se pare ca utilizatorii din domenii nume@domeniu.ro nu se poate conecta la un server SAMBA de pe MAC, ci doar utilizatorii de sistem).

@Cattus_Thraex am mers pe recomandarea ta, am luat acel dock Elgato. Isi face treaba, și îmi place mult ideea ca trebuie sa folosesc doar 1 cablu de la Mac la el și de acolo toate perifericele, monitor, internet etc. Cu licența 365 la fel, am mers pe abonamentul anual, dar azi am aflat de la Zona IT de cei de la Licenso, care au prețul la 2019 lifetime cât costa 365/an. Interesant, mai studiez🧐

Legat de backup, am mers pe varianta de Raspberry Pi legat în rețea și 2 ssd-uri SSD legate la el, dar, Time Machine mi se pare cam consumator de resurse, adică pana și marele M1 mai sughită un pic.

Ca antivirus am ales ESET. Eram foarte mulțumit de el pe windows (printre putinele care reacționau), am considerat ca nu este cazul sa fac rabat la așa ceva.

Ajutati-ma va rog:

  • Nu identific un arhivator/dezarhivator bun și mai ieftin așa
  • Trebuie sa schimb monitorul Full Hd pe care îl am la birou, nu pot sa mă uit în Mac și apoi în monitor, mă deranjează ochii după 3-4 ore. Puteți recomanda ceva în zona de 27’’ 4K (buget ±2,000 RON)?
  • Ce aplicații recomandați ca daily use?
  • Momentan atât :nerd_face:

Multumesc,

  • Nu identific un arhivator/dezarhivator bun și mai ieftin așa
    Clic dreapta și arhivezi zip. Dacă vrei ceva pt orice, The Unarchiver.
  • Trebuie sa schimb monitorul Full Hd pe care îl am la birou, nu pot sa mă uit în Mac și apoi în monitor, mă deranjează ochii după 3-4 ore. Puteți recomanda ceva în zona de 27’’ 4K (buget ±2,000 RON)?
    Nu știu, sunt multe oferte.
    Ce aplicații recomandați ca daily use?
    Păi „daily use” este ceea ce folosește cineva, ce să recomandăm aici? Nu pricep. La mine, „daily use” înseamnă procesoare de text și dicționare de diverse limbi, PDF readers cu adnotări cât mai complete, dar alții au alte nevoi.

Cattus cred ca era cam târziu aseară când ai răspuns și erai un pic obosit.

  1. Winzip este 55 EUR, mă gandem la un buget de 20, dar ok.
  2. Ok
  3. Prin daily use nu se înțelege ce folosești tu zilnic, ca normal ca nu mi se poate potrivi și mie, mă refer de exemplu la Rectangle sau TG Pro etc :slight_smile:

Multumesc,

Cattus se refera la faptul ca sistemul de operare prin Finder are un arhivator. Daca selectezi mai multe fisiere si faci clic dreapta o sa ai comanda de Compress. The Unarchiver de pe AppStore e un soft gratuit.
Eu am luat un LG (gasesti vreo 4 variante in zona ta de pret). Toate sunt luminoase. Eu folosesc setarea Night Shift din System preferences si aplicatia Brightness Control pentru a controla luminozitatea si culoarea.
Probabil ar trebui sa specifici in ce domeniu folosesti computerul ca sa primesti recomandari de aplicatii (office, audio, video/foto, etc).

Ți-a răspuns Lucian, nu vreau să mă enervez, dar am presupus că vrei aplicații de macOS, nu de Windows. Dacă sunt pt macOS, am răspuns corect. Poate îmi găsești în dicționar definiția „daily use” aplicat la software, eu sunt mai prostănac de felul meu.

Și dacă te enervezi ce? Mai lasă aroganta, ca nu ai de demonstrat nimic, nimănui. Am tastat pe un forum unde se presupune ca se pot purta discuții libere și concrete nu pe un chat pe IRC. Printr-o coincidenta sunt pe forumul MACFORUM, deci teoretic aici ar fi trebuit sa primesc cele mai bune răspunsuri legate de acest subiect. Ai tastat un răspuns vag, de genul post hunting, și moral ar fi fost sa nu o faci sau dacă o faci sa ajuți prin postul tău.
The Unarchiver se pare ca forțează dezarhivarea înainte de a ii vedea continutul la o arhiva, fapt pe care nu îl doresc. Winzip se comporta normal dar costa mult pentru ce oferă. Am întrebat considerând ca în comunitate cineva folosește o alta aplicație similară gratuită sau la un cost redus. Înainte sa caut pe net și sa tot testez din sutele de aplicații mi s-a părut normal sa întreb aici.

Dar ma retrag din discuție ca sa nu rănesc niște sentimente ceva p-aici.

Succes

1 Like

Trebuia să demonstrez ceva? Ce anume?
În rest, bați câmpii. Succes.

Încearcă și BetterZip. Are și versiune Trial din câte văd.