WLAN cu Time Capsule la Telekom

Eu am acasă un router Apple Extreme la care am conectat și un disc extern, cu care fac ușor WLAN. Nu am acolo nimic esențial, unele fișiere utile… Sunt pe UPC, adresă dinamică.
fi-meu are un Time Capsule conectat la rețea prin Telekom. Nu pot face WLAN, deși la un moment dat a mers, nu pricep de ce acuma nu mai merge. M-am uitat pe adresă, e OK, a rămas aceeași.
Știți cumva ce ar trebui să facă fi-meu? Să ia legătura cu Telekom și ce să le spună?

Deci pe Time Capsule nu funcționează accesul la disk prin internet, am înțeles bine?

Chestia asta are șanse să meargă numai dacă te loghezi cu contul tău Apple ID în setările TC, ca să poți accesa Capsula prin Back to My Mac. Altfel e complicat, pentru că IP-urile de acasă nu sunt accesibile din exterior fără un 3rd party care să asigure servicii de DNS (asta face iCloud și Back to My Mac).

Voi încerca. Deci situația în cele două cazuri e simetrică, diferența este că eu am conexiune prin UPC, iar fi-meu prin Telekom. Eu nu am făcut nicio șmecherie specială, am setat routerul, am conectat discul, m-am uitat să văd ce adresă IP are și… gata, merge. În ambele cazuri vorbim de routere Apple.

Tudore, dă-mi și mie un tutorial, ai vreun link? Posibil ca Telekom să aibă un filtru intermediar și să nu permită accesul din afară.

Aceeași situație am pățit-o și eu, am rezolvat-o prin completarea în Utilitar AirPort cu condul de iCloud.


și bifarea în iCloud a opțiunii „Înapoi pe Mac-ul meu”

Da, aia e soluția.

Mulțam… eu nu am setat folosind metoda asta, deoarece la mine acasă nu e nevoie de așa ceva, pur și simplu mă conectez punând IP-ul și parola, indiferent dacă e pe mac ori pe alt OS.
P.S. Partea ciudată este că a mers fără setarea aia prin iCloud, după care nu a mai mers după ce au venit flăcăii de la Telekom și au făcut nu știu ce la routerul lor din casă.

Înainte firul de la RDS intra direct în Time Capsule, apoi au adus fibra optică și a trebuit să-mi montez și un router de la ei, din care pleacă netul și la Time Capsule. De atunci am avut și eu o mulțime de probleme până am reușit să-l stabilizez, dar viteza internetului mi se pare mai mică acum.

Eu, totuși, cred că fi-meu a resetat routerul și nu mai are accesul WLAN. Voi verifica zilele astea. La mine merge indiferent de pe ce calculator accesez. Nu l-am făcut public, deoarece nu am nevoie, ce vreau să dau și altora pun pe Dropbox.

Bun, am setat prin Back to My Mac și cont icloud, cum mă conectez? Prin „connect to server” nu merge, nu-l vede.
P.S. Da, e clar de ce nu merge: deoarece trebuie să am același iCloud account peste tot. Asta înseamnă că, de fapt, acel HDD din router îl poate folosi doar fi-meu sau, eventual, alt membru al familiei. Din motive practice și de securitate, acest lucru este relativ complicat, presupunând să faci un cont separat de logare unde să ai acel cont iCloud secundar.

Una peste alta, soluția propusă de Apple s-ar putea să fie sigură, nu știu, dar este teribil de nepractică. Acel disc ar trebui să fie accesibil prin WLAN pur și simplu, cum e la mine și cum a fost și acolo la un moment dat.

Nu e vina celor de la Apple. Dimpotrivă: ei au încercat să rezolve cât mai elegant problema partajării discului pe internet, care în mod normal se lovește de limitările impuse de furnizorii de internet (firewall-uri, porturi închise, IP-uri nerutabile, IP-uri dinamice etc.). Pentru utilizare personală funcționează binișor.

Da, și eu cred că problema ține de felul cum UPC, la mine, și Telekom, la fi-meu, permite / nu permite partajarea discului prin WLAN. La mine merge fără niciun fel de problemă. Dacă aș pune acolo material sensibil, ar trebui – probabil – să modific mereu parola, dar nu e cazul. O să testez zilele astea să văd dacă merge. Soluția ar fi, așa cum o văd eu, să facă un cont iCloud pt așa ceva și să se lege acolo dintr-un cont separat, ca să nu-și încurce contul lui de iCloud cu cel al grupului de acces.

În afară de Time Capsule, mai are vreun alt dispozitiv prin intermediul căruia se conectează la net? Modem, router de la Telekom? E posibil ca acel dispozitiv să blocheze conexiunile. Când aveam net ADSL de la Telekom modemul lor avea și funcții de router, pe care le dezactivam tocmai ca să nu interfereze cu Airport-ul meu. Acum am net de la UPC iar modemul lor e doar atât, un simplu modem, care nu afectează conexiunile de rețea.

Tudore, eu sunt absolut sigur că asta se trage de la routerul Telekomului, deoarece – în prima fază – a mers ca orice WLAN, așa cum merge și la mine, pe UPC: la routerul Apple Extreme am conectat un disc, i-am făcut setările de WLAN cu parolă și, pur și simplu, la connect to server pun adresa de IP pe care o culeg din Airport Utility, bag apoi parola cerută și… gata. Verific periodic dacă adresa IP nu se schimbă cumva, văd că a rămas aceeași de luni de zile.

Prin AirPort poți seta ce user de icloud se pot conecta la hdd din Time Capsule prin internet.


Atunci când ești conectat la router prin wi-fi ar trebui să meargă oricum indiferent dacă are net sau nu, cu condiția ca mac-ul să se conecteze la rețeaua principală, nu la rețeaua de vizitatori. Când mi-am cumpărat Time Capsule am încercat să mă conectez la hdd când eram la rețeaua de vizitatori și nu se putea. Între timp a mai primit 2 update-uri, nu știu dacă s-a schimbat ceva.
O altă situație am pățit când am extins rețeaua printr-un AirPort Express și deși eram conectat la rețeaua care nu este pentru vizitatori conectarea cu mac-ul se realiza prin internet nu direct. Trecerea de pe un router pe celălalt se realiza automat în funcție de semnal (Adică dacă aveam semnal de la amândouă dar semnalul de la AirPort Express era mai mare atunci eram conectat la acesta) Consecința era că nu mai facea backup decât când lăsam mac-ul în birou.

Conectarea la hdd Time Capsule se face din finder după ce îți selectezi să îți fie arătat.


Interesant, abia acum am observat și eu că se pot adăuga acolo mai multe conturi iCloud.

E de studiat problema asta, pînă acum nu am avut nevoie de setările astea… Nici nu știam că este așa de complicat…

Cred că este simplu de rezolvat, trebuie să urmărești câțva pași:

  • AirPort setezi conexiunea la internet, actualizare;
  • AirPort setezi HDD (parolă și ce mai e pe acolo), actualizare;
  • te conectezi la rețeaua principală - ca să nu ai surprize poți să-i spui să ignore rețeaua de vizitatori;
  • AirPort setezi pe rând conturile de iCloud, actualizare după fiecare;
  • bifezi în iCloud-ul fiecărui cont (Înapoi pe mac-ul meu)
  • bifezi în Finder să poți vedea “Înapoi pe mac-ul meu”
  • în Finder click pe Time Capsule
  • tot în Finder dai click pe “Conectare ca”
  • introduci parola de la HDD din TimeCapsule
  • click “conectare”.
    Sper că n-am uitat vreun pas.