Windows ca unic OS pe MBP

Apropo, ce programe gratuite pentru virtualizare stiti? Virtualbox cum se descurca? Poate ma incumet la un moment dat sa invat despre programarea in OS X si regret ca l-am sters.

VirtualBox e cea mai bună soluție de virtualizare gratuită. Nu e la nivelul VMWare sau Parallels, dar prețul e imabatabil.

Cică ar merge și qemu, dar nu am experimentat, dacă ai timp să te joci cu el, spune-ne și nouă cum merge :smile:

Merg pe dualboot pentru o perioada, pe Windows instalez doar cateva programe, iar pe OS X pastrez restul datelor.
Din experienta voastra, care ar fi minimul de spatiu ce ar trebui alocat Windows-ului pentru a-i oferi destul spatiu pentru update-urile viitoare (cred ca voi trece la Windows 10), cat si pentru cateva programe: Microsoft Office, CodeBlocks, Visual Studio, Photoshop? Hard disk-ul mac-ului are 120GB.

Windows 8 pe 64 de biți (Bootcamp nu mai suportă versiunile de Windows pe 32 de biți) are nevoie de un minim de 20 GB, fără alte softuri suplimentare. Așa că eu zic că vei avea nevoie de un minim de 30-35 GB dacă vrei Office, Photoshop și alte aplicații.

Multumesc!

Cazul meu: am făcut partiție Bootcamp de 50 GB. Instalat Windows 8.1, Office și câteva aplicații minuscule. Apoi upgrade la Windows 10. Acum am 19,5 GB liberi din 47,2 total. Unde s-au dus 20+ GB, nu știu.

Bleah, așa se explică… :frowning:

Asta depinde foarte mult de ceea ce vei mai instala, doar nu vei folosi doar sistemul de operare cu ce vine el. Deci la gigii ocupați de sistem, mai pui un minim 10 % pt rularea programelor și alți gigi pt aplicații.

Din calculele mele, 60-65 de GB vor fi suficienti.

Mărimea partiției de Windows se poate ulterior mări/micșora din BC, cu condiția ca discul să nu fie foarte fragmentat.

Pe Windows defragmentarea se face din Control Panel, parca. Pe OS X aceasta functie e un proces ce ruleaza in background, nu?

OS X folosește un sistem de fișiere diferit de Windows, numit HFS+ (DOS și Windows aveau FAT, FAT16 și FAT32, de câțiva ani se folosește NTFS). Destul de arhaic HFS+, fie vorba între noi, dar sistemele de fișiere nu se schimbă des și dacă merge, nu prea ai motiv să-ți complici viața și să faci altul. Pentru că poți da greș și atunci ai o problema extrem de severă. HFS+ este construit în așa fel încât fragmentarea să fie minimă. În situații speciale, fragmentarea poate să apară și cu HFS+, dar nu trebuie să îți faci griji, un MacBook cu utilizare casnică obișnuită nu ar trebui, teoretic, să sufere din cauza asta. Pur și simplu nu te mai gândi la fragmentare, nu e cazul în OS X. Dar dacă ești masochist și te pasionează domeniul, citește mai multe detalii aici.

Dacă nu lucrezi cu fișiere foarte mari (>1 GB) atunci nu ai nevoie de defragmentare în OS X.

Teoretic, OS X nu are nevoie de defragmentare. Totuși, dacă sistemul a rulat mult timp, luni de zile, un an sau mai mult, apare o fragmentare mai mare decît uzual. În asemenea situații, repartiționarea „din mers” nu se mai poate face. Am avut și asemenea situații, uneori, rar.

Am acest laptop de 2 ani, utilizat 3-4 ore aproape in fiecare zi, cateva instalari “pe curat”, fara transfer de fisiere mari, nu cred ca ar trebui sa imi fac griji asupra fragmentarii, dar as vrea totusi sa evit orice inconvenient. Ce program as putea sa rulez pt a ma asigura ca totul este in ordine?

Tocmai ce mi-am amintit, acum cateva luni am avut instalat Windows 7 prin BC, si din cauza lipsei de spatiu a trebuit sa fac resize partitiei. Am instalat un program auxiliar, nu ii mai stiu numele, ei, si nu stiu ce smecherii a facut, dar a distrus Windows-ul astfel incat nici macar nu mai boota. Probabil programul a fost de vina, dar si eu, pt ca nu am facut repartitionarea prin Boot Camp.

Dacă folosești aplicații auxiliare, evident că nu știi ce șmecherii a făcut și a distrus. Resize se partiție se face pe un mac NUMAI din BC, nu cu program auxiliar.
De ce te frămîntă fragmentarea? Dacă ai dat resize de partiție sau ai dorit să faci o a doua partiție pe una existentă și a mers, înseamnă că e OK.

N-am încercat niciodată, dar văd că și Apple zice că redimensionarea partiției Bootcamp nu se poate face decât distructiv: adică Windows trebuie reinstalat după aia.

https://support.apple.com/kb/PH17871?locale=en_US

Camptune X cred că e softul care se laudă că poate redimensiona nedistructiv.

Cred că așa este de la un timp încoace. Inițial, cînd au apărut primele mac-uri intel, se putea face repartiționare fără reinstalare, era vremea lui xp apoi Vista. Oricum:
„Do not use other apps or Windows to resize your partitions. If you do so, you could potentially damage your computer and prevent it from starting up.”

Voi avea grija sa aloc destul spatiu pentru a nu avea probleme ulterior.