Windows 10 în Bootcamp

Ei, nu chiar, nu mă tentează atât de tare încât să trec definitiv la Windows. E un sistem de operare bun, îmi place, dar nu-mi aduce niciun avantaj major față de OS X. L-am pus pentru că am nevoie de niște programe care nu există pe Mac. Iar la un scor egal în ceea ce privește performanțele, în final prefer bateria care mă ține toată ziua și trackpadul, a cărui funcționare în OS X nu are rival.

Glumeam și eu în weekend. Este însă clar că Apple și-a schimbat politica, tactica și modul de a interacționa cu utilizatorii. Dacă ar fi însemnat lărgirea grupurilor țintă și diversificarea ofertei, cum a făcut după 2000, ar fi fost OK. După plecarea lui Steve întru cele eterne, mi se pare evident că Apple a adoptat o tactică nouă. Poate ei știu mai bine, au studii de piață la care eu/noi nu am/nu avem acces. Pe mine, noul MB mă lasă rece (estetic tremur un pic, dar doar un pic), ceasurile nu mă interesează. Eu utilizez preponderent OS X, iOS nu mă prea interesează, nu-mi plac tabletele, de orice fel, iar telefoanele inteligente au funcții pe care eu nu le folosesc.

Computerele care au fost upgradate la Windows 10 sunt înregistrate automat la Microsoft, așa că la o reinstalare ulterioară de Windows nu mai e nevoie de serial:

Ca fapt divers, Bootcamp Asistant imi spune ca " The startup disk cannot be partitioned or restored to a single partition". Ce naiba ii fac? Am 2 partiti una OSX si una Storage.
Vreo solutie?

Bootcamp vrea doar două partiții: una cu OS X și alta cu Windows. Alte scheme nu funcționează.
Trebuie să unești cumva cele două partiții existente și după aia să repartiționezi cu Bootcamp.

Tudor zice bine. Backup al ambelor partiții (musai, nu te apuca de repartiționare fără backup, au dat mulți de belea), apoi rulezi Disk Utility și încerci să refaci o singură partiție, ștergi una (pe a doua făcută cronologic) și, dacă merge (merge, dacă discul nu e prea fragmentat, durează un pic pînă ce DU analizează sistemul de fișiere), după aia rulezi BC.
Adică, altfel spus, BC rulează NUMAI dacă există o singură partiție OS X, iar el se ocupă de a doua, pt Windows.

După o săptămână de joacă prin Windows 10 sunt în continuare plăcut impresionat de acest sistem de operare. E modern, merge bine… dar:

  • La consumul de resurse OS X este în continuare superior. Windows consumă bateria mult mai repede.
  • Scrollul este dezastru în Windows în comparație cu OS X. Nu știu de ce au păstrat metoda antică de scroll setat în multiplu de N linii. Singura setare cât de cât suportabilă este scroll multiplu de o linie, dar chiar și așa e sacadat. Apoi nu pot face scroll în ferestrele inactive, așa cum fac deseori în OS X (o chestie foarte utilă).
  • Funcțiile multitouch lipsesc… of of of… poate Win10 nu se înțelege cu MacBook Pro-ul meu?
  • Duc dorul funcției QuickLook din Finder. Nu pot fără ea!

Sunt convins că există programe pe Windows care repară problemele enumerate mai sus… de fapt am și găsit vreo două, dar nu vreau să instalez tot felul de prostii care pot strica sistemul. Mai ales că la unele am citit niște review-uri nu prea încurajatoare.

Deci e bun, e OK dar nu mă poate determina să renunț la OS X.

Orice trecere la alt sistem este complicată, mai ales cînd te-ai obișnuit cu OS X. Țin minte că nu mi-a fost chiar ușor să trec de la OS 9 la X, a fost perioada aia cu emulare, nu existau aplicații pt X etc. Ultimul Win folosit minimal de mine a fost 7, nu știu cum arată 8 și cu atît mai puțin 10, dar voi fi curios să le folosesc un pic.

Totusi sa nu uitam ca Windows are si un mic avantaj. Inca permite rularea unor aplicatii vechi, care nu mai pot fi rulate in OS X actual. Am o serie de fisiere create in PageMaker, in Windows 10, mai pot rula PageMaker 7. Pentru Mac a fost scris doar in Classic. Pe Windows 10 mai pot rula FreeHand, daca am fisiere vechi create in FreeHand, le pot transforma in formate cu care sa pot lucra mai departe in Mac.

W a fost și este un sistem popular, ca atare nu putea fi așa de inovativ ca OS X, își pierdea clienții. Urmarea este că o aplicație putea fi rulată pe mai multe generații de Windows. Să nu uităm că MS abia relativ recent s-a apucat să ia urma lui Apple și să aibă o frecvență mai mare a generațiilor de sistem. XP cu sp-urile lui a durat peste 10 ani.

Am aflat că Windows 10 oferă câteva gesturi multitouch, dar numai pe trackpadurile certificate de Microsoft ca fiind “precision touchpad”. Deci nu și pe cele de pe Macbook-uri. Pentru ele singura soluție se numește Trackpad++.

Apple văd că nu s-a grăbit până acum să ofere utilizatorilor de Windows o versiune de iTunes optimizată pentru ecranele Retina (sau HiDPI, cum sunt numite în afara lumii Apple). Iată o comparație între afișarea textului în browserul Edge (stânga) și pixelatul de iTunes (dreapta):

(Diferența se vede dacă dați clic să vedeți imaginea la 100%)

Cred că legendara atenție la detalii cu care Apple se mândrește ar trebui să se vadă peste tot, inclusiv în produsele pe care le face pentru un sistem de operare concurent. Că altfel își strică renumele. :confused:

Cred că face parte din strategie: în 2006, cînd a făcut trecerea la intel, preocuparea era să anunțe că se poate instala Windows fără probleme și așa și era, xp mergea ca uns pe acele generații. Acuma, cînd lucrurile se complică, iar Apple nu a mai oferit nimic spectaculos (după părerea mea, noul MB este un fiasco, iar ceasurile nimic deosebit), ba chiar a rămas în urmă la capitolul inovații (ieri m-am jucat cu un Samsung Edge, mi se pare cel puțin la fel de bun ca orice iPhone din noile generații). Deja MS vine cu produse hard foarte interesante, cum a acea tabletă-notebook Surface Pro 3, care deja îl bate pe Apple la poponeață. Mi se pare evident că șefii Apple caută un drum care să-i ducă mai departe. ‘The Epicenter of Innovation’ sună frumos, dar deja sînt și alții care fac parte din epicentrul ăsta. Deja, oferta Apple pt a acoperi comod noile generațiile de Windows mi se pare frînată și, evident, intenționat frînată.

A apărut Bootcamp 6, care suportă oficial Windows 10, însă doar pe Mac-urile din 2012 încoace. Detalii aici.

Dacă ați instalat deja Windows 10 atunci deschideți Apple Software Update pentru a descărca update-urile.

Bun, deci continuă politica. Totuși, W 10 a apărut foarte recent, deci Apple ține ritmul.

Atenție la Windows 10, se pare că acesta comunică destul de des cu serverele Microsoft. Nu cred că este o problemă, dar e bine de știut că Microsoft colectează o grămadă de date despre utilizatori (adică taste apăsate, date livrate de webcam și microfon).

http://localghost.org/posts/a-traffic-analysis-of-windows-10

Pe tine te mai chinuie chestiile astea? Păi sigur că ciupesc date, nu mai sîntem de mulți ani protejați, cine vrea să știe ceva despre mine/tine/el/ea/noi/voi/ei/ele o face ușor prin net. Crezi cumva că numai MS face asta? Hm…

Dacă vorbim de sisteme de operare, BSD și Linux sigur nu fac asta, iar dacă Apple făcea ceva de magnitudine asemănătoare, aflam deja.

Nu e nevoie să le facă ele, sistemele, le fac alții, din spate. Hai să fim serioși, asta-i luptă de imagine, șmecherii de marketing etc. etc.

@Cattus_Thraex articolul original e în cehă:

http://aeronet.cz/news/analyza-windows-10-ve-svem-principu-jde-o-pouhy-terminal-na-sber-informaci-o-uzivateli-jeho-prstech-ocich-a-hlasu/

Mie Windows 10 mi-a mâncat fără să știu tot traficul de net pe care-l aveam disponibil luna asta pe iPhone. Dracu știe ce-a făcut: update-uri, Cortana… Am descoperit prea târziu opțiunea de a seta conexiunea Wi-Fi ca fiind “metered”, dar chiar și așa nu-l mai folosesc pe conexiuni mobile.

Nu îmi pasă ce date trimite la Microsoft dar pot apărea mari necazuri dacă aceste date ajung unde nu trebuie, din cauza unor viruși și alte malware.