Time Capsule - Un mare ajutor

Salut,
Am să vă povestesc întâmplarea mea poate ajută pe cineva.
Am un MacBook Retina din 2012. În decembrie am vărsat o cană mare de cafea pe el și după ce l-am închis și l-am lăsat o zi și jumătate în orez pentru a absorbi umiditatea am constatat că nu se mai deschidea. - Acum merge, deci povestea e cu happy end!
Am fost cu el la x Store - reseller apple din Iași, iar băieții au spus că trebuia să-l duc atunci instant pentru a-l curăța într-o substanță, și nu trebuia să-l mai pun la încărcat.
1. În cazul în care vărsați lichide pe MacBook duceți-l de urgență pentru a fi curățat cât încă nu s-a uscat lichidul respectiv și nu-l puneți la încărcat nici după ce s-a uscat!
După ce a fost desfăcut și lăsat într-o substanță câteva zile tot nu s-a deschis. A mai fost curățat… etc. și într-un final s-a ajuns la concluzia că nu merge butonul de power, și ulterior am descoperit că nu mergeau nici tastele de la F1 la F9. Nu se știa dacă problema este de la tastatură, de la mufa acesteia, de la mufa în care intră aceasta (trackpad), de la mufa trackpad-ului care intră în placa de bază sau de la placa de bază. Am fost de acord să-l iau acasă, pentru că rămăsesem în urmă cu munca, și să am grijă să nu-l mai închid niciodată, sau în cazul în care se închide să-l desfac și să îi deconectez-conectez bateria, macbook-ul deschizându-se singur la această procedură. Am ajuns acasă și după 10 min de funcționare s-a închis și nici nu mai voia să boot-eze. M-am dus din nou la xStore și l-am lăsat, și între timp, deoarece nu mai puteam amâna munca, mi-am cumpărat un MacBook unibody 2008 (prima mea dragoste în materie de mac-uri).
Am ajuns cu el acasă i-am făcut un fresh/clean install și am migrat de pe Time Capsule.
2. În cazul în care nu e același mac nu dați restaurare din backup ci migrare (MigrationAssistent). Restaurarea pe un alt mac poate să nu importe toate datele și poate strica/distruge backup în mod ireversibil.
În 2-3 ore aveam macul din 2008 exact cum era macul din 2012.
După câteva zile s-a bănuit că e o problemă la tastatură și am hotărât să-mi cumpăr alta.
3. Tastatura de la retina și de la câteva modele mai noi este prinsă și cu niște nituri de carcasa de aluminiu. În cazul în care s-a stricat trebuie cumpărată o altă carcasă cu tastatura prinsă de ea, doar trackpad-ul poate fi înlocuit. Există posibilitatea schimbării tastaturii, metodă pe care am ales-o, dar tastele sunt de o calitate mai proastă decât cele originale și se simte diferența, dar e mult mai ieftină.
După ce l-am testat și am văzut că merge, am copiat toate datele de pe el pe Time Capsule și i-am făcut și acestuia un fresh install, pentru că era „murdar” și mi-am dorit de multe ori să fac asta dar nu am găsit timp și curaj.
După ce l-am adus la zi și mi-am luat toate aplicațiile necesar totul era perfect. Am dat mac-ul fratelui meu, bineînțeles cu fresh install, și am șters backup-ul acestui Mac de pe Time Capsule.
Astăzi dimineață, am încercat să fac câteva contracte într-o aplicație creată de mine în Xcode, dar aplicația nu îmi găsea template-ul din Pages pe care să-l modifice. Abia acum mi-am amintit că template-urile din Pages nu se salvează în iCloud, și că nu le-am copiat… Deci munca mea de ani pierdută aparent. Să nu mai spun că legate de template-urile din Pages este aplicația care susține toată partea legală a ONG-ului (template-uri de muuuulte tipuri de contracte, de procese verbale, hotărâri, cereri, etc.)
4. În cazul în care se face un fresh install să nu uitați de template-uri care nu sunt stocate în iCloud și nici nu le vedeți și e posibil să le uitați.
După ce am găsit folderul în care sunt salvate template-urile am accesat Time Capsule și m-am întors în luna decembrie atunci când macul își făcuse ultimul backup înainte de fresh install și le-am recuperat pe toate, mai mult mi-am amintit și de faptul că în Final Cut am câteva genericuri (sper că așa e corect), tranziții, etc. create în MotionX pe care ar trebui să le iau și care ar fi fost imposibil să le refac identic…
!!! Câteva aspecte observate:
a) chiar dacă am denumit mac-ul din 2008 la fel, Time Machine i-a făcut un alt fișier de backup în TimeCapsule.
b) după fresh install Time Machine va continua backup existent.
5.Time Capsule recunoaște mac-ul, și chiar în situația unui fresh install va continua backup-urile de pe același mac în aceeași fișier din Time Capsule.
Consider că am avut noroc, deoarece mi-am setat backup-ul să nu depășească 200Gb și Mac-ul meu are 128Gb și încă nu are atâtea date pe el încât să îmi șteargă atât de mult din urmă, că idee ultimul backup pe care îl puteam accesa era de la sfârșitul lunii noiembrie.
6. Lăsați backup-ul măcar la 2 x spațiul hdd-ului de pe Mac
Cunosc părerile împărțite despre Time Machine - Time Capsule, eu văd foarte utilă această unealtă și nu voi renunța la ea. E a 3 oară câd am nevoie de ea în decursul a 3 ani și mi se pare suficient. Prima oară am apăsat că nu sunt de acord cu condițiile Apple și Mac-ul îmi arăta ecranul negru cu un mesaj pe ecran, a doua oară a fost migrarea din Time Capsule pe Mac-ul din 2008, care mi-a permis să muncesc chiar dacă Mac-ul meu era stricat, iar a treia oară este acum, când aș fi rămas fără munca de câțiva ani. În rest am mai accesat documente din Time Machine deoarece le modificasem și aveam nevoie și de ele în forma inițială, dar sunt de părere că asta s-a întâmplat tocmai pentru că nu am mai fost atent știind că le pot accesa oricând.
Sper să nu aveți nevoie de cele relatate de mine aici!

1 Like

Și toate astea pentru că bei cafea mare… Oameni buni, un espresso vă poate salva de belele!

2 Likes

Așa este, și eu recomand tuturor să folosească Time Machine și să-l lase să facă backup la tot hard discul intern. Și pe mine m-a salvat Time Machine de câteva ori, atunci când am avut nevoie să recuperez versiuni anterioare ale fișierelor.

Cea mai enervantă chestie la Time Machine este că dacă nu e mereu conectat discul de backup (în cazul meu, folosesc un HDD extern, conectat o dată la câteva zile prin USB), sistemul de backup ocupă loc pe discul local. Și cum am un Air cu spațiu nu prea generos, mereu am puțin loc liber și nu știu niciodată cât din el e ocupat cu fișiere normale și cât e consumat de procesul de Time Machine. Da, știu că el manageriază automat chestia asta, dar spațiul liber de pe disc prefer să-l manageriez eu.

Dar, Time Machine ar trebui să fie prima alegere când vine vorba de backup la OS X. Pentru că este unealta cu care vine sistemul. Desigur, adiacent pot fi folosite și alte mecanisme de backup, dar acestea nu ar trebui să înlocuiască Time Machine.

Chestia cu lichidul pe tastatură (orice lichid) este cunoscută. sigur că, teoretic, dacă verși ceva pe tastatură, trebuie s-o întorci rapid cu capul în jos și să închizi jucăria și, cît de repede, să scoți și bateria. La modelele astea mai noi, culmea, bateria e ferecată după șuruburi, deci ia timp.
Da, sigur, Migration Assistant e o soluție bună, am folosit-o și eu.
TM nu m-a convins, unor le place, eu – deocamdată cel puțin – am rămas la iBackup + SyncTwoFolder pt backup de fișiere non-system. iBackup poate rula și automat, dar eu prefer să fac asta manual, în funcție de ce și cît lucrez, zilnic sau la 2-3 zile sau mai rar, mai ales dacă sînt la drum, nu lucrez mai niciodată ceva esențial. În locul unității optice am un HDD de 2 TB, ocupat cam 1 TB, restul urmează. Pt asta fac backup cu STF, e mai rapid și mai comod așa. Evident, dacă unii s-au obișnuit cu TM este f. bine și așa.

MacBook Pro Retina are Power Nap, iar la Time Capsule nu este problema că neconectarea discului de backup, având hdd integrat. Power Nap îmi face backup-uri în timp ce mac-ul este cu clăpița închisă, pe timpul nopții, etc.
Time Capsule îmi permite să fac backup de la distanță prin internet, sau să-mi accesez librăriile și documente prin internet. Mac-ul meu are 128 Gb, deci toate librăriile sunt pe Time Capsule și îmi merg foarte repede, indiferent dacă le accesez prin wi-fi local sau prin internet. Nu știu dacă aplicația Time Machine funcționează la fel și în cazul AirPort-ului și hdd atașat.

Airportul ăsta nou nu mai poate primi HDD-uri atașate pentru Time Machine, niște mârlani…

Eu nu am Time Capsule, dar o dată la câteva zile/săptămâni bag discul extern, merge și așa. Din fericire, nu am fost niciodată nevoit să testez dacă funcționează :slightly_smiling:

Pentru a scoate bateria la Retina după ce scoți capacul trebuie să scoți 3 șuruburi și să scoți 2 „circuite” care leagă toate bateriile între ele, și nu știam până nu am avut problema asta.

Ei zic că merge.

Time Machine can back up the data on your Mac to these backup disks:

  • An external USB drive connected to an AirPort Time Capsule (any model) or AirPort Extreme (802.11ac model only)

Nu am fost eu suficient de explicit, eu am un Airport Express și portul de USB e doar pentru imprimante.

Dar de curiozitate, am băgat un HDD extern, degeaba, nu-l vede.

Aaa, Express, pe alea nici nu cred că a funcționat vreodată chestia asta.

Deoarece spațiul de stocare de pe Mac este de 128Gb, cândva mi-am setat imaginea de backup să aibă 200Gb, acum aș vrea să-i mai aloc câțiva Gb, dar în El Capitan, deși fac toți pașii, nu reușesc să o modific. Are cineva idee cum aș putea face?

Corect: airport-urile Apple mici, gen alimentator alb, au portul USB numai pt imprimante și o mufă audio out. Am avut una.
Acum am Extreme, al cărei port USB permite să conectezi mai multe periferice printr-un hub, cu alimentare, zice Apple, pt a nu suge prea multă energie. În acel hub conectat la Extreme am acum: 1 imprimantă a/n laser, 1 imprimantă color cu cerneală, un disc extern. Conviețuiesc f. bine. În acel hub aș mai putea conecta și al doilea disc sau o a treia imprimantă, dacă aș avea. Astea însă nu au audio out!

Salut,

ma bate si pe mine gandul sa imi achizitionez un Time Capsule dar din ce am citit/documentat se pare ca TC are un mic issue legat de viteza si anume pe gigabit are viteza limitata. Este adevarat? Din ce am mai citit pe net unii au conectat TC la routerul Gigabit si la setat in mod AP ca sa atinga download mai mare (aici ma refer la ab gigabit de la RDS) . Nedumerirea mea este ca nu inteleg rolul de a area si router si TC avant in vedere ca amandoua ar trebui sa faca acelasi lucru iar daca setez TC in AP mode nu ar mai permite multe conexiuni wifi. Cine are TC imi poate confirma cele spuse de mine sau sunt doar informatii eronate.

Poți lua un Airport Extreme, conecta la el un hub USB cu alimentare separată, iar la acel hub poți conecta și imprimante și discuri de stocare. Eu am 2 imprimante + un disc de 500 GB, dar ar mai fi loc și de alt disc, la o adică, hub-ul are 4 ieșiri. Avantajul unui Airport + hub + imprimante + discuri este că nu e așa de strict, poți combina mai multe periferice, după nevoi.

M-am gandit si la Airport Extreme dar sincer folosesc multifunctionala wifi, nu folosesc cabluri de retea la router (sufar sa vad cabluri peste tot in casa ) … deci nu este un mare + pentru mine deoarece si la routerul ce il am acum folosesc pentru stocare un hdd extern atasat … iar tot ce ma incanta la capsule este stocarea (capacitatea) si usurinta de al folosi dar nu vreau sa fac un downgrade la viteza wifi pe care o am in acest moment si daca este adevarat nu imi este folositor sa il tin in mod AP. Cu alte cuvinte ce doresc eu e sa inlocuiesc setup-ul actual (router cu hdd atasat si ceva fire urat estetic) cu Time Capsule.

Păi dacă te-ai decis, de ce mai ceri păreri?

Pentru ca nu sunt sigur de ce am mentionat mai sus adica daca trebuie sa il tin in mod AP ca sa nu fie limitat pt viteza de net oferita la ab gigabit de la RDS

Dacă vrei viteze extreme de 1 Gbps, atunci ia-ți un alt router. Time Capsule nu are un procesor suficient de puternic pentru a face față (nici nu e de mirare, nu cred că există în SUA prea multe conexiuni rezidențiale de 1 Gbps). Vezi și benchmark-ul ăsta:

http://www.smallnetbuilder.com/tools/charts/router/bar/74-wan-to-lan

PS: Dacă te conectezi la net numai prin wifi (nu prin cablu Ethernet) atunci acel 1 Gbps este de pomană în lipsa unui router de top, capabil să transfere acel gigabit către rețeaua wifi. Și mai contează și device-urile (telefoane, tablete, computere), care trebuie să suporte standardul 802.11ac.

Si in plus acele viteze afisate in link-ul la care face trimitere Tudor, sunt cele de laborator, in conditii aproape ideale.

Sigur, cu device-ul “lipit” de antena router-ului, fara interferente el-mag, sau obstacole fizice, si cu alte conditii extrem de greu de realizat intr-o locuinta. In plus RDS NU ITI GARANTEAZA, viteza de 1Gbs. Iti spune ca viteza maxima este de 1Gb.

Eu de ex, am la iesirea/intrarea wan, garantat de RDS 200 Mbs, iar eu am obtinut intr-adevar uneori 195…210 Mbs, obtinuti doar prin conectare Mac prin cablu direct in router (Cisco-wired)
Iar pentru WiFi functinez cu 3 Router-e Apple. 2xExpress si 1xExtrem si pe post de Time Machine cu un HDD Extern de 3 TB. Si sincer nu simt nevoie de mai mult, iar viteza maxima obtinuta prin MabBook Pro WiFi, pe standard 802.11ac, a fost de 170 Mbs, la cativa metri de AirPort Extrem. Iar prin diverse puncte ale locuintei am de regula intre 50…120 Mbs. Sunt cazuri si cand am 30Mbs. mai rare, dar sunt. Reteaua casei este wired toata (router-e+switch+cabluri) de nivel GigaBite. Dar vorba aceea: Valoarea calitatii unui lant = valoarea celei mai slabe verigi.
Eu spun ca o analiza a nevoilor, trebuie sa stabileasca tipologia retelei dvs. Si implicit armonizarea necesitatilor, cu calitatea componentelor retelei si bugetul propus. Si abia apoi sa “bagati mana in buzunar”. Dar asta este parerea mea.
Intrebarile pe care le-as pune eu insumi:

  • Am nevoie de retea WiFi de 1Gb? sau WiFi 500 Mb? Sau de cat?
  • De ce am nevoie de ea, pentru ce o folosesc la acesti parametrii?
  • SI cat vreau sa investesc?.
  • Si apoi neaparat facute teste. Fara teste pot apare erori si dezamagiri. (legea suprema a Marketing-ului: Afara-i vopsit gardul, inauntru… :slight_smile: )