Tastaturi (keylayouts) custom


(Cattus Thraex) #1

Azi mi-am schimbat un MBP cu un iPad, încerc să-l folosesc. Pare rezonabil pt chestii simple. Știe cineva dacă există vreo aplicație de construit tastaturi (keyboard layouts) suplimentare/ alternative și pe care să mi le instalez ulterior? De găsit am găsit informații, poate prea multe, mă gândeam că cineva știe să construiască așa ceva.


(Adrian Manea) #2

Aici se zice despre Keyman.


(Cattus Thraex) #3

Mă uit acum. Aseară mi-am descărcat, contra sumei de 24,99 lei, Unicode Pad Pro. Nu cred că face ce vreau eu, dar e utilă. Cel mai mult m-ar aranja să știu dacă actualele keylayout-uri făcute pt macOS s-ar putea cumva importa/converti pt iOS, ca să nu o iau de la zero, e migălos să faci un keylayout, unele mi-au luat mult timp, cu testat, cu bibileli, durează luni de zile chiar.


(Cattus Thraex) #4

Dom’le, Keyman ăsta mi se pare o chestie teribil de confuză, cel puțin în comparație cu UKELELE. Se vede că a fost gândită pe logica Windows, cât mai multe butoane, cât mai neclar, că dă bine la populație. Și mai confuză mi se pare pe iOS, dar acolo admit că nu-s eu încă familiarizat cu ambientul.
Mi se pare oricum clar că nu mă apuc să recreez de la zero keylayout-uri, ci să văd cum le-aș importa cumva pe cele de macOS în iOS. Dacă nu găsesc un tutorial de-a gata, o să văd ce zice John Brownie (autorul lui UKELELE) și ăia de la Apple, poate reiau discuțiile cu ei pe tema asta.


(Tudor Vedeanu) #5

Eu am folosit aplicația asta pentru a scrie diverse caractere Unicode:

http://unicode.lacanoid.net

Printre altele, aplicația instalează o tastatură specială care poate fi modificată după dorință, cu vreo 4 sau 5 nivele. Oricum, nu este echivalentul unei tastaturi din macOS. Nici n-ar avea cum să fie, atâta timp cât tastaturile de ecran din iOS nu au taste modificatoare și nici alt, cmd.


(Cattus Thraex) #6

Mersi, mă uit. Da, așa e, când scrii cu tastatura virtuală de pe ecran e nasol, dar dacă ai o tastatură fizică, cum am și eu, tastatura din iOS devine una cât se poate de similară celei din macOS, inclusiv cu taste moarte, Option + tastă = caracter specific sau tastă moartă etc. Pentru română, e aia Apple standard, m-am dezobișnuit de ea, dar mă readaptez repede. Trecerea se face automat, imediat ce sistemul detectează că ai o tastatură fizică atașată prin bluetooth.
p.s. A, pe asta am cumpărat-o aseară, Tudore, a costat 25 de lei, e OK și, mă rog, 25 lei nu e mult, e utilă.