Spațiu disponibil calculat greșit în Finder

Adevărul e că nici eu n-am avut niciodată un fișier mai mare de 4 GB care să nu fi fost video sau arhivă. Iar SSD-ul ăsta îl folosesc exclusiv pentru instrumente virtuale de pus în Logic, unde nu e cazul de mastodonți > 4GB. Plus că arhive (mai ales mari) nu prea mai folosesc de multă vreme.

Ei, din fericire, am vreo 3 ore să mă hotărăsc, cît îmi copiază cele aproape 600 000 fișiere de pe SSD pe un alt hard, ca să formatez apoi. :slight_smile:

Cristoase. 600.000 fisiere. :cry:, noroc ca este week-end prelungit. Spor la lucru. La numarul asta cu un HDD as fi murit incet. :slight_smile:. Daca el zice doar 3 ore, cred ca esti fericit. Ma gandesc ca fiecare intrare (de fisier), merge capul sa scrie in FAT si apoi se duce la locatia libera, si scrie informatia. Un adevarat test de anduranta la HDD. (glumesc desigur).
La rescriere va fi mai scurt. Norocul tau.

PS Ti-as face o propunere. (Only a joke). Ca sa vezi ce copiezi, iei fiecare fisier la mana, il verifici daca este ceea ce trebuie, si apoi il copiezi. Ce zici? HiHiHi.

Spor la treaba

Asta e buba principală, că-s mici, dar foarte multe. Pentru fiecare instrument, fiecare notă e cîntată de zeci de ori, plus diverse plasamente ale microfoanelor, diverse tipuri de microfoane ș.a.m.d. Așa e în lumea instrumentelor virtuale, samplers & samples. :slight_smile:

Acum am inteles exact despre ce tip de fisiere vorbesti. Da, este o treaba serioasa.
Cu stima
Adi TUDORACHE

Eu zic că de la asta e, cuplat cu acel cluster size. Posibil să se irosească spațiu dacă fișierele alea multe sunt mici.

O să văd dimineață. Eventual încerc să pun la loc la urmă pe acelea foarte multe și foarte mici. Am vreo 100 000, care ocupă în total vreo 5 GB și restul sînt ceva mai mari (/bucată, între 5 și 100 MB).

Dacă de la asta să fie, există vreo soluție? Presupun că ar trebui ceva gen defragmentare sau ce?

Never la SSD. Defragmentare. Nici curatAri de tip wipe nu sunt recomandate. Este alta tehnologie fata de HDD. In plus numar finit garantat de scriere pentru o locatie de memorie. Se recomanda sa faci…nimic. :stuck_out_tongue::blush:

Revin. Cele 600 000 fișiere nu s-au copiat în cele 3 ore. L-am lăsat toată noaptea și dimineață zicea că mai are… 4 zile! :smiley: Rămăseseră exact alea multe și mici, așa că am oprit, renunțînd la alea.

Una peste alta, mi-am cam recuperat spațiul, acum cred că am o pierdere mică, nesemnificativă. Dar asta numai după ce am renunțat să mai pun la loc cele vreo 300 000 de fișiere mici.

Interesant de vazut cat are un cluster. Si la 300.000 fisiere se cam aduna. Tu ai raportat dimensiune fisier 1koctet, el iti papa 4 din spatiul de HDD. De exemplu. Nu stiu dimensiunea predefinita cred ca vreo 4 kocteri este alocat, parca, la FAT 32. Trebuie sa ma uit pe un PC Windows. S-ar putea de la alea sa fie diferenta. Putem face un calcul statistic, si sa vedem o evaluare. Dar cum zici si tu. Asa zic eu.

OK, am văzut cu ochii mei, ca să zic așa: am copiat acum ~100 000 fișiere (MIDI loops, de sub 1 KB bucata), care ocupă aproximativ 50 MB și mă uitam cum scade spațiul disponibil. Mi-a luat, în final, peste 3 GB.

:slight_smile:

Care este motivul pentru care nu vrei să activezi TRIM-ul?

Păi părerile sînt împărțite, din cîte știu și, în plus, la un moment dat am activat pe SSD-ul intern și-mi dădea erori grave la scan & repair.

Plus că, nefăcînd „trafic” mare pe el, nu știu dacă are rost, cel puțin pentru moment. Adică eu l-am cumpărat ca să-l umplu cu niște instrumente virtuale pe care să le încarc în Logic oricînd îl folosesc, dar nu prea am ce să șterg, pun, repun pe el, de îndată ce am copiat astea.

Poate cateva explicatii simple si utile la ce foloseste functia trim.

http://www.digitalcitizen.ro/intrebari-simple-este-trim-pentru-ssd-uri-este-util.

Dar am citit undeva si opinii anti trim, dar extrem de putine. Asta cand am schimbat HDD urile din doua sisteme. MAc Mini si un MBP, ne-retina, ambele cu HDD de 500 GB.
Eu il am activ, si stiu ca si la sisteme MBPr, cu SSD, este activat implicit. Asa am impresia.

Mulțumesc. Deocamdată nu mă leg la cap dacă nu mă doare. Cum ziceam, am reușit să pun pe el tot ce-mi trebuia, nu anticipez noi achiziții să mai am nevoie de spațiu și cred că rămîn așa, cel puțin pentru moment.

Înepînd cu 10.10, TRIM nu este recomandabil. Am folosit luni de zile, alternativ, OS X cu și fără TRIM, nu este absolut nicio diferență pt utilizator. Iar teoria că TRIM protejează discul mi se pare oricum greu de dovedit, un SSD este garantat (teoretic) 99 de ani, a nu-l proteja înseamnă că va funcționa cît? 80 de ani? 50? 35? 10? 5? Oricum se învechește prin uzură morală.

@Cattus_Traex ai perfecta dreptate in ceea ce priveste timpul de viata ptr SSD, si actiunea TRIM ului. Se stie faptul ca scrierea “omoara” SSD-urile.

Si daca calculez bine, :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: inseamna ca eu am 2 sisteme cu SDD, bag TRIM la greu pe ele, in urmatorii aprox 200 ani nu le schimb. YUpiiiiii. Iara am facut o economie in Bugetul meu. DOamne, de ar fi asa, sa traiesc, le-as schimba la 2 ani. HIHiHi. Voi nu?

Din câte știu, dar este posibil să greșesc, SSD-urile nu sunt garantate în ani, ci în cantitate de date scrise. Este posibil ca cineva să fi luat media cantității de date scrise de un utilizator normal/zi și să fi calculat durata de viață în ani.

În momentul când se scrie informație, un curent electric pătrunde un strat izolator. Imaginează-ți un strat izolator pe care îl tot împungi cu un ac. La 10, 100, 1000, 1.000.000 de înțepături rezită, dar la un moment dat începe să cedeze și informația din acea celulă este compromisă.

TRIM-ul nu este altceva decât o evidență a zonelor unde s-a scris informație. În felul ăsta, știe să scrie mereu în zonele cele mai puțin afectate și omogenizează uzura SSD-ului. Pentru utilizator nu este nicio diferență de performanță dpdv al vitezei de scriere și nici dpdv al durabilității… până când devine o problemă. Nu mâine sau poimâine, dar dacă nu afectează performanțele, dimpotrivă, de ce nu?

Păi și viața unui HDD este tot în funcție de cîte date se scriu pe el, e logic, după cum viața unui om este dată de efortul/supraefortul din timpul vieții. De ce mor subit mulți sportivi? simplu, deoarece se dopează (droghează), toți știu asta, dar ce contează pt profit? Nu vreau să minimalizez importanța funcției TRIM, dar presupun că un bun sistem de operare are inclusă funcția de protejare maximă la scriere a unui SSD, la asta mă refer.

Nu neapărat. Până relativ de curând, dacă schimbai SSD-ul original cu unul aftermarket la un Mac, nu puteai activa TRIM-ul. De fapt puteai, dar trebuia să dezactivezi niște chestii de securitate. Nici acum nu se activează automat la SSD-urile aftermarket: http://www.howtogeek.com/222077/how-to-enable-trim-for-third-party-ssds-on-mac-os-x/

În mod normal nu este o problemă dacă nu ai TRIM-ul activat, dar închipuie-ți următoarea situație (în care sunt majoritatea deținătorilor de laptopuri cu un singur SSD ca spațiu de stocare: ai 128 GB din care 100 sunt ocupați de sistemul de operare, filme, poze etc. Rămân 28GB care sunt scriși și rescriși. Șansa să nimerești pe aceleași celule când ai mai puțin spațiu este mult mai mare când spațiul de stocare se micșorează.

Testele de durabilitate care s-au făcut pe diferite site-uri (scrieri și rescrieri până a murit SSD-ul) s-au realizat folosind întregul spațiu de stocare. În viața reală, nu este așa. O mare parte din SSD este ocupat și doar este citit și o mică parte este scris și rescris.