Sfaturi achiziție MBP

Salut
Sunt utilizator de mac de cca 6 luni. Am luat inițial un iMac 2010 de 27’ SH, am învățat osx-i-l (la nivel de utilizator) destul de repejor, iar acum am renunțat aproape de tot la Windows ( i-l mai folosesc doar pentru niște aplicații care îmi sunt necesare la munca si nu au echivalent pe osx).

Totuși am nevoie de mobilitate. Destul de des trebuie sa lucrez acasă si nu am cum sa car iMac-ul după mine. Ca urmare m-am hotărât sa iau un MBP de 13’ nou. Problema e ca bugetul nu îmi permite varianta cu ssd de 512 gb, iar ceea ce trebuie sa transfer de pe iMac depășește 256 gb ( după ce am trecut tot ce nu îmi trebuie pe un HDD extern).
Acum problema la care am nevoie de ajutor:
Am înțeles ca se poate majora capacitatea de stocare cu cca 128 gb cu ajutorul unui card de memorie sd. Pot rula Windows-ul de pe acesta ( utilizând Paralells)?
Mulțumesc

Un MBP este o achiziție bună, îl poți folosi și acasă cu monitor extern, cum fac și eu. SSD-urile au, e drept, capacitate mică, un raport rezonabil capacitate/preț este la cele de 250 GB, deja cele de 500 GB sînt prea scumpe. Nu știu care ar fi cea mai bună formulă pt tine. Eu am un MBP mai vechi, i-am scos unitatea optică și i-am pus un HDD de 2 TB în loc, am așadar un SSD de 260 GB cu sistemul și fișierele uzuale + 2 TB de date. Dacă nu vrei neapărat un retina, poți lua un MBP non-retina, scoți unitatea optică și pui un HDD de 2 TB și ai spațiu cît vrei. Am și 2 HDD-uri externe, dar pt backup, nu le iau uzual cu mine, nu am nevoie. Dacă e portabil, apoi să fie portabil, nu să umblu cu x anexe după mine.
DAcă vrei neapărat să iei retina, atunci nu ai încotro, iei cu SSD la 250 și disc extern.
Da, windows poate rula dintr-un disc extern ca sistem virtual în Parallels, știi însă că rulează mai încet. Pt aplicații însă uzuale, cum ar fi gestiuni contabile etc. cred că rulează decent (nu folosesc, deci nu pot da sfaturi precise).
P.S. Găsești destule MBP bune ca s.h., unii vînzători sînt serioși și vei fi mulțumit. Ar fi o soluție dacă vrei să vinzi acel iMac. Sau vrei să-l păstrezi, iar MBP să fie al doilea?

Mulțam de sfaturi. Pe Windows folosesc doar un program realizat in Visual fox pentru gestionarea unei baze de date nu prea mare, deci nu ar fi nevoie de cine știe ce viteza.
Da, Ideea e sa il utilizez la birou cu monitor extern.
iau MBP ul pe firma, deci cca 40% din preț i-l recuperez din taxe. De aceea as prefera sa fie, cu garanția aferentă, la o configurație care sa îmi fie suficientă. Iar modelul asta nou îmi place tare mult.
IMac-ul o sa il scot la vânzare cel mai probabil. Nu cred ca are rost sa păstrez doua device-uri care in esența fac același lucru pentru mine si cred ca încă pot lua niște bănuți buni pe el. Deși o sa îmi lipsească ecranul imens si clar.

Atunci go for it.
Vezi și ultimele discuții de pe chat topic #2.

Gata, l-am luat. Am reușit sa îmi transfer totul, am pus toată partea de media pe un HDD extern si abia am ocupat cca 70 gb din ssd ( osx, Paralells, win cu Office si încă ceva acareturi). Acum am văzut câte fișiere dublate aveam…
MBP se mișca mult mai bine decât ce aveam înainte, ecranul e super. Păcat ca e așa mic ( nu prea merge splitat ecranul ca la iMac).

Pe portabil e util să ai mai multe „birouri”, desktops, te muți dintr-unul în altul, per aplicație sau per grup de aplicații, cu Ctrl-săgețica dreapta/stînga. Dar presupun că știai de asta.

Dap, trebuie sa îmi dezvolt si reflexul de a folosi Shortcut-Urile cu pricina

E așa de ușor, după aia nu mai poți fără ele.

Habar nu aveam de CTRL + săgeți, dar nu-i mai simplu swype cu 4 degete? Eu așa fac.

Ba da, se poate și așa, mă întreb însă cum faci asta dacă ai un iMac ori un mini și nu ai pad?

Vorbeam despre un MacBook…

Si eu sunt adeptul shortcut-urilor. Utilizez o tastatura pe USB (lucrez mult cu cifre si imi e util numpad-ul) asa ca ma descurc mai usor pe taste decat pe trackpad… desi asta de pe MBP e o bijuterie, o placere sa il folosesti

Eu tot cu shortcut lucrez și pe MBP, nu știu de ce, dar mi se pare mai confortabil, cel puțin cînd stau la masă. Cînd stau în pat și citesc pe MBP, da, doar că atunci nu prea folosesc secvența asta. Dar, dacă o folosesc, mi se mai confortabil să apăs tasta Ctrl cu degetul mic de la stînga, iar cu degetul mic de la dreapta săgețica. Dar, evident, asta e chestie de obișnuință.