Sfat, care și de ce: i5 sau i7, 8 sau 16Gb RAM, 3.3 sau 2.5GHz

Warning, pentru cine n-are timp: întrebare (dilemă) lungă + explicații multe. Date și înapoi dorite.

Am vrut azi să îmi cumpăr primul meu MacPro. Și cum mă uitam eu așa, lung și încețoșat, m-am împedicat și m-am încurcat de tot printre i-uri, RAM-uri și GHz.
De care, câți, de ce?
Au făcut așa de multe variante doar ca să înnebunească de cap cumpărătorul obișnuit și intimidat, de preț, de becuri…

Nu mă pricep la laptopuri, dincolo de faptul au tastatură și monitor, nu știu… așa că… heeeeelp! : -) Un sfat, vă rog de la cunoscători care pot să traducă în limbaj simplu, simplu de tot, ce înseamnă fiecare, ca să pot face o alegere cât de cât nedebilă.

Primul ales, pe hârtie, că sună rapid și face treabă bună, a fost ăla cu 3.3 GHz și 16 RAM; mărturisesc nu cred că mai rezist nervos la un laptop care să îmi crape în față când ți-e lumea mai dragă, mai exact, cu câteva ore înainte de prezentare să pierzi toate slide-urile, powerpointul și stăpânirea de sine (semi-dramă).

Vânzătoarea mi-a spus, ooo, nu, dar nu vă trebuie așa puternic, pentru niște google și word. Eu zic, dar e muuult google și word și powerpoint, și remote desktop, că mai lucrez și de acasă, ea iar, ooo, nu, tot nu se vede diferența dintre 2.5GHz și 3.3GHz, aruncați banii degeaba dacă nu faceți prelucrare de imagine și film.
Nu fac, nici nu știam că asta era destinul cel mai destin al lui MacPro.
La fel răspunde și când întreb, 8 sau 16 RAM? 8 e destul, 16 nu face nicio diferență. Hmmm…

N-a putut să-mi explice de ce ăla cu 3.3GHz e i5 și de ce i7 are doar 2.5GHz. Nu era logic invers? Nu era, zice, că e diferență de construcție, ceva cu motoare, și că e irelevant pentru mine.
Bine.

În concluzie, mi-a recomandat convinsă i5, 8 gb RAM și 2.3 GHz. Că-mi ajunge. Îmi?
După ce plecasem de la ideea de i5 3.3 GHz, 16 Gb RAM… Deci?
M-am bâlbâit. Păi… nu mai știu care.
Plec.

Cu mâna goală.
Nu știu ce îmi trebuie că nu știu ce înseamnă. Și dacă nu înțeleg ce cumpăr, mai bine mă duc la băieții deștepți de pe forum să întreb.

Întreb, deci.

Precizez că în medie am cam 50 de ferestre internet deschise permanent (știu, ar trebui să le mai închid, nu reușesc niciodată), vreo alte 2-3 programe mici în surdină, chaturi, muzică, un word… două, trei, nouă, powerpointuri.

Și mai precizez că am făcut o cumplită alergie la laptopuri slow și updateuri forțate o dată la 3 zile pe windows.
De aceea mi-am zis să îi dau o șansă și lui Mac, să încerc și cealaltă iarbă, de la vecinii mai snobi, poate chiar e mai verde.

Sfaturi, idei? Întrebarea principală e: chiar nu văd nicio diferență între 3.3GHz și 2.5GHz, sau între 8 și 16 GHz RAM? 128 GB SSD sau 256 GB SSD?

Mulțumiri multe, calde și anticipate!:slight_smile:

Dacă-mi ajung mie 8 GB de RAM, în condițiile în care fac design grafic și folosesc aplicații mari consumatoare de resurse, atunci bănuiesc că-ți ajung și ție pentru Word și PPT. Desigur, uneori, când lucrez cu fișiere de >1,5 GB în Photoshop, aș vrea să am mai multă memorie, dar astea-s cazuri destul de rare.

Regula e simplă: ia-ți cel mai performant computer pe care ți-l poți permite.

1 Like

Lămuritor, până la ultima linie, cea cu regula, care mă încurcă puțin. Periculoasă regulă… Adică, merge și 8, dar pot să-mi permit 16…

De ce i5 poate 3.3 GHz iar i7 doar 2.3 GHz?
Dacă tot vorbim de performanță și e să aleg între i5 și i7, după ce mă iau, viteză, generație?

O putem lua și invers: ia cel mai performant, cu maxim Ghz la proc și cu maxim la RAM și cu cel mai capacitiv SSD. Va fi mult mai scump. Tudor ți-a dat cel mai clar răspuns posibil. Principiul ăsta este valabil, de altfel, pt orice calculator, nu numai pt Apple. Dacă nu faci grafică la greu și nu faci filme de animație 3D sau alte asemenea lucruri, 8 GB RAM și procul cu frecvență minimă sunt suficiente.

Da, răspunsul e clar, până la regula de la urmă, pentru că una e ce îmi pot permite și alta e ce mi-e suficient.
Oricum, mă ajută mult măcar în clarificarea dilemei.
Merci!

i5 e dual-core, i7 e quad-core de-aia sunt la frecvente diferite. Cumpara generatia 2017, sunt diferente la procesoare la decodarea video, cel din 2016 este depasit. Memoria e cel mai important upgrade, dupa-aia vine procesorul si abia apoi stocarea. Astea sunt regulile dupa care sa te ghidezi.

Regula (de aur?) a achiziției unei mașinării, fie cu 4 roți, fie de pus masă, numită calculator, este următoarea: o iau pe cea mai bună pe care mi-o permite buzunarul. E simplu. Dacă buzunarul tău nu are limite, atunci ia cel mai scump mac posibil la maxim upgrade posibil. Din cele ce descrii în lungul text de început arată că nu ai nevoie de performanțe prea ridicate, ca atare orice mac, portabil sau nu, îți este suficient. Ca să nu fii chiar pe entry level (ceea ce, în termeni Apple, înseamnă deja f. scump, adică nejustificat de scump), ia un MacBookPro la 8 GB și SSD la 256. Care model de MBP? Păi care consideri că te-ar aranja, cel mai ieftin sau cel mai scump, toate vor face același lucru la aproximativ aceeași viteză. Chestia cu lăsatul/stricatul când ți-e lumea mai dragă nu are nicio legătură cu modelul, are legătură cu soarta și, ca să nu pierzi date, cu backup-ul sau, mai exact, cu lipsa lui = tragedie, bocete (ce mă fac? cum recuperez datele? etc.)

Nu-i recomandare - doar îmi dau cu părerea:

  • SSD 256 GB (128 este un pic cam mic)
  • subscriu la sublinierea lui Florin: obligatoriu generația 2017 - proc. Kaby Lake
  • vezi ofertele de peste tot (noumax, iStyle, iCentre - scrie-le un email și întrebă de vreo reducere la modelul care te interesează, evident poți găsi oferte interesanmte și la retaileri gen: Altex, eMag, etc).
  • oare te-ai gîndit (văzut, pipăit) la un MBP de 13"

Pro 2017, i5, 16 gb ram (pentru cele 50 ferestre de net), 256/512 gb ssd.
Si customizabil gasesti doar la istyle, icentre si noumax.

Da, de 13", oarecum mai portabil ca 15", deși mi se pare tot cam greu, însă varianta Air e prea flimsy.

Mă gândeam doar la ceva din 2017, nu din 2016, și nu știam ce să fac cu i5 sau i7. Nu știu(am) ce e Kaby Lake, cautat în wikipedia acum, am să cer să aibă de ăsta.
M-am lămurit cel puțin că mai bine 16 RAM pentru că am prea multe deschise în același timp.
256 SSD cred că ar ajunge, că vreau să iau și un time capsule, pentru restul de storage.

Mulțumesc mult de păreri, mă ajută!

Și da, aș putea să iau cel mai performant de pe piață, dar ar fi stupid, la ce-mi trebuie un ferrari când pot face același lucru cu un bmw? Important e să-și facă treaba, să nu mă lase la greu și… să-mi și placă… măcar puțin. :slight_smile:

(Cât despre back-up la prezentare… teoretic era făcut, dacă crapă laptopul, ultima versiune de ppt ar trebui să fie ceva recent salvat, nu cu zile în urmă, dar necunoscute sunt căile windowsului.)

OK, deci am făcut o faptă bună de Sărbători, da? Măcar am încercat să te fac fericit, nu-s sigur că am și reușit.
P.S. Sincer (ezit să fiu sincer, de multe ori, nu știu cum reacționează interlocutorul), întrebarea din start mi se pare una de răsfățat cu banii, nu știe dacă să dea cincizecii de mii de euro pe auto X sau șaptezeci de mii pe auto Y. Și, cu asta, pace bună și An Nou fericit.

M-am gândit înainte să întreb că e riscul să se ajungă și la o astfel de idee, să sune răsfățat, dar dacă era să arunc cu banii, o făceam totuși fără să întreb…

Ideea cu banii a apărut la regula de aur " ia-ți cel mai performant computer pe care ți-l poți permite".

Poți fi sincer, mulțumesc, mi-e imposibil să mă supăr pe ce percepții ar avea cineva.

Desigur, când intri pe un forum și pui întrebări de acest tip se ajunge – aș zice inevitabil – și la răspunsuri pe măsură, mai ales că sunt și sincere. Sau preferi nesincere? Decide.
Cred că, dincolo de asta, putem fi prieteni. Tot tu decizi.
Dacă sinceritatea te deranjează, spune-o clar și răspicat și decidem împreună.
Mi-a scăpat ceva?

Complet de acord cu tine, fii sincer, e totul ok din partea mea.

OK. Ți s-au dat câteva răspunsuri, toate pertinente, ai de unde alege. Eu propun să iei așa ceva sau așa ceva.
La diverși, există și prețuri mai bune.
Există și multe scule bune s.h., cu prețuri de pe la 2000 lei la 4000 lei, fac ce fac și astea, dar la viteze olecuță mai mici.

Da, răspunsurile mă ajută în calea dificilă pe teren necunoscut, vă sunt recunoscătoare.
De acum incepe procesul de distilare… până când am un evrika sau crapă de tot cutia neisprăvită pe care o am acum.

În domeniul computerelor, un ”Ferari” are avantajul că îți oferă acum niște rezerve de putere care-ți vor fi de mare folos peste 4-5 ani, când celelalte computere mai slăbuțe vor fi depășite moral și vor gâfâi binișor cu sistemele de operare și aplicațiile viitoare. Asta e valabil în caz că nu ești tipul de utilizator care-și schimbă obligatoriu computerul odată la doi ani, doar ca să țină pasul cu tehnologia și moda. Singura problemă este bateria, care oricum va muri după câțiva ani, indiferent cât de scump a fost computerul.

Asta dacă Apple nu va decide că, peste 4-5 ani, nu va mai face soft instalabil pe un mac actual, indiferent cât de puternic este. Văd că au cam renunțat la acest principiu, au împins norma asta spre 6–8 ani. După fenta cu iOS și bateria, îi cred deja în stare de orice șmecherie. Asta nici măcar nu ar fi șmecherie, ar fi pe față.