Protejare fișiere din Dropbox

Aveam speranțe mari de la iCloud Drive, dar faptul că nu-mi permite să share-uiesc link-uri către foldere mă dezamăgește profund.

În fine, concret: am decis să cumpăr un abonament de Dropbox de 1TB și, cum e mult prea mult spațiu pentru mine, m-am gîndit să-l împart cu cineva. Am găsit mușteriu, întrebarea este: putem parola folderele pe care le urcăm, astfel încît nici pe dropbox.com să nu poată fi deschise? Adică în dropbox.com am creat 2 foldere mari și late: Adi și Andrei, unde-și pune fiecare de-ale lui. Și mă gîndeam dacă am putea parola chiar aceste foldere, încît să nu poată fi deschise pe site-ul lor (local, pe hard, nu mă interesează neapărat).

Accept soluții diverse, cu aplicații terțe, gratuite sau nu, comenzi, trucuri, șmecherii, orice :smile:
Mulțumesc.

Nu cred că merge. Dropbox e pentru uz personal. Poate doar Dropbox Business să ofere astfel de facilități.

În cel mai bun caz poți ține fișierele în DMG-uri criptate, pe care să le urci în Dropbox, dar nu vei mai putea vedea fișierele individuale decât dacă deschizi DMG-ul pe Mac.

Treaba amestecată e totdeauna complicată. Dacă 1 TB e prea mult, cît ar fi optim pt tine? Există acum multe soluții tip cloud, am testat așa: Dropbox + Bitcasa + Spideroak + Norton Zone + Box Copy + OpenDrive + iDrive + Sugarsync + Wuala + Backblaze + Copy …
Am testat chiar să văd dacă pot face backup, 100 GB aproape. Volumul e prea mare pt un nor, așa că am renunțat. Ca atare, am rămas cu vreo 6 GB adunați pas cu pas pe Dropbox și 20 GB pe Copy, chiar nu am nevoie de mai mult. Oricum, nu folosesc nici jumate din spațiul total permis și, la o adică, mai pot șterge.
Dacă te gîndești la un spațiul gen 500 GB, poți face un abonament pe spațiul dorit. Există diverse variante gen 100 euro/an sau, poate, mai puțin. Totul depinde de nevoi, de comoditate și, evident, de bani. Dacă aș avea reală nevoie de un asemenea spațiu, 100 euro/an nu mi se pare mult.

Problema e așa: nu-mi trebuie musai pentru backup, ci pentru accesibilitate și comunicare între dispozitive.

Mai concret, am niște articole și cărți pe care le studiez, editez, șterg, înmulțesc, împuținez regulat, și le vreau atît pe iPad, cît și pe Mac. Pentru a sincroniza și sublinieri, etc folosesc GoodReader pe iPad, care deocamdată nu are suport decît pentru Dropbox, GoogleDrive, Sugarsync și încă vreo 2. De asemenea, am notițe de seminar și cataloage pe care le scriu pe Mac și le vreau în forma actualizată și pe iPad, plus posibilitatea de a fi accesate de studenți via un link care să păstreze fișierul actualizat automat.

Dropbox e singurul cel mai bine integrat în toate aplicațiile de Windows, iOS și OS X și oferă toate funcționalitățile (inclusiv sync automat și pe mobil, în GoodReader). GoogleDrive mi-a dat erori des la fișiere specifice Mac (.numbers, .pages, în particular), iar celelalte nu sînt suficient de bine integrate în alte sisteme. În particular, nu comunică ideal cu iPad-ul.

Realmente, am nevoie de maxim 100GB, dar zău că m-am săturat să-mi împart fișierele în nenumărați norișori, fiecare cu specificul lui…

Și eu zic că Dropbox e cel mai bun, mai ales că am suport și pt PCC-ul meu G4 cu Leopard la bord. Urmează Copy.
Păi atunci mergi pe Dropbox și pe uz comun de 2 persoane ori mai multe. Nu merge? sau care e baiu?

Merge, e perfect, dar baiu’ e că trebuie să-mi găsesc colaboratori care să nu fie deranjați de a le vedea ce urcă acolo. Sau “pe încredere” :slight_smile: De-aia mă gîndeam poate există și o variantă de a-i satisface și pe cei mai exigenți.

Păi dacă scopul principal e un uz „în devălmășie”, nu pricep reținerea. Sigur, la un moment dat poate fi scenariul că unul se supără și schimbă parola a doua zi după ce ați dat la comun 100 de euro, să zicem. Asta e, bine că nu căpătați Ebola prin Dropbox, nu cred că se poate.
Cred că te răsfeți un pic deja.

Nu eu mă răsfăț, eu mă simt foarte bine așa, dar mi-am epuizat lista de prieteni cărora să le propun împărțirea și cînd să găsesc și eu unul, cere “privacy”. D’aia. Și, sigur, din încercarea de a afla dacă se poate și mai bine. Care nu strică. Dacă nu, nu.

Trebuie să ne adaptăm la ce știu și la ce pot aplicațiile Altfel, poate fi o idee pt dezvoltatori, de ce nu le scrii? Mulți reacționează și, dacă apreciază că e justificată propunerea, o pun în practică.

O să le scriu, n-am nimic de pierdut. Voiam înainte să mă asigur că nu se poate face, nu că nu știu eu.

De altfel, am avut succes în multe situații cu feedback și feature request la aplicații. Dar mie, unul, mi-e destul de clar că au făcut-o înadins. Adică au și scos planurile mai mici, îl oferă doar p-ăsta de 1 TB și mi-e clar că ce încerc eu să fac e un fel de “fentare” a sistemului gîndit de ei. Dar, în fine, cum spuneam, n-am nimic de pierdut și le pot scrie.

Funcția de care faci vorbire ar fi utilă, m-am gîndit și eu la așa ceva pt familie – su, soția, fi-mea, fi-mi – să punem toți la un loc un folder. Problema nu cred că e tehnică, ci juridico-practică:

  • cine administrează
  • dacă oricine poate schimba parola de acces, cine răspunde?
  • dacă se ceartă lumea, al cui e folderul?
  • în sfîrșit, cu cît sînt mai mulți care pot administra un cont, cu atît crește riscul de furt intelectual sau cum vrei să-l numești.
    Una peste alta, s-ar putea face însă ceva util, în care unul singur să fie admin, restul cu drepturi restrînse.