Programele antivirus pentru Mac

Bună Ziua, voiam să deschid un subiect despre programele antivirus pentru Mac , ce parere aveți ?

Da, e bine să ai unul, filtrează virușii de Windows și șțerge și malware de mac, mai sînt. Pune AVAST e gratuit și suficient.

Părerea mea este că nu-ți trebuie nimic în afară de atenție pe dai accept/ok și bun simț în exploatare. Valabil și pentru Windows, unde Defender este de ajuns.

1 Like

Nu-i prinde ráu un AVAST.

Dar nici bine nu-i prinde. Ca și apa sfințită.
În cazul ăsta eu aleg să zic pas. Backup-uri constante și dacă e să se întâmple beleaua, ras tot și reinstalat. Prefer să am grijă pe ce site-uri intru și să citesc înainte să dau click pe “accept”.

Ca să nu mai spun că pe MacOs orice instalare necesită “by default” introducerea parolei (se poate activa și pe Windows asta). Când îți cere parola și tu nu ai vrut să instalezi nimic, se aprinde beculețul. Când sunt într-o fereastră de browser și Adobe Flash îmi spune că este un update disponibil, mă duc System Preferences/Flash Player și caut de acolo update-urile (sau nu instalezi deloc Flash). Lucruri din astea de bun simț…

Dacă dă vreo belea peste mine care folosește un zero day exploit… ghinion. Dar fiind zero day, nici antivirusurile nu m-ar fi ajutat.

Virușii nu intră numai dacă accesezi un site, mie AVAST îmi detectează, de cîteva ori pe săptămînă, în e-mailuri, aproape totdeauna în cele nesolicitate, tot felul de reclame și alte prostii care încep să apară zilnic. De cîteva luni, de ex., primesc de două ori pe zi reclame de la bănci indiene. Un e-mail cu un atașament infectat îl transmiți pe departe, chiar dacă ție nu-ți face nimic, poate face altuia.
Un AV nu este un șaman care știe orice, este o limitare a unui pericol.

Ar fi misto sa mai apara o metoda de protectie digitala: bagatul degetelor intr-o oala de apa sfintita inainte sa dai click :slight_smile:

1 Like

Cred că așa fac la arhiepiscopii, mai ales la Constanța, au apă din belșug acolo.

Aia au si nevoie de toata apa sfintita disponibila :slight_smile:

Înțeleg că îl folosești și ca filtru de spam. Atunci pot spune că-i văd utilitatea, dacă nu vrei să stai tu să configurezi mereu diferite filtre. Dar tot nu înțeleg de ce ai deschide un atașament al unui mail trimis nesolicitat de o bancă indiană și de ce l-ai trimite mai departe.

Nu am spus că le deschid și nici că le trimit mai departe, dar mai dai și peste viruși venite de la cunoscuți, pe ăia îi poți transmite. Concluzie: nu e rău să ai un AV, nu se știe niciodată de unde vine naiba și-și vîră coada.

Multumesc !

Eu tocmai am instalat BitDefender, ca am luat 5 licente.
Am fost si sunt foarte multumit de el pe PC, dar pe Mac, cred c-am cam dat cu stangu’n dreptu’. In ideea in care parca-mi merge mai greu in general, si Safari deschide mult mai lent paginile.
Cred ca-l dezinstalez cat de curand.
Voi ati avut probleme cu malware, virusi?
Eu l-am instalat in special impotriva Ransomware.

Nu cred ca ai nevoie de asa ceva pe mac. Depinde si pe unde intrii si ce faci. Eu folosesc din cand in cand(destul de rar) MalwareBytes si/sau ClamXAV.

Pe mac pune Avast, este f. bun, actualizat zilnic, gratuit, lucrează discret în background. Asta după ce ștergi actualul AV, nu pune două simultan.
@kviq. Un AV este recomandabil și pe mac, fie și numai pt a stopa colportarea de viruși pt Windows via e-mail-uri trimise mai departe.

2 Likes

Împotriva ransomware cea mai bună soluție sunt backup-urile zilnice. Niciun antivirus nu o să te protejeze împotriva unui ransomware/malware/virus nou apărut. Citește și ce am scris mai sus: grijă la ce dai click și la ce atașamente deschizi și nu o să ai probleme.

Pentru mine, un antivirus reprezintă resurse hardware folosite inutil (și eventual și bani). Mai mult, având un antivirus instalat poți să ai senzația falsă de securitate și să lași garda jos.

Cu tot respectul: backup NU este sinonim cu AV, backup-ul TREBUIE făcut indiferent dacă ai AV ori ba, AV-ul este opțional, dar recomandabil.
Deci nu pot fi nicidecum de acord cu recomandarea.

Dacă AV nu ți-a depistat un ransomware, atunci singurele soluții de a-ți recupera datele sunt backup-ul sau plata răscumpărării. De-aia am spus că un backup este soluția în cazul infectării cu un ransomware (dacă nu a criptat și backup-ul).

Nu am spus că backup-ul este sinonim cu AV și nici că dacă ai un AV nu-ți mai trebuie backup. Sunt lucruri total diferite, care funcționează (sau nu) diferit: AV încearcă să te protejeze înainte/după infectare prin blocarea/eliminarea virusului și backup-ul îți dă acces la date, după ce nenorocirea s-a produs (infectare, hardware failure, ștergeri accidentale etc). Cred că până aici suntem de acord.

Unde nu suntem de acord este utilitatea unui AV: tu îl recomanzi și eu nu. Eu spun că având grijă pe ce apeși și ce deschizi te poți proteja foarte bine - mai ales pe MacOS, unde incidența virușilor este mult mai mică și instalarea unui program se face, by default, cu introducerea parolei de administrator. Eu mai spun că un AV, indiferent cât de bun este, nu te va proteja te tine însuți, dacă insiști să instalezi o porcărie sau dacă virusul este nou și încă nu este recunoscut în baza de date.

1 Like

Subscriu

E ca și cum ai zice că o centură de siguranță nu te protejează dacă insiști să intri cu mașina la 100 km/h într-un copac. Așa cum niciun accident auto nu se produce intenționat (cu excepția sinucigașilor), la fel e și pe computer: utilizatorii obișnuiți nu instalează intenționat porcării. De obicei porcăriile intră pe computer accidental, instalate pentru că userul crede că instalează un program inofensiv, nu pentru că ar vrea să-și viruseze intenționat computerul. Pentru ei un antivirus este util.