Probleme El Capitan cu Apple Wireless Keyboard

Ca si plan de bataie, las deocamdata sistemul asa, in teste. Si apoi incep sa sap mai adanc. respectiv sa “montez” un nou user. Nu prea las la log-are sa se instaleze aplicatii. In cel mai rau caz doar cele necesare sistemului, si acelea doar daca imi sunt folositoare.
Va voi tine la curent cu comportamentul sistemului. Deseara cand ajun acasa, voi testa in paralel pe ambele sisteme comportamentul acestora.

PS Nu stiu ce este Karabiner. :slight_smile:. Sunt mai nou pe sisteme Apple. (doar din primavara lui 2014, anterior am lucrat pe CP/M, MS-DOS, si Windows, din 1987)

Multumesc mult.

Se poate ști precis ce aplicații pornesc automat la logare, du-te la pref de sistem, ca în poza de mai jos, și spune-ne ce aplicații vezi acolo. Poza o faci apăsînd simultan command (fluturaș)-shift-4, apare o cruciuliță pe care apoi o tragi peste zona dorită să apară în poză. Cu …3 la urmă, pozezi tot ecranul.

Multumesc mult. Ca si informatii asa cum tu ai ca si user Sorin, dezactivate cele trei aplicatii eu am dezactivat iTunerHelper, dar am cele doua aplicatii DropBox si Google drive active.
Short-Cut urile cu print screen le-am facut inainte sa iti scriu aceste mail-uri , multumesc mult, astazi dimineata le si “fotografiasem”, sa le pot trimite, dar nu am citit cum pot insera aceste imagini in corpul mesajului. Scuza-ma, eram grabit.
PS Eu mi-am set-at ca imaginile “print screen” respectiv cmd+shift+3 sau 4 , sa imi fie salvate in format PDF. Imi este mai usor asa, dar le-am si convertit PNG sa le pot trimite.
Voi incerca poate dupa amaiaza sa ti le trimit, dar este aceeasi imagine pe care ai postat-o si tu - evident alt user si alte aplicatii.


Încărcare…
Încărcare…

Nu trebuie dezactivat iTunes Helper, face parte din sistem. Dropbox nu poate face problema semnalată, aproape cert din Google Drive (dar nu bag mîna în foc.).
Fă testul cu userul nou. Dacă și așa face la fel, te paște o reinstalare de la zero, probabil. Nu ar fi rău să faci o optimizare „pe bune” cu Onyx (atenție la versiune, trebuie pt generația de sistem instalată.

Pana acum nu a mai facut, dupa dezactivare Romanian Programmers. Adica de dimineata pana la ora asta, si a intrat de multe ori in “sleep”. Si a iesit ok. Discut acum de MBP r, cu care sunt la birou. Acasa deseara fac testele si cu MacMini-ul.
Dar astept totusi. Daca imi face figuri, generez un user nou. Asa cum spuneam prin aleator de fapt se putea intampla de cateva ori pe zi, sau uneori cateva zile functiona bine, si apoi il apuca nebuneala. de aceea vreau sa astept sa trag concluzii clare.

PS. Nu imi este frica de reinstalari. Recent i-am montat sotiei un SSD in MacBook-ul ei care avea HDD (modelul neretina), si de asemenea in Mac-Mini am pus un SSD in loc de HDD. Am back-up-uri pe un Time capsule acasa+2 HDD externe. M-am cam fript cu sistemele MicroSoft Windows inclusiv cu Win Server 2008 sau si cu cele vechi de acum 20 ani Novell, si de atunci am back-up-uri peste back-up-uri. Si acasa si la birou. :slight_smile:
Multumesc

Si am uitat un lucru, care poate fi esential. Am cuplat cele doua Mac-uri si cu o tastatura BT, Logitech Wireless Solar Keyboard K760, si nu am avut acele probleme.
Chiar interesant. O am pentru tabla (iPad) si Apple-urile TV. Si merge impecabil. Nu este asa rafinata, dar este super ok.

Sistemele, ambele, sunt stabile fara sa mai aiba problemele semnalate. Dar mai astept o zi sau doua si putem incepe sa tragem cateva concluzii. Dar abia dupa re revin la starea initiala si defectul reapare, bineinteles.

Ce tastatură (keylayout) default este? Adică cea pe care sistemul o încarcă automat la logare? La carte spune să fie una din sistem, adică una pusă acolo de băieții de la Apple. Eu las mereu default U.S., după aia le pun pe ale mele.
Nu este exclus să ai un keylayout Romanian Programmers corupt, eu nu-l prea folosesc, în schimb folosesc default pe celălalt al meu, Romanian MacClub, soția Romanian MacLegacy (cel similar, în linii mari, cu Romanian al lui Apple).
Ultimele versiuni, nu prea noi, le găsești aici.
Nu ai cumva tastatura fizică bușită? Adică una dintre ele, cea care zici că dă necazul? Că aia Logitech zici că e OK. Dacă necazul este asociat numai unei tastaturi fizice, este posibil să aibă o hibă, după cum descrii.

Aici ai dreptate. Foloseam la incarcare Romanian Programmers. Dar mai facem teste si vedem.
Nu stiu cum este Romanian MacClub sau Romanian MacLegacy, eu prefer ca si layout si Tastatura modelul US, sau cat mai aproape. Iar Romanian Programmers era perfect pentru mine. Foloseam relativ rar diacritice, dar acea asociere alt+a, sau alt+i, alt+s…mi s-au parut excelente. Mai ales ca am vazut ca si alt+q era definita. Nu am diacritice, dar intelegi ce vreau sa spun.
Si in plus ca si coincidenta, foloseam aceleasi scurtaturi - dar identice - pe care le-ai implementat in Romanian Programmers, inca de pe vremea lui Win 95. pentru word + alte editoare de text. Dar atunci imi defineam eu scurtaturile.

Daca identific inca o data ca acel layout era cauza, voi instala un nou Romanian Programmers, (merci ptr link) in ideea ca cel pe care il am este corupt.

Tastaturile Apple, deoarece sunt doua, cum am scris la descriere defect nu cred sa fie defecte. Amandoua, in acelasi mod? Putin probabil.
Iar faptul ca Logitech BT, functioneaza, sincer ma intriga. Am ceva banuieli, dar nu doresc sa le expun pana nu sunt eu convins dupa ce experimentez cu Logitech-ul ca nu cumva sa tragem concluzii gresite.
Va voi tine la curent. Deocamdata stau in teste. :slight_smile:

Sistemul trebuie să vadă default o tastatură de-a lui, pusă de Apple acolo. În rest, cred că ar fi OK orice tastatură pusă în plus acolo.

Cattus_Thraex, stii ce este totusi interesant, si poate ti-a scapat din vedere? Faptul ca daca pornesti sistemul, (power on sau reboot), el functioneaza corect, cu layout-ul Romanian Programmers, iar problema apare doar la revenire din sleep.
Rezolvarea problemei se facea doar daca dadeai un reboot sau oprire/pornire sistem.
In aceste conditii, cred totusi ca vedea tastatura US la pornire, apoi instala layout, si functiona. La iesire din sleep, lua “de buna” tastatura RO deja incarcata dupa boot.
Eu asa banuiesc. Nu cunosc prea bine cum se incarca sistemul. Nu am mai lucrat cu UNIX, si nu pot trage nici o concluzie. Doar o observatie poate. Ce spui?

Din pacate astazi dimineata, cand am ajuns la birou, iara s-a “declansat” defectul. pe MacBook Pro. Sistemul este curat, fara nimic suplimentar (de ex. layout keyboard) care ar putea afecta incarcarea. Eu cred totusi ca este un “bug” al lui Apple-OSx, aparut cu ElCapitan. Poate la urmatorul Sitem de Operare, o sa fie remediata problema. Nu cred ca la urmatoarea revizie, 10.11.6 sa faca baietii de la Apple ceva. Oricum astept si pe celalalt sistem (MacMini) sa vad daca apare defectul. (Pe acesta am un El-Capitan instalat “fresh”, acum o luna cand i-am schimbat HDD cu un SSD). Nu a fost instalat din Time Machine (back-up), ci a fost complet nou ca de la mama lui.
Va multumesc tututror pentru sprijin.
Va voi tine la curent daca apar ceva modificari.

Nu cred că sistemul nu are chiar nimic. Dacă într-adevăr e curat și feciorelnic, cum spui, atunci hiba e în harware, în tastatura fizică.
Pînă la urmă, ai făcut testul cu user nou?
Dacă e conectată o tastatură fizică prin USB, face la fel? sau doar prin BT?

I-am mai curatat o data PRAM si SMC. Nu o facusem inainte de a incepe aceste discutii. Si inainte de a da jos Romanian Programmers.
Si acum astept sa vad.
Totusi nu cred ca este defect hardware, deoarece se manifesta identic, pe doua sisteme, cu doua tastaturi diferite. Si probabilitatea ca sa fie defecte exact la fel este exclusa. Nu este imposibil, dar legile probabilitatilor confirma ceea ce spun. Acesta este punctul meu de vedere.
Cu tastatura Apple, wired, nu are acest simptom. Doar cu BT. Si doar cu Apple.

Sa generez un user nou, pot doar in w/e, sa am timp de teste. Si asa voi face.
Si va tin la curent. Merci mult

Pare a fi un bug în bluetooth. Și eu am tastatură BT Apple și nu am avut vreodată probleme de acest fel, dar cu un MBP se mai întrerupea comunicarea dintre mac și tastatură, 2-3 secunde, apoi își revenea. Oricum, identitatea de comportament pe 2 scule diferite este bizară, să zic așa.

Cine stie? Acum am ajuns acasa si ma joc pe MacMini . El nu mi-a facut probleme dupa ce am resetat PRAM si SMC. Si am dezinstalat tastatura romaneasca, respectiv de cand am inceput sa discutam mai profunt pe acest subiect. Adica de 2 zile. Pe el am instalat acum 4 saptamani SO nou si fresh. Avand in vedere ca pe el lucrez mai putin decat pe MacBook Pro, (in sensul ca nu intra in sleep, decat seara sau mai des in w/e cand lucrez si in timpul zilei) sunt curios daca mai face figuri. Pana astazi nu a facut nimic, merge Ok.

Fac o paranteza aici: ca si aplicatii folosesc pe acest MacMini : Safari, Mail-ul lui Apple, Word+Excel, Numbers+Pages, programe procesare foto-elementare (Photo si Digital Photo Professional - Canon-, video (iMovie), fisiere PDF (PDF Expert - sa va dea Dumnezeu sanatate ca de aici am invatat, de la voi, despre el si este excelent), yEd (pentru diagrame), dbPower ptr rip-uire CD in FLAC+ALAC, Gantt Project ptr proiectele mele. Si alte aplicatii, dar furnizate o data cu SO, adica ale lui APPLE.

Asteptam si voi trage o concluzie pe care o sa v-o expun, intr-un mic raport concluzionar.
Pana atunci fac experimente si teste de identificare cauza (si asta din pacate doar pe masura ce am timp).

PS. Cattus, Pe acel Mac pe care ai instalata tastatura BT, ai ca si sitem de operare El Capitan? Sunt curios.
Multumesc. Cu stima.

Da, Căpitanul… Este un mini 2011. Am însă deconectare a rețelei wl după trezirea din somn, mai mereu trebuie să o selectez manual. E un pic enervant, dar te adaptezi la toate.

Din pacate , toate incercarile mele de eliminare defect prin eliminare diverse programe, sau layout-uri, nu au dat rezultate. Aleator tastatura o ia razna. Din cate am mai citit zilele acestea, multi presupun ca si cauza trackpad extern. Ei propun sa il deconectezi (scaotere baterii, in cazul celor vechi sau oprire din butonul on/off la cele noi, ce au ca si sursa de alimentare acumulatori).
Acum l-am deconectat pe al meu (modelul vechi), si astept sa vad ce se poate intampla. :cry:
Va tin la curent.

Și eu am bănuit o chestiune legată de comunicarea BT.

Concluziile mele, conform testelor facute de mine.

Am facut urmatoarele lucruri inainte de a incepe testul acum 10 zile.

Ambele calculatoare (MacMini-ul si Mac Book Pro Retina), respectiv sistem A si Sistem B au avut urmatorul tratamente.

1.Sistem A (Acasa-MacMini), permanent cuplat, alimentat, (cind nu lucram intra in sleep, isi facea back-up ul pe Time Machine, functiona normal)
2.Sistem B (Acasa+Birou MBPR, functiona la birou normal, il luam in geanta, intra in sleep, a doua zi il foloseam din nou la birou)

  • Am resetat intregul pachet (hardware+software) al BlueTooth-ului.
  • Am resetat SMC+PRAM
  • Am instalat si rulat OnyX (ok software), pana in cele mai mici detalii.
  • Am dezinstalat (sters) layout ul “Romanian Programmers”, dupa 7 zile, l-am reinstalat (prin redescarcarea lui de pe site)- nu avea absolut nici o influenta

Sistem A (Acasa), are instalate tastatura wireless+ trackpad + Mouse magic. Tot timpul cat nu am mai lucrat la el, intra in sleep. Pana acum nu am avut nici o problema

Sistem B (Acasa+Birou), are conectate tastatura wireless+ Mouse magic. TrackPad-ul era deconectat (fara alimentare).

Ambele au functionat impecabil.

Astazi a fost testul pentru a recupla track-pad ul pe MBPr. A reaparut problema.

Concluzia mea:

Daca ai un sistem cu pachetul Apple Tastatura+Mouse+TrackPad, conectat BT, si in permanenta acestea stau cuplate-adica nu se deconecteaza de sistem, (chiar daca sistemul intra in sleep), nu ai probleme.
Probema apare la TrackPad, in momentul in care se reinitializeaza protocolul de comunicatie cu sistemul care a decuplat acest device (de exemplu erau la distanta), acesta-TrackPad-ul baga in “balarii” tastatura.

Aceasta este concluzia la care am ajuns eu. Daca in viitor mai regasesc ceva informatii va anunt. Adica multi pe forumuri au ajuns la o concluzie similara, dar eu nu am gasit inca, ca cineva sa fi facut totusi un test de identificare a problemei.

Sper ca v-am fost de folos.

PS. Poate dupa intalnirea de saptamana viitoare dintre Apple si dezvoltatori, Apple, ne anunta ca a rezolvat problema. :slight_smile:, desi ea este semnalata de toamna-iarna trecuta. :cry::cry:

Cu stima.