Prezentări pe videoproiector cu produse Apple

M-am gîndit să deschid această discuție pentru a afla sfaturi și experiențe cu prezentări (keynotes, conferințe, seminarii, expuneri – cum vreți să le ziceți) folosind produse Apple.

Concret: se dă un fișier PDF cu niște slide-uri, pe care vrei să-l prezinți pe videoproiector în fața mulțimii. Care ar fi uneltele cele mai potrivite?

Din experiența mea, variantele ar fi următoarele:

  1. Cumperi o telecomandă universală cu pointer: asta mă tentează cel mai tare. Dacă aveți sfaturi, vă rog. Adică un model concret despre care știți ceva și, preferabil, universală, deci nu Apple Remote sau ceva specific pentru produsele Apple.
  2. O faci în Keynote și folosești iPhone-ul/iPad-ul pentru comenzi, ca de exemplu, aici.
  3. În PowerPoint – există unelte specifice, care să comunice „special” cu dispozitivul iOS?
  4. Ceva cu Apple TV pentru mirroring sau QuickTime sau alte soluții software, cum e explicat aici.

Varianta clasică, simplă, cu telecomanda universală ar fi un pariu sigur. Dar și mai frumos ar fi să-ți poți folosi iPad-ul, să nu stai cu capul pe spate mereu pe ecran sau pe cel al calculatorului, ci să ai slide-urile cu tine, cît umbli prin sală.

Bine, strict în ce mă privește, majoritatea prezentărilor mele vor fi PDF, nu Keynote, nu PowerPoint sau alt format, pentru că, fiind de științe, le voi face în LaTeX (beamer), care scoate PDF.

Voi ce variante aveți?

Știu că discuția e „de nișă”, dar mie mi-ar fi foarte util să iau o decizie optimă, cît de curînd.

Am făcut multe prezentări de acest fel. Există două situații tipice: 1. organizatorii au calculatorul lor, ca tare le dai prezentarea pe flash/o trimiți anterior pe -email și folosești calculatorul lor. În secvența asta, trebuie să ai fișiere compatibile Windows, deci PDF, cel mai bine; 2. organizatorii permit să conectezi propriul tău calculator (uzual acuma), ca atare iau frumos MBP, cu condiția să nu fi uitat acasă (în camera de hotel) adaptorul.
Nu mi-e foarte clar care ar fi problema ta.

Problema mea e pentru „derulare”, trecere între slide-uri, indicare și alte chestiuni de dinamism interactivitate. Nu vreau să mă bazez pe organizatori, presupunînd că iau Mac-ul cu mine, ce telecomandă cu pointer (universală) știți? Nu vreau nici să stau la calculator tot timpul, să arăt cu mouse-ul ș.a.m.d.

Am adăugat că, dacă folosești suita iWork (Keynote, în particular) pe Mac, iOS are niște unelte faine pentru indicat, desenat, subliniat în timpul prezentării (a se vedea clipul atașat).

Deci, pe scurt, soluția care mă tentează fiind telecomanda cu pointer, de folosit cu Mac-ul meu, aveți sugestii de produse? Sau alternative?

Adrian, buna seara.

Ai enumerat 4 situatii pe care le vezi fezabile. Eu mai vad cel putin una, pe care o descriu la pct.5

Cea mai la indemana este sa folosesti un device descris la pct.1. Este universala si se poate adapta la resursele “clientului”. Eu am asa ceva, cred ca de vreo 4 ani, l-am folosit de 2 ori, cu un PC + Power Point. Era OK.
Ca si descriere, receptorul este asemanator unui mouse, dar mult mai mic, alimentat prin cablu USB. Emitatorul este un “creion” ce are un LED laser pe post de pointer, rosu, si doua butoame (inainte/inapoi) ptr page-up/page-down. Nu l-am pus pe Mac, la birou in sedinte folosesc tastatura wireless + Mouse (cuplate pe un ASUS ZEN BOOK), si conectat la proiector.

Pct.5 Dar multe proiectoare (al meu este de prin 2008, dar este ok), are posibilitatea de a conecta prin USB PC-ul de retroproiector. si pe telecomanda proiectorului ai aceleasi butoane alocate (inainte/inapoi). Dar aici este implicata distanta Calculator<->Retroproiector + cele doua sarme (video+USB). Cele noi au si posibilitate de cuplare in retea. Si de aici cred ca s-ar putea sa rezolvi problema.

Dar daca vrei, iti pot trimite “telecomanda = șoricel+creion”, sa te joci cu ea. Macar asa stii exact cum sa faci sa fie ok ptr aplicatiile tale.

Imi poti trimite adresa pe mesaj privat, si marti ti-o trimit printr-un curier rapid. Miercuri o ai. :slight_smile:, Asa zic ca te poti convige singur.

Cu stima

Mulțumesc pentru răspuns.

Deocamdată sînt în etapa de documentare, așa că dacă îmi poți spune exact marca și modelul jucăriei de care zici, s-o caut pe net, aș fi curios.

Într-adevăr, există și varianta cu telecomanda proiectorului, la asta nu m-am gîndit. Dar ideea principală e că vreau ceva al meu.

Fiind la birou, iti promit ca marti iti trimit exact ceea ce te intereseaza. (daca am treaba pe acolo zilele astea libere, o rezolv si mai repede). :wink:

Nicio grabă, mulțumesc mult!

Oricand cu placere.

Salut,
eu am folosit presenterul Logitech r400 și cu toate că pe site apare că este compatibil doar cu windows mie mi-a mers pe mac și cu Power Point și cu Keynotes.

Pe site-ul emag exista mai multe “presentere” sau “slide changere”, nu știu exact cum se numesc, printre care și Canon PR100-R Presenter care apare ca fiind compatibil și cu mac.

1 Like

Adrian, iata pozele cu ceea ce ti-am promis. Ca si model este :slight_smile: … “infiniter”, asta scrie pe clips ul stiloului.

Daca doresti te rog sa imi trimiti adresa si eu iti trimit prin DPD coletul. Adresa mi-o poti trimite si pe PM.

Am pus un sobolan, sa iti dai seama de dimensiuni, ca si referinta

Mulțumesc pentru informații și poze. Acum încă mai studiez piața, mă uitam și la modele mai complexe, cum sînt cele indicate de @AlexandruOriean. Nu știu ce mi-aș putea dori, ca funcții și caracteristici, dar încerc să studiez cît mai multe variante.

Eu sunt in Block-Start. Maine dupa masa eu plec din tara 10 zile, dar nu este nici un bai, am lasat la colegii mei instructiuni cu pachetelul si ce trebuie trimis catre tine, astept doar adresa. :slight_smile: . Eu le dau adresa si imediat pleaca coletul.

Am probat zilele astea Logitech R400 – s-a întîmplat să aibă un profesor. Funcționează bine, am testat cu Skim și cu PDF Expert. Face ce trebuie și, de fapt, am constatat că merge cam cu orice program, butoanele < > fac scroll sau pagina următoare.

Ba chiar mi-a mers și butonul de ieșire din full screen (nu și cel de intrare), cu toate programele.

Să vedem, dacă profului nu-i mai trebuie, m-aș mulțumi cu ăsta. :slight_smile: Nu cred că are rost să dau aproape 100 lei în plus pentru R700, care să aibă și afișaj cu durata.

Mulțumesc tuturor pentru răspunsuri!