Partitie pierduta

salutare. Am o problema. hardul meu la mac are 1 T si 128 Gb-SSD adica e fusion drive. A fust impartit in 2 partitii , in una din partitii a fost instalat windows, in ultimul timp nu ma foloseam de windows si mam decis sa strg toate partitiile sa formatez hardul si sa am doar o partitie unica pe care sa fie macOS Siera. dar dupa ce am sters partitia de 450 Gb pe care era windowsul partitia sa facut invizibila si in terminal am gasito prin diskutil list ca Recovery HD. dupa care prin comenzi date prin terminal ca sa sterg Recovery HD si sa il anexez la partitia principala, mia disparut complet aceasta partitie, a trecut ca spatiu liber, acum nici in terminal la diskutiliti nu o mai gasesc si nici in utilitar disk nu imi arata partitia . ce sa fac?
Ajutati-ma va rog

Metoda recomandată de a șterge partiția Bootcamp cu Windows este cea descrisă aici;

https://support.apple.com/en-au/guide/bootcamp-assistant/remove-windows-from-your-mac-bcmp59c41c31/mac

Dacă ai făcut altfel, ștergând manual partițiile, e posibil să le fi bușit definitiv. De Recovery HD în niciun caz nu trebuia să te atingi. Aia nu era partiția principală, ci una de urgență, de pe care puteai să bootezi atunci când aveai necazuri cu sistemul.

Nu știu ce să zic, poate că au alții vreo sugestie mai concretă despre cum ai putea să recuperezi datele.

nu am nevoie sa recuperez careva date, doar sa restabilesc partitia de 450 Gb care a disparut complet. si este ca spatiu liber

13

.

am descarcat o programa Disk Drill, se vede partitia dar mai departe nustiu cum sa o recuperez

Nu ai răspuns la întrebarea lui Tudor. Dacă nu ai nevoie să recuperezi date (când te apuci de asemenea operații faci înainte backup, da?), atunci refă fusion drive-ul de la zero. Eu unul nu aș face fusion drive, aș pune sistemul pe SSD și datele pe celălalt disc de 1 TB. Dacă nu mai ai nevoie de Windows, dat fiind că SSD-ul are capacitate cam mică, este cea mai bună soluție. Eu așa am pe MBP: SSD pt sistem și HDD de 2 TB pt date, în locul unității optice.
Felul cum creezi un fusion drive este descris aici în detaliu.

Intrebarea mea concreta este ca nu pot vedea partia de 450 de Gb ca sa o pot adauga la hard

a disparut total . in utilitar disc nu este, si nici terminalul nu imi arata sa fie asa partitie, am pus scren

o vad doar cu ajutorul programei Disk Drill, dar nustiu cum sa o recuperez

Aha, deci nu ai stricat partiția cu sistemul, înțeleg că Mac-ul funcționează. Ai încercat în Disk Utility să mărești partiția principală peste spațiul nealocat?

deci acum Imacul functioneaza, stau pe el am sters toate datele de pe hard si am instalat din nou Siera, doream sa il fac ca nou.
doar ca spatiul nu e de 1,128 T dar, doar de 670 Gb . 450 Gb nu sunt

nu imi arata nici un spatiu nealocat.

Va trebui să refaci totul de la zero dintr-un boot flash cu sistemul, deoarece nu poți readuce la zero absolut discul pe care deja rulează sistemul.
Mai sus ai scris: „deci acum Imacul functioneaza, stau pe el am sters toate datele de pe hard si am instalat din nou Siera, doream sa il fac ca nou.”. Cum ai procedat? Ai instalat de la zero, cu boot din flash drive sau din sistemul rulând?

Sunt tot eu Nicolae cu intrebarea doar ca nu mai pot scrie de pe contul meu , am depasit limita de mesaje.
Am instalat Siera cu Boot din flash, stiu cum sa fac asta.

Deci, cum ai rezolvat? Sau încă nu ai rezolvat?

deci am avut instalat Siera cu boot din flash. am flash cu Siera. Azi am restartat imacul si am incercat cu utilitar disc inca o data sa acord primul ajutor ,am formatat tot ce mai aveam in calculator, apoi sa incerc inca o data sa partitionez, si am vazut sectorul cu spatiu liber

dupa care am dat restart sa instalez din nou Siera si nu mai pot…
sa formatat in mac OS Extended

Ca sá iei totul de la zero, ín utilitarul de disc alegi o faci partiție nouă, dar tu ai avut fusion drive. Nu am folosit așa ceva și nu știu concret cum se face dacă vrei să renunți la un asemenea mod de partiționare, scrie acolo în linkul dat anterior. Nu am folosit niciodată fusion drive, deoarece – citind ce spun unii și alții – am ajuns la concluzia că poate conduce la dureri de cap inutile, cum e și cazul tău. Pe secvența un SSD + un HDD, eu am pus sistemul și aplicațiile pe SSD, iar restul fișierelor pe HDD, am 2 discuri permanent în calculator, iar discul #2 îl activez, dacă am nevoie de el, îl salt pe ecran cu aplicația Semulov.