Parola efi -nu merge

Am un imac 2013 la care am pus parola pe efi… Dar acum nu mai merge.
In interfata in care am bagat parola aveam setata limba franceza si am tastat o parola cu listere si primele 4 cifre… Care in limba franceza nu scrie cifrele ci caracterele acealea & é ” ’ , tastatura era una werty
Este posibil ca in interfata unde imi cere efi sa scrie parola in limba engleza? Adica 1234 ? Sau?
V-ati confruntat cu o astfel de problema?

În esență, din cele ce spui, parola a fost influențată de tastatura (keyboard layout) activă, probabil franceză dacă tastatura fizică era AZERTY. Al doilea foarte pe scurt: nu tastatura fizică este importantă aici, ci keyboard layout-ul activ la logare. Dacă macul a venit din Franța sau din altă țară francofonă, este de presupus că era activ keylayout-ul respectiv. Ca să deduci ce parolă ai pus, activează pe un sistem activ tastatura French și ar trebui să poți reconstitui parola.

Se poate reconstitui relativ ușor ce ai crezut că scrii acolo față de ce ai scris efectiv comparînd cele două keyboard layouts, U.S. v. French (cum presupun).

P.S. Lasă o vorbă dacă așa a fost cum am presupus (sigur, în afara situației cînd ai uitat parola pur și simplu).

Din cate stiu eu la tastatura AZERTY cifrele se pot introduce doar apasand Shift, asa ca daca ai intentionat sa apesi 1234 ai tastat probabil &é"’.

Parola nu am cum sa o uit… E aceeasi de ani de zile. Ma gandesc ca am bagat gresit numai ca acolo iti cere parola si confirmarea parolei… Asta insemna sa o bag de 2 ori gresit…
Am incercat si o tastatura azerty…

Am senzația că nu ne înțelegem. Schimbarea tastaturii fizice cu una AZERTY nu schimbă problema, poți folosi și tastatură coreeană sau japoneză, tot aia e, este vorba de a schimba și de a imagina ce parolă a ieșit DE FAPT, dacă era activată un keyboard layout French, cum presupun. De exemplu: parola ta este, să zicem, 1234567890, dacă era însă activ keylayoutul French, parola ta nu a fost, de facto asta, ci &é"’(§è!çà
Anexez o poză cu French (sus) și U.S (jos, care e și RO, doar că are șțâăî în dreapta, cu unele mici modificări).
Ca atare, reconstituie parola ca și cum ai fi avut keylayout French. E mai clar acuma?

Nu știu cum merg aceste parole EFI, nu mi-am pus niciodată, am avut însă probleme cu 1-2 mac-uri de ocazie care aveau parola asta și am fost nevoit să o sar. Era complicat: scoteai un modul de memorie, făceai niște șmecherii, puneai înapoi al doilea modul și o scoteai la liman. Am uitat detaliile, vei găsi pe net. În cazul tău însă, cred/sper că problema e simplă: pur și simplu trebuie să reconstitui de parolă ai pus, de fapt, cum am explicat mai sus.

Cred ca problema lui este “e” cu accent ascutit. Acolo este cheia.

Poate fi oricare, dar văd că nu ne mai spune dacă a rezolvat. Dacă sistemul a fost instalat în franceză și a pus parola cu tastatura French, este evident că el tasta una, bazat pe QWERTY US, dar sistemul nota cu totul altceva, ce-i oferea acel keylayout French.
Ca atare, nu cred că e numai acel è, ci tot setul de caractere din parolă. Am arătat mai sus ce rezultă dacă tu crezi că tastezi 1234567890, dar, pe French, obții cu totul altceva.

Părerea mea este că singurul caracter care pune probleme la input este é. Cu o tastatură US ar trebui să tasteze în loc de 1234:
& - Shift+7
é - Alt+e, ridici Alt+e și mai apeși încă o dată e
" - Shift+"
- Shift+’

Nu cred că e așa. El a tastat, să spunem, 12345 și, dacă era activă tastatura French, a tastat de fapt &é"’(
Dar el nu știe acest lucru, el este convins că a tastat 12345.
Evident, mă pot înșela, dar cred că așa a fost, dacă acel mac a fost instalat în franceză și avea activă la instalare tastatura French cu franceza ca limbă de sistem.
Și nu e vorba că un caracter pune sau nu probleme, e vorba de felul cum keylayout-ul French se comportă ca tastatură de sistem.

A spus că a tastat primele 4 cifre, deci 1234. Cred însă că un iMac bootat până la parola EFI încarcă US în mod default. Nu contează ce limbă/tastatură este aleasă ulterior în MacOS.

Nu știu, nu-s sigur. Scrie undeva că parola efi se pune musai cu tastatura U.S.? Eu zic că se pune cu tastatura default a limbii de sistem, în cazul de față franceza. Dacă pe zona efi password ar fi mereu tastatura U.S., nu văd de ce s-ar fi blocat.
Din cîte știu eu, acea parolă se pune DUPĂ ce ai ales limba de instalare și un keylayout. Greșesc?

asa banuiesc si eu… ca pana la efi este engleseasca treaba, in trecut am mai patit ceva de genul asta dar era o tastatura nemteasca pe macbook.

sa ne intelegem… cand am bagat parola sistemul era in franceza… sunt aproape sigur ca a bagat acele caractere frantuzesti. la reboot acolo la lacat cred ca e engleza iar eu nu am cum sa reproduc caracterele acelea… am facut multe incercari si cu mai multe tastaturi.
totusi… daca in momentul cand lacatul cere parola efi tu ai avut o parola setata in orice alta limba e nebunie curata… multi si-ar bloca macurile(vorbim de cei cu tastaturi mai ciudate si) nu stiu de ce dar mi se pare greu de explicat

ps: am rezolvat la service contra 400 de lei.

in momentul cand inttroduci parola la lacat efi nu poti folosi shift sau alt…

“People who are using non-US keyboards should be aware that MacOS X will use your currently active keyboard (in the keyboard menu) to set the password. However, Open Firmware does not, because keyboard mapping is loaded much later in the boot process. As a consequence, your password will probably not be recognized by Open Firmware at boot time. To work around this, you can use directly Open Firmware to set your password, or you can select the US keyboard from the keyboard menu before setting your password in the Open Firmware Password application.”

e clar.

Da, formula asta îi confuzează pe mulți, care au impresia că dacă ai o tastatură (fizică) US și tastezi 12345 chiar așa și iese în sistem. Nu, în sistem iese ce comunică tastatura virtuală, keyboard layout. Acuma eu nu știu ce a făcut exact acolo, dar presupun că așa a fost, altfel nu pricep de ce a avut problema menționată, asta putea apărea numai din discrepanța de keylayout. Nu am curaj să testez, că-mi bulesc naibii sistemul și uit ce limbă am avut la boot.
În final, inginerul zice clar: „To work around this, you can use directly Open Firmware to set your password, or you can select the US keyboard from the keyboard menu before setting your password in the Open Firmware Password application."” Adică să alegi „în clar” keylayoutul dorit. Eu presupun că, în Franța, majoritatea vor alege franceza ca limbă de sistem și, implicit, și keylayout-ul French pt orice parolă.