OS X 10.11 El Capitan


(Adrian Ruicanescu) #307

Mesajele persista de cateva luni. In acest timp am curatat cu Onyx, reinstalat (ce-i drept nu pe curat, nici nu am sa o fac deoarece nimic nu apare sa fie in neregula, disc verificat, directory reparat cu DiskWarrior). Doar as pierde vremea cu instalare pe curat + restaurare backup. Sigur in urma opririi fortate a ramas undeva un fisier care a semnalat oprirea fortata si care dintr-un motiv nu s-a sters, ar fi o pierdere imensa de timp sa fac o reinstalare pe curat urmata de o restaurare. In afara de aceste mesaje, totul merge OK.


(Cattus Thraex) #308

În asemenea situații instalarea „pe curat” e sfîntă. Dacă ai cadavre prin sistem, reinstalarea peste sistemul vechi nu rezolvă problema.


(Adrian Ruicanescu) #309

Eu zic ca pierderea a doua zile in care nu as mai putea face nimic pe calculator (sunt peste 1 TB de date in backup) nu se justifica, doar pentru ca ma frustreaza un click la pornirea sistemului. Dar am sa ma uit peste crash report. Poate gasesc unde este hiba. Exact de asta am intrebat aici, sa nu ajung la solutia instalarii pe curat + o zi si o noapte de restaurat datele din backup.


(Cattus Thraex) #310

A salva 1 TB de date nu durează două zile. Tocmai am făcut un backup total și ras și pt mine și pt soție, căreia i s-a bulit HDD-ul. În funcție de tipul fișierelor, backup pt 1 TB poate dura între 4 și 7 ore și mai puțin la Restore. În al doilea rînd, a avea un sistem instabil și imprevizibil nu este deloc recomandabil, nu știi unde poate conduce. Dar stai un pic, tu nu ai backup permanent? Dacă și se bulește discul în seara asta ce faci, dai acatiste la biserică? aprinzi lumînări? sau cum procedezi?


(Adrian Ruicanescu) #311

Cum sa nu am backup permanent? Tocmai de aia nu intru in panica. Documentele le am pe 2 HDD, fotografiile pe 4 + iCloud Photos. Doar ca sistemul nu imi este imprevizibil si nici instabil. Cele doua mesaje apar de la o oprire fortata. Daca se buleste discul, singura pierdere este timpul si banii pe un alt disc (nu pe acatiste :slight_smile: ), dar nu si datele.


#312

Aruncă un ochi aici: http://apple.stackexchange.com/questions/48226/how-do-i-find-the-log-for-the-shutdown-process

Eu aș încerca chestia asta:

I would start by booting in verbose mode. (It will also shut down in verbose mode.) Just hold Command ⌘ + V at boot.


(Cattus Thraex) #313

Asta-i bună, da, te duce pas cu pas spre cauză.


(George Prodan) #314

Salut, am si eu o problema legata de OS X 10.11.1. L-am descarcat pe un Macbook pro din 2008, 2gb ram… L-am instalat, l-am repornit si trebuia sa se finalizeze instalarea, chiar la final imi da un fel de eroare, pachetul os x-ului nu este eligibil cu macbook-ul. Am incercat Command + S pentru a reinstala os x-ul, din pacate cand dau sa-l reinstalez, nu-mi da vechea versiune 10.6.8 ci imi da sa instalez tot 10.11.1. Aveti idee cum pot reveni la vechea versiune? Tin sa mentionez ca nu am cd sau stick cu os x-ul… si ca nu pot aprinde macbook-ul de niciun fel…


(Cattus Thraex) #315

Ești sigur că e model din 2008? TOATE modelele de MBP din 2008 suportă 10.11.x.
În al doilea rând, dacă un pachet de OS X nu este compatibil cu un anumit model, instalarea nu poate începe, pur și simplu, apare mesajul gen „cannot be installed on this system”, mesajul nu poate apărea la final și cu atât mai puțin la finalizarea instalării. Deci ceva ai făcut, secvența nu poate fi cea descrisă de tine.
În orice caz, sistemul mai vechi nu-l mai poți instala fără să formatezi discul, deci pierzi toată informația dar, sînt sigur, ai făcut backup înainte să instalezi, da?
Faptul că nu ai disc nu ar fi bai, se poate face rost. Jucăria ta suportă ultimul sistem 10.11.x, e drept, 2 GB e cam puțin ca să ruleze bine, dar va rula la limită, se încadrează în general specs.
Deci, ceva nu se leagă în povestea ta. Posibil ca bușirea sistemului să fie doar o coincidență, posibil să se fi bușit discul (e cel original din 2008?), ar fi firesc. La instalare, un HDD e solicitat mai mult decît de obicei.
Dacă ești din Buc., te ajut cu plăcere să vedem unde e hiba, trimite-mi mesaj privat și ne putem vedea, mai degrabă joi sau vineri. Specifică locația la profil, e utilă.


(George Prodan) #316

Nu sunt din Buc. sunt din Brasov… Nu mi-a dat de la inceput eroarea… Sa-ti explic: I-am dat drumu la instalare, s-a instalat prima parte, pe urma mi-a cerut repornirea, l-am repornit, se incarca, apare OS X Install, se incarca, ii dau ca sunt deacord, selectez discul unde sa se instaleze, imi zice ca necesita 9 GB, am 72 disponibili, dau sa se instaleze, il las, se instaleaza doar putin dupa care imi zice: " OS X nu a putut fi instalat pe computerul dvs.
Niciun pachet nu era eligibil pt. instalare. Contactati producatorul software-ului pt. asistenta. Terminati programul de instalare pentru a reporni computerul si reincercati." Si imi apare butonu pentru Reporneste computerul.
Cineva cu o solutie? Va rog… Nu conteaza ca pierd tot daca instalez versiunea veche, doar sa-l fac sa mearga.
ON: MBP e din 2007, nu 2008, scuze.


(Tudor Vedeanu) #317

Uite aici o posibilă soluție. Constă în setarea corectă a orei și datei computerului folosind metoda asta.


(Tudor Vedeanu) #318

A post was split to a new topic: iCloud Photos pe Apple TV


(Cattus Thraex) #319

Adică necazul îl are doar fiindcă nu e corectă data și ora?


(Tudor Vedeanu) #320

Posibil, li s-a întâmplat altora când au încercat să instaleze El Capitan.


(George Prodan) #321

Îți mulțumesc foarte mult. Acum se instalează, e aproape jumate. Daca voi mai a ea probleme în viitor cu siguranță voi apela tot la ține și la acest forum.


(Cattus Thraex) #322

I be dam’… Nu credeam să fie așa de simplu. De aia stăm pe forum, să băgăm la cap. Bravo, Tudore.


(Cristi) #323

Salut Tudor, imi cer scuze daca nu postez bine…dar imi poți spune care este cauza la un MBA A1304 unde nu imi vede WIFI? Zice ca nici un hardware instalat…
Menționez ca mi-a instalat cineva recent El Căpitan…
Multumesc!


(Cattus Thraex) #324

Poate fi o problemă de soft, pur și simplu sistemul nu vede, la un moment dat, modului wi-fi. Mi s-a întămplat și mie de vreo 2-3 ori în ultimii ani, foarte rar. Un restart rezolvă problema. Dacă nu, dai restart și apeși tasta shift imediat după chime și pornești în safe mode, apoi repornești normal. Vezi că boot în safe mode durează mult.
Dacă nu se rezolvă prin optimizările de sistem, atunci este posibil să ai modulul stricat. Poate fi simplul contact al modulului. Nu este ceva f. scump, la unele modele (la toate?), acel modul este comun wi-fi + bluetooth. BT merge?


(Cristi) #325

Da, funcționa…dar am rezolvat problema si acum funcționează normal…!
Nu am reușit din taste ctrl+shift+alt+power…
Am scos mufa la baterie pt un minut…si s-a rezolvat…o eroare! Multumesc!