Monitor USB 3

Deschid o discuție nouă, deoarece este oarecum tehnică și punctuală: cum conectez la un notebook Apple (sau non-Apple, nu am așa ceva) acest monitor ASUS care, conform specificațiilor tehnice, se conectează prin USB 3? Scrisesem aici despre modelul în pregătire pt USB-C, dar pe ăsta cum îl leg de un MBP ori de un mini cu ieșire minidisplay și/sau ThB?

Monitorul ăla se conectează numai prin USB, nu altfel.
Văd că unele funcții nu merg pe Mac, depind de un utilitar de la ei care funcționează doar în Windows.

Manual de utilizare:
http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/LCD%20Monitors/ASUS_MB168B_Romanian.pdf

Super, mulțam. Da, se pare că e windows-only, deși la pag. 2 jos scrie așa, apropo de acest driver:
Este posibil ca unele software-uri antivirus să împiedice executarea automată a programului. În acest caz, instalaţi manual software-ul.
• Programul cu executare automată nu va funcţiona într-un mediu MAC OS.

Ce să înțeleg de aici? sigur, nu merge dublu clic pe installer, fiind un .exe, dar se poate pune manual?
Mai sap. Eu am nevoie de un monitor portabil de acest tip, mai oferă altceva piața?

M-am mai uitat pe diverse site-uri, inclusiv pe amazon, și se pare că ASUS ar fi singura firmă care produce un monitor portabil! Un asemenea monitor de 15 inci ar fi perfect pt mine.
Știu că un iPad poate fi folosit ca monitor extern, ai și tu (parcă) așa ceva, dar 9–12 inci e cam puțin, 15 inci este perfect.
Mi se pare ciudat că doar ASUS a gîndit chestia asta, nu știu ce succes de piață are, dar toată stima pt idee.

Se pare că. totuși, există și alții. Ăsta ar fi compatibil și cu mac, ăsta nu știu (scump și nu se livrează în RO), analiză comparativă aici.
P.S. Ăsta se livrează însă.

Auzi, da’ serios, te vezi purtînd cu tine o chestie de-aia în călătorii? Dintr-o cameră în alta, acasă, mai zic, dar în bagaj, eu, unul, nu mă văd cu el. Deși ideea e mișto. Plus că un iPad Pro, de exemplu, nu e la fel de comod la filme, să zicem, dar face mult mai multe. Și costă pe măsură, e adevărat. Dar eu, unul, voiam un e-reader; ăsta era motivul principal pentru care m-am gîndit la ceva gen tabletă. Și nu am luat Kindle cu e-Ink tocmai pentru că pe iPad pot face mult mai multe. E mai mare, mai scump și nu la fel de „natural” ca un Kindle cu e-Ink, dar…face mai multe. Nu știu dacă e relevantă comparația, dar zic și eu. Fiecare cu preferințele lui, desigur, dar revin la întrebarea inițială, cu toată curiozitatea și seriozitatea: te vezi cărînd un de-ăla după tine în afara casei?

Păi e mic, compact și plat, și nici f. greu. Scenariul I: cu mașin a în weekend la țară, no problem; scenariul 2: plec într-o delegație cu trenul/cu avionul, în rucsac am MBP, în valiza mare monitorul, nu cîntărește mult.
Un iPad este cert mai comod, dar nu are 15–17 inci.
Deci da, mă văd, mai ales că uite, mâine, mă duc la țară, și iau într-o sacoșă mai mare monitorul de 18,5 inci. Nu e foarte greu, dar piciorul ăla e incomod al naibii, mă gîndesc cum să-i improvizez un suport gen iPad sau ca la acele monitoare, măcar să fie ușor de transportat. Eu chiar am nevoie de 2 monitoare f. des, pe unul am textul, pe altul dicționarul ori o pagină de net ori alt document pt referință, pt citări… Deci nu e moft, pe bune.
Acuma caut, uite un exemplu, ăsta e cu intrare VGA și HDMI, pare perfect pt nevoile mele: https://www.amazon.com/dp/B00H4MWMWQ/ref=psdc_1292115011_t1_B018DXABEU

În niciun caz n-am zis că e moft. De cînd am început să folosesc un display secundar, și mie mi-e foarte de folos, fix în scenariul de care zici, cînd scriu ceva și am nevoie de referințe afișate simultan. De aceea am unul de 23", pe care pun 2-3 pagini deodată.

Am întrebat de curiozitate, pentru că, în ciuda la ce am zis mai sus, eu cel mai tare am început să mă feresc de bagaje. De cînd mă știu, car ghiozdane de minim 10 kg, fiind provincial, 8 ani de facultate s-au mai adăugat și alte papornițe, am avut scolioză, m-am ales cu o hiperlordoză care a rămas… Iar acum, cînd mă duc la facultate și am MBP non-Retina, 13" + încărcător, iPad, o sticlă cu apă și un termos cu cafea, un caiet și o carte, deja încep să mă gîndesc la ce mai pot renunța.

Da, bun, dar tocmai că așa ceva, la 1 kg greutate, chiar nu adună mult la ghiozdan. Singura problemă este că mai toate tentante sunt pe USB 3 și au nevoie de un driver, care îl văd doar pt Windows. Am găsit unul singur model cu intrare HDMI și VGA, e în studiu. Din păcate, la noi nu se găsesc și va trebui cumva să-l iau, dacă mă decid, prin Amazon.
P.S. Deocamdată, singurul model care se pare că e compatibil cu orice OS X mai nou de Leopard să fie AOC E1649FWU. Din păcate, în România pare că nu e de găsit, sper ca amazon că trimită și în RO, nu e specificat în clar (dacă se poate, de regulă afișează automat, la fel dacă nu se poate).

Ăsta ar fi mai potrivit pe USB3 :smile:

Ce pare un mare pas ínainte nu e monitorul în sine, frumușel – de altfel, ci faptul că are USB-C. Am citit zilele trecute un articolaș (i-am vîrît un link și aici la discuția despre nMB) că marea problemă ar fi că, deocamdată, USB-C nu are specificații complete și finale, portul fiind în curs de finisare. Ca atare, producătorii nu se pot grăbi să scoată produse pe piață de teamă că pot apărea disfuncții, iar cumpărătorii îi vor înjura pe producători, nu faptul că USB-C nu are specificații finale. Dacă LG scoate așa ceva, înseamnă că drumul s-a finisat și ne putem aștepta la o avalanșă de periferice cu USB-C. Teoretic, nu văd niciun motiv să nu fie așa, este un port perfect care poate conecta orice periferic: maus, tastatură, scanner, imprimantă, monitor, disc extern… la viteze (mult) mai mari decît USB 3 chiar.
O altă problemă, mai ales în perioadele de tranziție, care devin cam numeroase cu mai multe porturi, este că trebuie făcute adaptoare de tip USB-C la USB 2-3, USB-C la VGA/DVI/HDMI, USB-C la ThB etc. etc. Din cîte am văzut, nu există unul care să acopere toate nevoile astea, ci trebuie să iei mai multe și sînt scumpe, încă. Iar unii tocmai puseseră la punct un hub d-ăsta deștept ThB la USB 3, firewire și HDMI, mare, de pus pe masă. Apple părea pus să dezvole ThB, acuma – hopa – USB-C. Dar, asta e, ne adaptăm din mers.

Una din cele mai interesante chestii mi se pare asta, la monitorul LG:

Mișto, să zic așa. La un monitor mare, funcții mari.

I-am întrebat pe cei de la Asus, mi-au răspuns în română [!], deși scrisesem la firma mamă. Acest monitor se poate găsi la noi cu ceva peste 700 lei nou-nouț. Scrie că e compatibil cu OS X de la 10.8.3 încolo, iar răspunsul specifică și faptul că merge și cu USB 2, doar că imaginea ar avea de suferit. Mă gîndesc să iau un adaptor ThB la USB 3, amazon.co.uk îl oferă la ceva în jur de 100 euro cu transport cu tot. D-ra de la Asus zice că nu garantează că ar merge, dar eu zic că va fi OK, ThB oferă out pt imagine la mare viteză. Ce părere aveți? 730 lei pt acest monitor mi se pare un preț rezonabil.
Ca adaptor, așa ceva. Aveți alte sugestii mai bune?

Nu, nu e Windows-only, acuma scrie pe pagina produsului că e compatibil cu OS X 10.8.3 și mai nou. Mi-au spus că merge și pe USB 2, dar cu pierdere de calitate. Utilitarul ăla nu e musai, permite să legi pînă la 7 monitoare și să le setezi pe fiecare landscape sau portrait. Mă bate gândul să iau un adaptor ThB la USB 3, cred că așa ar merge la calitate maximă.

“15.6-inch Full HD portable USB-powered monitor with a single USB 3.0 cable for power and data transmission” – dacă adaptorul ăla nu scoate suficienți miliAmperi pe USB, atunci n-o să meargă monitorul.

Clar, dar mă gîndesc că s-a gîndit și producătorul la asta. Fiind doar două ieșiri, USB 3 și eSATA, presupun că ieșirile alea includ și suficienți mA. Adică mi s-ar părea imbecil să fie altfel.
Asus produce, de fapt se pare că a produs, un monitor similar și pe USB 2, care și el e compatibil cu OS X. Noua generație e pe USB 3. Dacă mă decid să iau așa ceva, ar fi logic să iau ultima generație, mai ales că prețul mi se pare rezonabil, 730 lei. Un alt argument pt un adaptor ThB la USB 3 este că am două discuri externe pe USB 3, ar fi un semnificativ spor de viteză dacă le conectez prin ThB la USB 3, zic eu.