MB Pro mid2015 - bootloop?

Am si eu o problema cu un MB pro mid 2015 si mai exact, nu il pot deschide. Asta dupa ce l-am folosit fara vreo problema cu vreo 3 ore in urma(nu am instalat nimic). Apare marul iar bara incepe sa se incarce direct de pe la jumatate, pana pe la vreo 75% dupa care se restarteaza si o ia de la capat tot asa.

Am incercat sa intru in SafeMode, la fel(aici se restarteaza cand apare rotita). Am facut NVRAM si SMC reset insa nimic. Am intrat in recovery si i-am dat un First Aid la SSD si nu imi apare ca ar avea vreo problema.

Ce e de facut? Sa ii dau “Reinstall macOS” din recovery? Pierd datele de pe el? Nu am backup facut.

Se poate face backup din recovery pe un HDD extern fara a pierde datele de pe el? Insa aici apare iar o problema si anume ca, optiunea “New image from macintosh HD” din Disk Utility e inactiva.

PS: Atasez si un video sa vedeti cum se manifesta.

https://youtu.be/xpqnwpg9uys

PS2: I-am dat Reinstall macOS din recovery, fara sa dau erase la SSD si face la fel… solutii?

Cred că ai avut un update de sistem, care include – uneori – și de firmware și l-ai întrerupt. O soluție ar fi, într-adevăr, să faci o instalare cu ștergerea prealabilă a discului.

De asta imi era frica… dar daca alta solutie nu e, cum pot sa-i fac backup din recovery pe un HDD extern fara sa-l formatez?

Îl conectezi în target mode cu alt mac. La acel model, merge prin thunderbolt, dacă ambele mac-uri au sau prin adaptor ThB la firewire, dacă al doilea mac nu are ThB, dar are FW.
Cred că ar merge și prin adaptor la eth, nu sunt sigur, nu am testat niciodată. Prin target mode, unul dintre macuri rulează sistemul, cel în TM funcționează ca disc extern.

Problema e ca nu am un al doilea mac disponibil… doar un hdd extern pe care nu vreau sa il formatez(este destul loc pe el pentru a face backup). Asa ca trebuie sa ma rezum la DiskUtility sau Terminal, din recovery.

Încearca o distributie live de Linux de pe disc. Ai nevoie de DVD extern. Daca ruleaza poti salva pe hardul extern tot ce doresti. Poti incerca Ubuntu

Am formatat HDD extern pana la urma. Daca din recovery ii dau “New Image->Image from APPLE SSD…” si salvez imaginea pe HDD-ul extern, imi salveaza toate fisierele? Sau exista o varianta mai buna?

PS : sa vedem ce-o sa iasa :joy:

M-am chinuit vreo 30minute pana am reusit sa scap de tot felul de erori. Nu stiam ca trebuie sa dau “Unmount” la “Macintosh HD” (eroarea 13) sau ca HDD extern trebuie sa fie neaparat Extended Journaled(eroarea 27).

macosx se poate instala fără probleme și pe un disc extern, fără nicio șmecherie, pur și simplu alegi acel disc ca target.
formatul pt High Sierra este APFS, pt sisteme anterioare musai HFS+ (mac ox extended journaled), ultimul fiind încă default pt discuri non-sistem, deci un disc extern de date, de ex., ori un flash USB etc.
Nu pricep, la ce trebuia unmount? Asta face aplicația automat dacă reformatezi un disc, de ex., nu se dă manual.
Dacă începi să lucrezi cu operațiuni chirurgicale de tip instalare, formatare, reinstalare etc. cred că ar trebui să citești un pic înainte să începi lucrul. Așa ceva nu strică.

Nu cred ca ai inteles. Ce vreau eu sa fac e sa reinstalez os-ul de la 0 pe SSD-ul intern(de pe care nu mai pot boota). Dar inainte sa fac asta am nevoie de un backup(nu vreau sa pierd fisierele de pe el) pe un HDD extern(pe care l am formatat mac os journaled). Apoi din recovery(singura varianta in cazul meu), i-am dat din DiskUtility “file->new image->image from Apple SSD”(vezi screenshot). Aici am primit “eroarea 13 - operation failed” pe care am rezolvat-o dand unmount la “Macintosh HD”(vezi screenshot). Problema e cunoscuta cica si am gasit-o imediat, cu o cautare pe google.

Acum astept sa termine de scris imaginea(e pe la jumatate), apoi o sa dau erase la “APPLE SSD” si voi reinstala OS-ul.

Intrebarea mea e daca e ok ce fac pentru ce am nevoie. :thinking:

Ba cred că am înțeles, am și spus ce cred că trebuie făcut și variante posibile.

Am reusit sa instalez HS pana la urma si acum booteaza fara probleme, nu stiu de la ce a fost si sper sa nu mai faca figuri. Sper sa fie cum ai zis tu, de la un update de firmware intrerupt(desi nu am observat nimic) si sa nu fie inceputul altor probleme de natura hardware.

Pana una alta, primesc eroarea asta cand dau RESTORE la imaginea de pe HDD-ul extern pe care am creat-o mai devreme in Recovery. HDD extern e HFS+, sa fie de la asta? Idei? Ce as putea face?
Mersi.

Ce e null ăla? Asta apare pe fișiere cu informație zero.
Nu sunt sigur că aia a fost cauza, dar cert a fost din cauza unor procese de sistem afectate. Reține principiul de bază cu lucrul pe calculator, indiferent de sistemul de operare: backup, backup, backup. Dacă ai backup regulat al tuturor fișierelor și al sistemului, nu ai ce tragedie să pățești, cel mult pierzi câteva ore de lucru de la ultimul backup.

Am reusit pana la urma sa recuperez toate fisierele din imaginea aia.
De acum nu o sa ma mai las fara backup… acuma asta e, bine macar ca nu am pierdut decat setarile si aplicatiile.

Singura grija acum, e sa nu mai patesc ceva dupa faza asta, sa nu fie ceva hardware si sa urmeze si altceva.

Dacă o reinstalare a rezolvat este puțin probabil să ai o problemă hardware. Evident, nu este exclus acest lucru. Dacă ai avea o problemă majoră hardware, ai avea, în general, alte simptome: beep-uri la pornire (indică probleme cu RAM), imagine distorsionată (placa grafică), lipsă sunet (placa de sunet), kernel panic (ecran negru cu text alb) etc.

1 Like

Sunt aproape sigur ca a intrerupt o actualizare a sistemului dar nu-nteleg de ce nu spun asta. Din pacate, spre deosebire de Windows, macos nu se descurca la fel de bine in astfel de situatii. Dar altceva consider eu ca e mai important. Daca ai minim un hard de 256 cel mai bun lucru e sa faci 2 partitii pe el iar toate datele importante sa fie pe a 2-a partitie. In felul asta daca se duce SO-ul stergi fara emotii prima partitie si o iei de la zero. Fiindca probabilitatea sa se strice hardul e mult mai mica.

1 Like

Nu prea se descurcă nici chiar dacă nu întrerupi. Nu am reușit să fac update de la 10.13.2 la …3 pe MBP-ul soției, pornea, muncea și, în final, revenea la …2. M-am enervat după 2-3 tentative și am rulat update combo, ăla a mers fără probleme.

Am facut doua partitii pana la urma, cum a zis @Florin si daca se mai intampla ceva, sa pot da erase doar la cea cu sistemul. Si time machine de acum :joy:

Ce e interesant e ca nu stiu ce update si-a facut sau nu, dar la mine erau puse pe “manually” din prima zi. Si isi facea update-urile doar cand ii dadeam eu. Una peste alta, dupa ce l-am reinstalat pe curat, i-am si facut update-ul disponibil in AppStore fara probleme.

Totul e bine când se termină cu bine :grinning: Așa e la început până te obișnuiești

1 Like

Posibil să fi fost o aplicație care pornește la logare, rareori fac probleme, dar înțeleg că tu nu ajungeai la faza asta. Oricum, am bănuit că este o chestiune de sistem corupt, cum și pare că este.
Chestia cu partiționarea discului e discutabilă. Am făcut și eu așa o vreme, apoi am renunțat, îmi era greu să estimez cât spațiu voi ocupa pe partiția #1 și cât pe #2, ori era prea mult/ prea puțin pe #1 și/sau pe #2. Fac bakcup periodic și, dacă e cazul (foarte rar) formatez discul și instalez de la zero. De câțiva ani, nu am mai făcut asta, am mers cu upgrade pas cu pas.

1 Like

E posibil sa fi fost corupt, ca am instalat tot felul de “tweak-uri” si m-am jucat cu mySIMBL, dar asta cu mult timp inainte.