macOS Sierra impresii

Mie îmi merge AirDrop, parcă îmi mergea la fel de bine și în Yosemite. O fi iar un bug din ăla dependent de configurație. Oricum, sînt convins că știi că ai posibilitatea utilizării Dropbox (sau alt cloud), cu numeroase avantaje în plus (probabil și dezavantaje, din moment ce ai preferat să freci AirDrop jumate de oră :slight_smile: ).

Bună observație, @Claudiu, chiar n-au mai zis nimic. Tipii de la Affinity postaseră un teaser pe Facebook cu cîteva ore înaintea keynote-ului, pentru Affinity Designer pe iPad. Mă așteptam să-i cheme la demo pentru ceva de genul ăsta, cum parcă au făcut cu cei de la Adobe astă-toamnă.

A apărut un review consistent: http://arstechnica.com/apple/2016/06/the-macos-sierra-developer-preview-different-name-same-ol-mac/

2 Likes

În ceea ce priveste API-urile 3D, cred că situatia este mai complicata. Aceste depind de noile placi grafice încă nelansate, atât cele integrate de la Intel (Kaby-Lake), cât mai ales de la AMD seria 400 (cred că tot AMD vor folosi). Pana Apple nu vor avea mostre si suficient timp de testare si dezvoltare, nu cred ca vor scoate ceva fiindca efectiv nu au ce. Trebuie sa aiba cipurile respective, sa optimizeze noile functii din API, drivere etc. Uitati-vă si pe Windows, de cand avem placi DirectX 12 si inca Futuremark nu au scos încă un benchmark pentru ele. Probabil schimbarile sunt destul de mari și e nevoie de timp până să le integrezi.
În concluzie eu cred că schimbari la nivelul OpenGL, Vulcan etc vor apărea odată cu noile mac-uri, macbook-uri care vor conține procesoare noi și/sau plăci grafice noi. Desigur și cele actuale vor fi compatibile într-o măsura mai mică sau mai mare.

cate ceva despre Shared Desktop & Universal Clipboard

Detalii despre APFS, găsiți pe acest blog, care are o serie de articole foarte bine documentate despre noul sistem de fișiere de la Apple.

Related to encryption, I noticed an undocumented feature while playing around with diskutil (which prompts you for interactive confirmation of the destructive power of APFS unless this is added to the command-line: IHaveBeenWarnedThatAPFSIsPreReleaseAndThatIMayLoseData; I’m not making this up).

:smiley:

1 Like

Dacă vreți să testați beta public, cică îi dau drumul de azi.

Mă tentează, dar nu știu cum merg “Adoabele” în Sierra. Unii spun că n-au probleme, dar nu aș vrea să risc.

Pune totul pe APFS #YOLO

1 Like

Tipul de care ziceam câteva rânduri mai sus a scris câteva articole interesante și foarte tehnice despre APFS: http://dtrace.org/blogs/ahl/2016/06/19/apfs-part1/

Deci actualele aplicații rulează fără probleme pe noul sistem de fișiere APFS? Sigur, mă refer la cele non-Apple.

“Fără probleme” cred că e mult spus. Apple spune că APFS este în faza de testare și în mod normal nu se poate folosi pentru discul de boot. Deci în mod normal nu e recomandat pentru rularea de aplicații de pe un disc formatat APFS. Acum, că cineva vrea să se aventureze să ruleze aplicații de pe un disc atașat sistemului care are APFS, cred că e altă discuție. Eu nu l-aș folosi nici pentru stocare de date, un sistem de fișiere are nevoie de minim 5 ani pentru a începe să se maturizeze. Plus că în mod sigur vor apărea modificări structurale în următoarea perioadă (îmi e greu să cred că nu vor mai lucra la modificarea formatului), care cu siguranță vor necesita reinițializarea discului.

Păi orice sistem beta nu este recomandabil pt lucru serios, se pot pierde date, asta este o avertizare valabilă pt orice situație similară. Întrebam dacă o aplicație x de un producător y non-Apple merge.

How to run apps that are not from the App Store in macOS Sierra

Deocamdată…

…dar sper să nu ne facă vreo surpriză mai departe, prin faptul că nu mai există opțiunea “Anywhere”. Cîtă vreme MAS este atît de criticat și de primitiv, ar fi tare urît să ne restricționeze cumva, fără să aducă mai întîi magazinul cu caracteristicile la zi.

Clic dreapta > Open am folosit mereu pentru a porni aplicații nesemnate. Nu m-am obosit niciodată să umblu prin setările alea, n-o s-o fac nici în Sierra.

Da, și mie mi se pare că articolul e inutil de complicat. Și eu fac la fel.

Articolul, da. Dar e vorba de faptul că au eliminat preferința aia din Gatekeeper. La aia mă refeream să nu fie vreun semn. :slight_smile:

Nu cred… Pur și simplu e mai simplu fără aia :slight_smile:
În plus, o trec la „new features” :slight_smile: :slight_smile:

Am avut instalat Sierra vreo 2 sapatamani, si din pacate, pentru cei care mai folosesc si aplicatii nesemnate, s-ar putea sa aveti surpize neplacute in ceea ce priveste rularea lor. In primul rand, setarea gatekeeper-ului sa fie pe Anywhere nu a fost eliminita, ci doar ascunsa. pentru a devenii vizibila trebuie rulata in terminal comanda: “sudo spctl --master-disable”. Dar nu asta e problema principala… Personal am intampinat probleme in a rula aplicatii nesemnate: Multe din ele nu porneau absolut deloc, (verificarea logurilor nu era de ajutor), iar cele care porneau, de multe ori aveau dificultati in a rula coerent, se inchideau aiurea, nu se salvau preferintele si la fiecare repornire trebuiau reconfigurate, etc.

Cineva mai sus intreba de suita Adobe. Aceasta functionaeza ok, dar Ai mi-a pus ceva probleme, si a fost nevoie de cateva reinstalari pana sa functioneze normal.

Problemele semnalate de tine s-au întîmplat, TOTDEAUNA, la TOATE sistemele aflate într-o situație similară „pre-release”. A testa un sistem pe cale de coacere cere răbdare și pasiune. Am făcut asta vreo 10 ani și m-am cam plictisit. Tu văd că te-ai plictisit „din prima”, să zic așa. :slight_smile:
P.S. Ca să fiu mai clar: multe aplicații merg prost sau nu merg DELOC în faza asta, iar unele merg la săptămîni sau chiar luni de zile de la lansarea oficială. E normal.