Macbook * Shutdown vs Sleep *

Salut,

In urma mai multor discutii pe care le-am citit atat pe acest forum cat si pe altele, despre durata de viat aa bateriei si cum sa o imbunatatim, am vazut ca foarte multa lume recomanda sa lasam laptop-ul in Sleep deat sa-i dam Shutdown. Care-s avantajele si dezavantajele acestei actiuni? Am vazut ceva de cache, dar avand in vedere ca sunt utilizator de mac de doar doua saptamani, prefer sa fac ceea ce zic cei avizati si nu ceea ce cred.

P.S: Are cineva pe aici Transcend JetDrive? Merita?

Multumesc.

Închis capacul (sleep automat) – asta fac de ani de zile de când folosesc laptopuri Apple. Nu dau niciodată shutdown. Nu există niciun dezavantaj.

În esență, nu e bine să tot pornești și să închizi (shut down) un calculator, eu fac asta destul de rar.
Dacă merită sau nu o aplicație este o decizie personală, nu una generală. Le descarci și, dacă merită, le cumperi (Idacă-s comerciale), dacă nu – nu.

O practică mult mai răspîndită printre Mac-useri decît printre utilizatorii de Windows este sleep. Cum spune Tudor, așa fac și eu de la început. Îl sting doar dacă nu-l folosesc minim 24 ore (am dezactivat auto-shutdown în cazul unui sleep prelungit).

O căutare pe Google, exact cum ai dat tu titlul topic-ului îți dă practici diverse. Nu cred să existe avantaje/dezavantaje majore, orice decizie ai lua. Dacă Mac-ul e suficient de rapid și bootează repede, nu înjuri prea mult. Altfel, evident, sleep & wake îți permite să oprești și să continui ce făceai mult mai rapid, plus toate aplicațiile gata deschise, în stadiul în care le-ai lăsat. Probabil asta ar fi cel mai important avantaj. În rest, altele, cred că sînt detalii neesențiale.

@Cattus_Thraex JetDrive-ul e un card SD, tăiat special pentru MB. Sau un SSD extern. Sau un HD extern (că nu ne-a zis ce model) :slight_smile: Nu cred că folosește cineva pe aici, dar, pentru a decide, trebuie să te gîndești personal. Dacă ai banii de dat și nevoie de spațiu, sigur, de ce nu? Alternative, știi bine, există: de la stick-uri de memorie, la carduri normale, hard disk-uri externe sau SSD-uri externe. Orice ai folosi, nu va fi la fel de rapid precum stocarea internă. Dar nici nu vei simți diferențe serioase, decît dacă faci trafic mare de date sau e HD de 5400 RPM.

A, da, așa se cheamă, JetDrive? Îl știu, dar nu știam că are și un nume. Sînt destul de scumpe raportat la cardurile uzuale, singurul avantaj este că se aliniază la muchea macului.

Salut,
Am eu SSD JetDrive 720, modelul care se potrivește cu modelul MacBook-ului pe care-l dețin. Înainte aveam 128Gb, iar acum am 480Gb. Se mișcă foarte bine, ei spun că ar avea performanțe, parcă de 2,x ori, mai bune față de cel standard. Îl simt că merge un pic mai bine, dar cred că se datorează spațiului liber de pe ssd, nu datorită performanțelor mai marei ale ssd-ului. Obișnuit cu 128Gb nu am reușit să-l umplu niciodată nici măcar până la 300Gb, mai ales că acum iCloud-up permite acum și urcarea altor fișiere (folderu-ul Documente).
Nu am avut card pentru că nu îmi place să am 2 partiții pe mac… Am băgat diferite carduri profesionale pentru foto și video în el și nu mi se pare că au avea o viteză bună.

Cost: parcă 280$ - mi l-a adus cineva și n-am mai plătit vama, dar plătești taxele (în funcție de statul din care e se aplică un fel de TVA care diferă dintr-un stat în altul, în NY sunt 8,x%, în WI sunt 4,05% parcă.)

Bag sama că a costa ceva acel jet de 480, unul la 120 e pe la 350 lei, nu?

Nu mai știu exact cât a costat, dar parcă cu tot cu taxe 290$, n-am plătit vama, pentru că mi l-a adus cineva.

De 120 costa ~350 de lei in Romania, fara nici o taxa in plus, insa pretul diferta(nu foarte mult ce-i drept) in functie de modelul Macbook-ului.

Multumesc pentru informatii.

Mai sunt niste stick-uri USB foarte mici de la Samsung si Sandisk. Fit si ultra fit le zice. Performante mai bune ca si cardurile si preturi mai mici. Dezavantajul e ca iasa cam 1 cm in afara dar au unghiuri care ajuta sa nu le rupi imediat.

Da, îs mișto.

Arată bine, dar 120$ pentru 128Gb mi se pare cam mult. JetDrive-ul de 280Gb costă 179$, 480Gb costă 280$, iar viteza este cu siguranță superioară față de conectarea prin USB 3 (read: 150Mb/sec vs 500-570Mb/sec), și nici nu ai spațiul împărțit în partiții. La SSD de la JetDrive îți dă și carcasă cu care-ți transformi SSD extern din SSD de pe MacBook.