Macbook Air - viteza download; problema sau nu?

La mine e 300 Mb/s, e de bine? Sunt conectat pe un Airport Express, pe 5 GHz.

Și la mine e 300 Mbps.
@BogDE la tine e clar, doar 65 Mbps, de aia merge ceva mai slab netul.

Si asta ce inseamna? Problema e de la macbook sau de la router? Scuzati-ma, nu inteleg.

MBA-ul este nou, de ultimă generație? sau mai vechi?

Pai l-am cumparat nou de la iStyle saptamana trecuta. acesta este modelul. http://www.emag.ro/laptop-apple-macbook-air-13-cu-procesor-intelr-dual-coretm-i5-1-60ghz-broadwelltm-13-3-4gb-128gb-ssd-intelr-hd-graphics-6000-os-x-yosemite-int-kb-mjve2ze-a/pd/DX8GDMBBM/

eu nu ma prea pricep la nimic din ce tine de computere. Sunt, ca sa zic asa, un utilizator mediocru. De aceea v-as ruga, daca puteti, sa ma lamuriti legat de aceasta problema. De ce la dumneavoastra e 300 mb/s, iar la mine 65? Tine de macbook, sau de router?

Ăsta e routerul, da?
http://www.sweex.com/en/beeld-geluid/LW160/

Vezi în manualul de utilizare, există o opțiune numită “Channel Width”, seteaz-o la 40 MHz. Restartează apoi routerul dacă e nevoie, după care pe MBA închide și deschide WiFi și verifică dacă s-a conectat la o viteză mai bună.

Am modificat, am trecut pe 40, insa e foarte ciudat, acum cand apas alt click pe wi-fi, rata tx e aceeasi, de 65 mb/s, INSA s-a modificat canalul, de la 11, a trecut pe 9, dar cu aceeasi frecventa: 2,4 GHZ, 20 MHZ. ma gandesc ca e de la router si poate ar fi cazul sa-l schimb. Ce parere aveti?

Am dat căutare pe net și văd că multă lume are problema asta cu limita de viteză de 65 Mbps (și pe Mac, și pe Windows). MBA-ul tău este sigur capabil de viteze mai mari, însă nu se înțelege bine cu acel router.

Mai încearcă o chestie: treci din nou Channel Width pe Auto, și apoi la Mode pune rețeaua în modul “n”, nu b/g/n.

Pai asta era setarea anterioara. Inainte era auto, iar la mode era 11 n. Acum am dat 40 mhz iar la mode tot 11 n a ramas.

cred ca am sa achizitionez un router nou. Dati-mi va rog o parere intre aceste 2 modele: http://www.emag.ro/router-wireless-d-link-ac-433mbps-n-300mbps-dual-band-4-porturi-dir-810l/pd/DTKRXBBBM/?ref=prod_CMP-62_881_8656 SAU http://www.emag.ro/router-wireless-tenda-fh303-n-300mbps-3-antene-detasabile-fh303d/pd/D8GRCYBBM/

Eu aș lua D-Link-ul, am avut vreo 3-4 routere de la ei și au fost bune.

Profit și eu de topic, poate găsim un leac și următoarei probleme. Cum spuneam, am un AirPort Express și am niște boxe înfipte în el, așa că-l folosesc cu succes pentru AirPlay pentru muzica din MBA. Problema e că atunci când folosesc intensiv netul, sunetul se agață, și nu o dată, de mai multe ori, destul de supărător. Acum, intensiv înseamnă torenți la viteză maximă, 5-6MB/s. Eu înțeleg că ei consumă întreaga bandă de internet, dar nu știu ce legătură are viteza netului de la Digi cu LAN-ul meu din apartament. Teoretic, viteza dintre router și MBA ar trebui să fie mult superioară vitezei de net din abonament, deci să suporte fără probleme AirPlay și torrent simultan. Mai mult decât atât, dacă mai și stau pe net în timp ce ascult muzică și descarc ceva de peste 10 MB, sau se încarcă un clip de YouTube, muzica se mai agață uneori. Am schimbat de pe 2.4 GHz pe 5 GHz, nici o schimbare și nu înțeleg care e problema. AirPlay video prin Beamer, cu sunet scos prin boxele din AirPort Express merge fără probleme doar dacă nu descarc ceva în fundal, deci aceeași comportare ca și în cazul audio-only. Unde se gâtuiesc datele?

O fi atingând Express-ul vreo limită la procesarea datelor atunci când descarcă și transmite prin Airplay simultan. Ceva gen 100% CPU. Poți să conectezi AppleTV-ul prin Ethernet? Să te lămurești dacă e de la CPU sau de la WiFi.

Apple TV-ul este deja conectat prin fir, dar problema se manifestă și fără AppleTV, adică și când ascult doar muzică (de la MBA prin AirPlay la boxele conectate de AirPort Express).

Ah, eram prea somnoros aseară, nu știu de ce te-am întrebat despre Apple TV :smile:
Rămân la părerea că gâtuirea e undeva la procesarea datelor între MBA și Airport, nu la WiFi.

Eu cred că sunt două variante: ori MBA nu poate procesa datele venite de la router (torent) și în același timp să trimită prin AirPlay muzica (lucru de care mă îndoiesc), ori, a doua variantă, mai probabilă, procesorul Expressului nu e suficient de puternic să le facă pe toate sau nu știe să-și optimizeze resursele. Oricum, nasol, pentru că la banii pe care i-am dat pe el, mă așteptam să fie ceva mai inteligent.

Dacă routerul nu este Apple, poți avea probleme de comunicare router-mac, eu mă confrunt periodic cu problema asta, depinde unde mă aflu. Uzual, merge, cum merge și la tine, dar merge încet. Dacă ceea ce ți-a sugerat Tudor nu merge, fă un hard reset al routerului (vezi cum se face, trebuie să scrie în manual) și ia-o de la zero cu setările.
În mod cert, viteza mică nu poate fi de la mac, dacă e nou, poate doar dacă e stricat cumva modulul (nu cred). Fă teste în diverse situații, ia-l cu tine și conectează-te și în alte locuri. Dacă ai devenit utilizator Apple, aș zice să iei și un router wi-fi Apple, se găsesc destule bune și s.h. Sunt robuste, rapide și, evident, „se pupă” perfect cu orice mac, dar și cu orice PC de prin zonă.

1 Like

Salutare! Astazi mi-am luat routerul D-Link de la emag ( http://www.emag.ro/router-wireless-d-link-ac-433mbps-n-300mbps-dual-band-4-porturi-dir-810l/pd/DTKRXBBBM/?ref=prod_CMP-62_881_8656) . L-am configurat si mi-a crescut rata ts 391 mb/s, de la 65 mb/s. Am downloadat si cu 11 mb/s, deci problema s-a cam rezolvat. Multumesc pentru raspunsuri!

As mai avea o ultima intrebare. Folosesc un program pentru monitorizarea bateriei si cu toate ca imi arata ca e incarcata 100%, imi afiseaza: design capacity: 7,150 mAh full capacity : 7,217 si remaining capacity: 7,130 sau cv de genul era cand l-am deschis imediat dupa ce l-am scos de la incarcat. Bateria are 8 cicluri de incarcare pana acum si de fiecare data am bagat laptopul la incarcat sub 5 %, atunci cand a cerut el. e ok?

1 Like

Da, e ok bateria, nu-ți fă griji.

1 Like