Macbook air - blocari de sistem

Mi se intampla uneori, destul de rar… cred ca de cand am mac-ul(2 saptamanj) s-a intamplat de vreo 3 ori, sa se blocheze sistemul. Pur si simplu nu mai raspunde la comenzi si sunt nevoit sa-l restartez. Nu e suprasolicitat, ci doar navighez pe internet. Care ar putea fi cauzele? Sau ce ar trebui sa fac sa elimin aceasta problema care e destul de frustranta, mai ales daca lucrezi la ceva in momentul ala.

Adică a nou-nouț? Și se blochează nitam-nisam? Dacă e în garanție, nu are rost să-ți dăm sfaturi, te duci cu el la garanție.
Poți însă face un test simplu, reinstalînd sistemul. Ai făcut asta vreodată? Dacă vrei reinstalare „din mers”, fără formatarea discului, descarci El Capitán (asta ai instalat?) și rulezi installerul. Dacă vrei instalare „pe curat”, cu formatarea discului, vezi aici (e pt Yosemite, dar se face la fel).
Dacă și după reinstalare face la fel, te duci cu el la garanție. Poate nu e inutil să precizez: faci reinstalare de sistem numai DUPĂ ce ai făcut backup, adică salvarea datelor esențiale.

nu am reinstalat niciodata un sistem. Laptopul functioneaza excelent, insa uneori se blocheaza. As incerca totusi sa fac instalarea “din mers”. de unde pot descarca El Capitan?

Dacă nu ai deja, faci cont iCloud, de mac adică, și-l descarci de pe AppStore. Vezi dacă ai la pornire multe aplicații care pornesc la logare. Mulți uită de acest detaliu, unele aplicații pot bloca sistemul. Vertifică în preferințele de sistem/user.

indraznesc sa-ti cer pasii concreti pe care trebuie sa-i urmez. Am gasit pe app store OS X El Capitan.

  1. Il descarca si rulez programul.

  2. Astept sa se incarce si asta e tot?

Banuiesc ca programele pe care le-am instalat le voi pierde.

Nu pierzi nimic. Pe secvența asta sistemul se pune alături de cel vechi, apoi cel vechi se șterge. Nu se formatează însă discul. Dacă însă necazul e dat de aplicațiile menționate, reinstalarea nu rezolvă problema, dar reduci șansele de necazuri viitoare. Reține că durează mult reinstalarea, indiferent de metodă, deci nu mai poți face altceva cu macul în perioada asta.

Legat de durata de instalare, e ok, nu il folosesc momentan.

dă-i drumu’

deci descarc, rulez programul si atat, da?

da, da, da. După ce-l pornești, faci ce scrie pe ecran.

1 Like

dureaza foarte mult descarcarea de app store a softului. Ma gandesc ca poate am pus eu vreo aplicatie sau ceva de face asa. Daca ar fi fost vreo problema nu ar fi trebuit sa se comporte ciudat mac-ul si in alte situatii? Vad ca functioneaza foarte bine, raspunde promt comenzilor. Am mai avut o problema a hard-ului la un ASUS, dar se manifesta urat… cand nu se bloca raspundea foarte greu comenzilor. Din cate am inteles din ce mi-ai scris tu, reinstalarea “din mers” nu ar rezolva problema, iar sa sterg acum tot disk-ul n-as avea timp. Atat Iphone-ul cat si Ipad-ul de-a lungul timpului mi s-au mai blocat si au trebuit restartate.

E greu de spus de la distanță ce are, mai ales atunci când problema se manifestă aleatoriu și rar. Ai putea să te uiți în Console după ce-și revine din blocaj, să vezi dacă apare vreun mesaj de eroare, dar dacă nu știi exact unde să te uiți și cum să interpretezi mesajele alea, atunci asta nu te prea ajută.

Dacă poți urmări cumva programele care erau pornite în momentul blocajului, poate găsești vreo aplicație suspectă care face necazuri de fiecare dată.

da, inteleg. Mi s-ar parea un timp pierdut ca sa ma plimb cu el pe garantie pentru atat. Acum orice sistem e normal sa se mai si blocheze, oricat de performant ar fi el. Daca vad ca se vor inrautatii simptomele, voi contacta service-ul, insa momentan incadrez totul ca fiind sub sfera normalului. Ma gandeam ca s-a mai confruntat cineva cu aceasta problema. Fara sa ma pricep prea mult, tin sa cred ca daca ar fi o problema, ar fi totusi de la soft, de la vreo aplicatie sau ceva de genul. Mac-ul nu prezinta alte simptome care sa ma faca sa-mi fac griji. Dupa ce se va descarca softul “el capitan X” pe care-l iau acum de pe app, il voi reinstala sa vad ce se intampla dupa.

sau sa rulezi un Apple Diagnostics amanuntit.
Daca asta nu gaseste nimic:

  1. faci backup cu Time Machine pe un HDD extern
  2. downloadezi din nou El Capitan
  3. downloadezi DiskMaker X
  4. faci USB bootabil
  5. formatezi hardul cu Disk Utility din Recovery Console
  6. reinstalezi OS-ul pe curat din USB (tasta alt apasat cand bootezi)
  7. restore selectiv din Time Machine (fisiere, bookmarks, keychain etc…mai putin aplicatiile)
  8. reinstalezi pe curat toate aplicatiile pe care le aveai inainte
    Toata distractia asta iti ia vreo 3 ore.
    *nu da full restore ca nu rezolvi nimic in caz ca este vreo aplicatie de vina

PĂi durează, sigur, are vreo 5,5 GB de descărcat. Am spus că, uneori, reinstalarea nu rezolvă problema, dar e un semn că nu de la sistem se trage. Trebuie îngustat treptat calibrul posibilelor probleme, nu cred că cineva poate ști așa, doar după ce spui acolo „uneori se blochează”, poate fi orice…

Tocmai am reinstalat “din mers” sistemul de operare. Am descarcat sistemul de pe app store, am accesat fisierul descarcat si am asteptat. Nu s-a schimbat nimic, pana si desktopul a ramas la fel. Acum sa vad daca se va mai bloca sau nu. Multumesc pentru sfat!

Păi nu se schimbă nimic, evident! Acuma lucrezi cu el normal și vezi dacă se mai poticnește, nu pricep întrebarea. Trebuie să identifici cauza acelor poticneli. Uzual, sunt cauzate de aplicații mici, din categoria celor de „optimizări” de sistem (care, de multe ori, fac mai mult rău) sau antiviruși (pune Avast, e discret și nu face rău), de aia te-am întrebat ce ai mai instalat. Mulți pun aplicații din aceste categorii să fie acolo, fără să aibă nevoie de ele, de fapt.

In seara asta s-a blocat inca o data. INSA banuiesc ca e ceva legat de flash-player, sau mai degraba spus de lipsa lui. Eu folosesc ca si browser SAFARI si de multe ori cand vreau sa vizionez un filmulet de pe anumite site-uri de stiri de exemplu, nu mi se permite aparandu-mi un mesaj cum ca nu am Flash Player. Toate blocarile pe care le-am avut, au fost in momentul in care incercam sa accesez filmulete de pe youtube. Cum as putea sa pun flash-player-ul? imi puteti lasa un link?

Am instalat Flash Payer pe care mi “l-a recomandat” Safari. Sa vedem cum o sa evolueze lucrurile. Am gasit pe net mai multe persoane care au avut aceeasi problema, tot din cauza flash playerului.

Da, corect, te duce el la FP.