Mac pentru Dj-ing


(Mihai) #1

Salut, voiam sa imi cumpar un laptop nou la aprox 2500 de lei si sa il folosesc pentru mixat. Multa lume insa mi-a recomandat un Macbook pentru asa ceva, chit ca este SH. Flososesc programul Traktor pro 3 cu urmatoarele specificatii:
MacOS 10.12, 10.13, 10.14 (latest update), Intel Core i5, 4 GB RAM

Windows 7, Windows 8, or Windows 10 version 1803 or later (64 Bit), Intel Core i5 or equivalent CPU, 4 GB RAM
Alegerea unui Mac ar fi deoarece este foarte stabil sistemul de operare in comparatie cu windows. Problema de cealalta parte ar fi ca iau un Mac din 2011-2012 la pretul unui laptop nou.
Puteti sa imi spuneti o parere? Va multumesc!


(Cattus Thraex) #2

Cu 2500 lei găsești un Air sau chiar un MBP mai nou de 2012, un Air 2015 se poate lua la suma invocată, cu un pic de insistență și un Pro, olx e plin de oferte.


(Iulian) #3

Am vazut ca foarte multi DJ folosesc Mac-uri.
Chiar am lucrat cu un tip care era DJ si folosea un Pro, iar in weekend am fost la un botez si DJ-ul avea un Pro. In plus, la simpla cautare pe OLX vei vedea ca sunt anunturi de MacBook Pro in care oamenii spun ca l-au folosit pentru muzica.
De la MacBook Pro 13" Late 2008 (Unibody) pana la Mid 2012 se poate adauga RAM, inlocui HDD-ul cu un SSD, iar in locul SuperDrive-ului se poate monta un al 2lea SSD intr-un caddy.
De la MacBook Pro 13" Late 2012 (Retina) si pana la cel din ziua de astazi nimic nu se poate modifica - cat RAM are cu atat ramane, iar SSD-urile sunt foarte scumpe.
La 2500 lei iti recomand un MacBook Pro 13" 2013-2015 cu SSD de cel putin 256GB sau un Mid 2012 cu 16GB RAM si 2 SSD-uri.
MacBook Air sunt cam “slabute” pentru DJ-ing, asa ca poti sari peste ele.


(Cattus Thraex) #4

Evident, și eu îi recomand pro.


(Mihai) #5

Ok, multumesc mult pentru raspunsuri. Acum vine o alta intrebare… La ce ar trebui sa fiu atent cand achizitionez un Mac sh? De exemplu cicluri de incarcare cat mai reduse? :slight_smile:


(Cattus Thraex) #6
  1. Starea bateriei, să fie peste 75%, ideal peste 80 %, folosește coconut battery; 2. să meargă toate tastele, pur și simplu le apeși pe toate și trebuie să reacționeze; 3. să ai o legătură wi-fi la net, repornești și tastezi fluturaș (command)-D după sunetul de pornire, va face o verificare minimală, dar utilă, a componentelor hard; 4. iei un stick și-l pui în toate murele USB, să vezi dacă merg efectiv. La urmă, faci semnul crucii și te rogi să nu aibă vreo hibă ascunsă…

(Iulian) #7

O sa spun cam ce a zis si colegul Cattus mai sus:

  1. conectezi laptopul la incarcator si-l pornesti, apasand imediat tastele cmd si D (cred ca e de ajuns doar tasta D, dar va fi nevoie de internet - isi va face o verificare singur, rapid);
  2. instalezi CoconutBattery si vezi ca bateria sa aiba peste 85% (nu conteaza nr. de cicluri, ci “Full Charge Capacity (mAh)” - cifra cat mai aproape de 6000). Dar asta oricum e consumabila si va trebui sa o schimbi la un moment dat (doar e laptop si vrei sa te bucuri de el ca atare);
  3. instalezi DriveDx sau DiskSensei si vezi starea SSD-ului;
  4. deschizi Notes si verifici toate tastele;
  5. sunet, Wi-Fi, bluetooth, luminozitate display si taste, trackpad, USB, card-reader, HDMI, pixeli morti.

Daca omul a avut contul lui de iCloud pe el, sa intre pe www.icloud.com, sa se logheze, sa intre la Settings, iar la MyDevices sa dea click pe poza cu Mac-ul, apoi sa apese pe cerculetul albastru cu X.

Apoi il duci la o schimbare a pastei termoconductoare de pe procesor (si, daca tot e desfacut, sa-l curete si de praf).

Cam asta ar fi. Nu conteaza ca are mici indoituri, zgarieturi sau julituri. Important e sa functioneze perfect si sa arate bine, nu neaparat “ca nou”.


(Cattus Thraex) #8

Da, chestia cu debifarea contului iCloud o uitasem. Asta o poate face însă din orice alt mac. Chestia cu pasta nu știu, nu e neapărată nevoie, nu am avut nevoie de așa ceva niciodată. Cu praful da, evident, dar asta se poate face periodic oricând.


(Mihai) #9

Va multumesc mult, apreciez amabilitatea dvs!


(Iulian) #10

Cu placere. Si succes.
Legat de pasta, da, nu e neaparat nevoie.
Eu mai am si un MBP 2015 si i.am schimbat pasta de curand. Pusa bine, ca la carte, e altceva, chiar se simte (~10*). Am luat.o cu 30 lei si am pus.o eu dupa indicatiile de pe site.ul celor de la ArcticSilver (treaba migaloasa si de mare atentie ce mi.a luat vreo ora - chiar am vrut sa o pun perfect).