Lansează Apple un notebook cu proc A inside?

Am deschis aici o discuție/pariu dacă Apple lansează acum/nu lansează un notebook cu proc A inside.
Ce credeți? Eu cred că Apple dorește să revină la produse cu procesoare A inside, dedicate, ca pe vremea PPC. De fapt, erau procesoare Motorola, apoi IBM, nici măcar nu erau Apple. Acum Apple produce propriile sale procesoare și nu văd de ce nu ar lansa o nouă generație de notebooks cu asemenea procesoare, deja rulează pe iPhone și iPad.

Nu văd de ce ar face asta, poate doar dacă vor niște laptopuri care să ruleze aplicații scrise pentru iOS, ceea ce iar mi se pare fără rost.

Sau dacă vor niște “dumb-books” care să ruleze doar aplicații mărunte pentru Mac, convertite din i386 la ARM. Pentru că developerii care fac aplicații serioase nu-și vor bate capul cu conversii. Nu poți recompila Photoshop pentru ARM doar bifând un checkbox în Xcode.

Până una-alta le recomand altceva: să încurajeze cumva developerii să scrie aplicații serioase pentru iOS, și după aia mai vedem.

Până una-alta, @Cattus_Thraex a mai pierdut un pariu pe această temă :smiley:

Nu cred ca trebuie conversii de cod de la x86 la ARM. Posibil ca Sierra sa fie capabila sa ruleze si cod ARM (eventual intr-o masina virtuala), oricum o chestie transparenta pt utilizator. Desigur ca rularea in masini virtuale inseamna si o penalizare de performanta dar e un inceput.

Păi tocmai așa îi va încuraja. Nicio firmă serioasă nu va scrie aplicații pt iOS în forma actuală a relației iOS ~ hardware pe care rulează iOS. Apple a apucat pe un drum diferit, s-a încăpățînat să nu facă un sistem unic pt tabletă și pt notebook.

Când au trecut la Intel, Apple a inclus în OS X emulatorul Rosetta cu care puteai rula aplicații PPC. Diferența e că la vremea aceea procesoarele Intel deveniseră cam de două ori mai rapide decât PPC-urile, deci orice pierdere de performanță prin emulare era compensată cu brio. Nu e cazul acum, A-urile sunt rapide însă nici măcar nu au ajuns din urmă Intel-urile, darămite să le depășească.

Cipurile arm sunt tot mai puternice. Chiar intrece core m de la Intel si sa nu uitam ca pe core m ruleaza Windows


Iar pe primul laptop arm sunt convins ca va fi quad-core si la frecventa mai mare ca nu se mai pune problema racirii ca intr-o tableta sau telefon

Ma gandesc ca e posibil sa puna convertor de cod chiar hardware in procesorul arm, cu care va sti sa lucreze Sierra si mai ales urmatorul SO. De la Apple ma astept la asa ceva

Core M sunt procesoarele low end de la Intel. Dacă cel mai tare procesor A de-abia a ajuns la performanțele unui Core M, înseamnă că mai este destul timp până vor ajunge să înlocuiască Intel-urile. Sau cum am zis, pot face niște dumb-books mai slăbuțe decât actualul Macbook, probabil că s-ar vinde și alea.

Asta în caz că Apple vrea să devină producător de laptopuri din ce în ce mai slabe. Că pe alea puternice nu se grăbește să le mai actualizeze.

Procesoarele Intel isi imbunatatesc performanata cu 10-15 % pe an, pe cand cele arm sunt capabile de dublare a performantei. In plus poate sa puna (in cazul in care va rula pe arm) si Sierra pe tableta. Asta stiu ca iti doresti.

Da, aici sîntem de acord: în prima fază, notebook-urile Apple cu A inside vor fi, inevitabil, mai slabe decît cele cu Intel inside dar, e un dar: așa cum observă Florin Balas, ritmul de mărire a performanțelor a fost mult mai rapid la A-uri decît la Intel. Pentru o serie entry level, nici nu e nevoie de mai mult. Eu cred că Apple are deja în teste un procesor A cu performanțe superioare și, așa cum s-a „scurs” informația, Sierra rulează deja pe procesoare A, presupun un A 11 încă secret. Mi s-a părut relevant că la ultimul keynote s-a subliniat că nu știu de joc rulează frumos în iOS 10 pe iPhone 7, aluzia mi se pare destul de clară.

P.S. Dacă stau să mă gîndesc bine, primul iPad Pro cam asta dorea să fie. Să ne imaginăm că Sierra ar rula pe așa ceva și avem un autentic notebook entry level non-pro.

Asta pentru că Intel practic nu are concurență. AMD e mai mult o clonă, nu un competitor real. Dacă ARM se apropie cu adevărat de Intel, sunt sigur că Intel se trezește și începe să facă salturi mai mari de la o generație de procesoare la alta.

Cu tot respectul pentru Apple, nu cred că au cunoștințele, inerția sau tradiția necesare pentru a se lua la trântă cu Intel, când vine vorba de procesoare performante.

Să vedem, zise orbul, să vedem…

Au banii si dorinta…Iar pe procesoare ARM, pana una alta, sunt mai buni decat Intel

De bani și de dorință nici nu se discută. Aș spune chiar că este singura companie care poate într-adevăr oferi ceva nou și performant pe piață. Altfel, tot efortul lor de a intra pe piața producătorilor de procesoare nu ar avea sens, după părerea mea. Apple nu a rupt producția PPC deoarece a vrut să folosească intel inside, ci forțați de realitatea că IBM nu a putut produce un G5 cu consum mic de energie. Eu știu o editură care încă folosește la editare un Pro cu G5, în ciuda softului vechi și a consumului mare de energie, rupe scula aia, merge brici.
Acuma să vedem… Ar trebui să auzim de așa ceva luna asta.

Nici nu cred că se va întâmpla asta curând, nici nu-mi doresc să se întâmple acum. Dacă Apple se transformă într-o companie specializată în telefoane și netbook-uri a căror principală calitate este subțirimea, atunci eu mă orientez spre o altă companie capabilă să facă hardware și software pentru ăia care mai și muncesc. Semnele din ultimii ani nu-s prea încurajatoare: gama Pro a cam stagnat iar la software au coborât foarte tare ștacheta dpdv al complexității și utilității.

2 Likes

Clar da, aici cădem perfect de acord.

Pot reformula și altfel: va fi Sierra instalabil pe iPad-uri? Dacă da, iPad Pro poate fi considerat un pro „pe bune”. În prima fază, nu vor fi multe aplicații instalabile, dar acestea vor veni repede, zic eu, inclusiv de la Adobe.