Jocuri pe Mac: ghidul gamer-ului

Nu cred că vreun gamer serios se gândește să-și cumpere un Mac doar pentru a se juca pe el. Jocurile nu au fost niciodată punctul forte al Mac-urilor și nici faptul că poți pune Windows pe un Mac nu te ajută prea tare atunci când știi că de banii ăia îți poți face un PC cu performanțe grafice mult mai bune.

Dar dacă totuși îți plac jocurile și te gândești să-ți cumperi un Mac din diverse motive, PC Gamer oferă un ghid din care poți afla cam tot ceea ce trebuie să știi despre performanțele Mac-urilor în acest domeniu:

http://www.pcgamer.com/pc-gamers-guide-to-gaming-on-a-mac/

Interesant articol și destul de util.

Acum, dacă tot titlul topicului invită la discuții despre jocuri și jucători pe Mac (nu cred că vom găsi înrăiți, totuși), mă gîndeam să continuăm menționînd ce jocuri am jucat și pe ce model de Mac. :smile:

Eu sînt bucuros să anunț că pe al meu MacBook Pro Mid 2012" non-Retina, cu i5, SSD și 8 GB RAM am jucat (pe lîngă “mărunțișuri”):

Portate cu Wineskin:

  • Anno 1404
  • NBA 2k14
  • Age Of Empires III
  • Settlers 5
  • Titan Quest
  • Caesar III :smile:

Native:

  • Baldur’s Gate I și II
  • Torchlight I și II
  • 0 A.D.
  • All My Gods - primul meu joc cumpărat. L-am devorat în vreo 3-4 ore, apoi mi-a părut așa rău că l-am terminat repede… :slight_smile: Am scris dezvoltatorilor, au zis că vor mai face unul asemănător, dar “au uitat”.

Și dacă tot sîntem la capitolul jocuri, eventual putem spune și genurile care ne atrag. Mie îmi plac RTS-uri, dar neapărat să se facă construcțiile etc în cîteva (zeci) de secunde, nu prostii cum se poartă acum, de-alea cu ferme și să-ți sădească în 2h, să culegi în 6h ș.a.m.d., un pic de RPG (nu vă gîndiți la DOTA, LOL, WOW sau altele, ci ceva simplu) și sporturile, în special NBA.

Sper că n-am deviat prea tare topicul, dar m-am gîndit că titlul invită la o asemenea lărgire a discuției.

Cine are chef de un Quake 2 deathmatch în weekendul ăsta? E (cam) gratuit și poate fi descărcat de aici.

Se pare că varianta de Quake 2 de mai sus nu prea merge când vreau să fac un server, pur și simplu crapă. Asta e.

Quake 2 a fost primul joc pe care l-am jucat la intensitate maximă, dar mereu în multiplayer. Pe vremea aia eram în liceu și îmi aduc aminte cu plăcere de partidele de Quake 2 de atunci. Câteva au fost chiar transpuse pe hârtie, ca mici schițe SF. Tot în acea perioadă mai jucam C&C: Red Alert sau StarCraft, grozave jocuri.

Half-Life l-am parcurs în singleplayer cap-coadă, fără cheat-uri, cel puțin HL1 și HL2, partea cu episoadele început să mă plictisească. Povestea era parcă scenariul unui film iar atmosfera jocului excelentă. La fel și Max Payne 1 și 2.

Ceva mai recent, au fost câteva jocuri în care am pierdut șirul orelor: EVE Online (de care m-am lăsat pentru că era totuși scump și practic dădeam banii să pierd vremea, deși jocul în sine este uluitor prin complexitate și interacțiunea cu ceilalți jucători), Minecraft (cui nu-i place să se joace cu LEGO virtual?) și Crusader Kings II (care regret că nu-mi merge așa cum vreau eu pe MBA).

Mai nou mă bate gândul să încerc Dwarf Fortress.

Quake II you say…

1 Like

Daca aveti chef de Call of Duty 4 : Modern Warfare let me know :smile: E available pe Steam destul de ieftin… sau prin alte metode :slight_smile:

Am reușit în sfârșit să pierd câteva ore bune (halal realizare) jucându-mă pe Air, fără să-l stresez. Gâtuirea procesorului merge până la un punct, când se simte și apare mingea de plajă care se învârte enervant de mult. Quake 2 crapă atunci când încerc să fac un server pentru multiplayer. Cu OpenEmu, jocurile, oricât de complexe ar fi, sunt totuși jocuri liniare, vechi, care nici măcar nu au o grafică decentă. Așadar, a rămas o singură variantă pentru omorât timpul pe Macbook Air: OpenTTD. Este o clonă open-source a venerabilului Transport Tycoon Deluxe. Deși grafica lasă de dorit, măcar jocul are repetabilitate și nu este deloc liniar. Ieri am pierdut mai bine de o oră pentru a așeza cât mai eficient șinele de cale ferată pentru o centrală electrică care primea cărbuni. Și care mai avea și o topitorie de oțel adiacentă, adică o mulțime de trenuri care aduceau marfă și care trebuiau să intre și să iasă eficient de pe peron. O bijuterie de joc.

Reînvii un pic discuția pentru a menționa că Sims 2, cu toate DLC-urile e 5$, iar SimCity 4 e 7.5$. Ambele pe MacGameStore, cu ocazia “Labour Day”.

Minecraft (cu Optifine) mi-a mers ultima dată fără a forța prea tare ventilatorul.

Mie Baldur’s Gate, 1 și 2, variantele native precum și Cultures 3 și 4 cu Wineskin mi-au mers cel mai bine, adică cu temperatura pe la maxim 80 grade și ventilatorul la maxim 3000 rpm.

Age of Mythology a jucat cineva?

Da, eu, în Wineskin. A mers chiar bine, mi-a plăcut. Bine că mi-ai amintit. :smile:

Mai jucam pe Windows in gameranger, dar pe osx nu am reusit, varianta Titans (as relua, dar doar pe gameranger :slight_smile: ).

Îmi faceți poftă…

Eu am jucat doar 2 meciuri de FIFA “în rețea” cu un prieten, cu Skype-ul deschis, vorbind ca pe stadion. :smile: Asta e toată experiența mea multiplayer. Știu, “nu știu ce pierd”.

Strategia trebuie jucata cu adversari reali, iar pe gameranger chiar sunt tari. Vezi ca se fac si turnee cu premii, daca te uiti la unele partide cu siguranta vei fi impresionat (https://www.youtube.com/user/PKClanNet). Eu nu prea am timp de joaca, dar m-as intoarce la un AOM daca reusesc sa-l fac sa mearga pe osx. Pe langa asta mai prefer gomoku, in caz ca e cineva interesat :smiley: (ultimul l-am jucat constant pana acu 2-3 ani, la nivel de expert)

Nu știu exact cum funcționează pe gameranger, dar instalarea locală am făcut-o “luînd” kit-ul de “ici-colo”, apoi folosind wrapper-ul de Wineskin de la Paul the Tall: http://paulthetall.com/age-of-mythology-mac/.

Merci, am sa incerc varianta data de tine.

Dacă v-au plăcut Caesar III, Pharaoh, Zeus și toate cele, am descoperit acum un joculeț nou, amuzant: Hearthlands. E early access, dar l-am cumpărat de pe Humble Bundle la 9€ și-mi place. E exact ce căutam, un city builder fără obiective de-alea stupide să strîngi nu știu cîte resurse, apoi treci la nivelul următor de unde o iei de la început, e altă hartă. Plus că e amuzat, cartoon-ish.

Atenție dacă-l cumpărați, vă va cere să instalați Java (dacă nu aveți deja), iar la prima rulare trebuie să dați nivelul de securitate la minim, în System Preferences > Security & Privacy > Allow Apps > Anywhere. Apoi reveniți la cum aveați după ce-l deschideți prima dată.

Că tot veni vorba de Java și buildere, dacă ați citit Marțianul, sau dacă ați văzut filmul, există de ceva vreme un simulator de baze marțiene. Grafica este destul de rudimentară, dar se întâmplă multe în spate (nu atât de multe ca în Dwarf Fortress totuși), e interesant proiectul.