iOS 10 impresii

Ei, astea merg cît merg pînă nu mai merg. Deocamdată, nu există un OS mai bun, cînd va apărea, va pieri și MacOS, dar nu se întrevede. De aia cred că Apple, dacă se concentreză pe soft, ca Microsoft, va trebui cumva să producă soft instalabil pe orice PC sau pe anumite PC-uri cu care încheie acord.

Uite că au început să scadă și vânzările de Mac-uri:

1 Like

Au știut ei ceva de n-au mai mișcat nimic cu Mac Pro înseamnă. Or fi sperat apoi că sparg gura tîrgului cu iMac 5k, au scos și varianta mică și…ghinion. :slight_smile:

Din partea mea, sper să pățească cît mai multe, probabil doar ceva major ar conduce la un răspuns pe măsură, în orice direcție.

Ei, nu e chiar cădere specifică, a căzut toată piața PC-urilor, mai toată lumea are acum unul-două.

Apple și-a mutat atenția către mașina electrică. Laptopurile, calculatoarele, telefoanele, tabletele, ceasurile, toate au devenit mai puțin interesante. Sunt pentru toate gusturile, pentru toate bugetele, lumea are de unde alege. Accentul se va pune pe mașină, pe HomeKit (IoT - Internet of Things) și pe felul în care toate device-urile enumerate se vor integra în ecosistem. Aici cred ca Apple va avea un avantaj enorm.

De acord, poate scoate un Apple Car electric și performant.

Am instalat GM-ul azi (da, n-am mai putut o zi… :slight_smile: ) și, una peste alta, nu mă simt neapărat cîștigat. Îmi place ce au făcut în Apple Music, am zis și la macOS și mai îmi place Mail, care afișează și organizează mai bine conversațiile pe același subiect. În rest, iMessage “bogat” nu prea am cu cine să folosesc, iar noile notificări… Sînt utile, nu zic nu, dar, deși nu am ochi de specialist, mi se pare că lipsește complet identitatea dpdv al design-ului. Sînt urîte, prea albe, cu marginile prea rotunjite și ocupă prea mult spațiu. Și nici nu știu dacă, în ansamblu, a fost o idee bună să pună fonturi mai mari și mai groase “ici și colo”. Criticam Material-ul lui Google că are prea mult spațiu alb, dar cu dreptunghiurile astea prea rotunjite de la Apple e o groază de spațiu pierdut și pur și simplu nu par din același film.

Apreciez acel “desktop” ce se poate accesa rapid din lock screen, dar nu puteau să lase elementele așa, pierdute în fundal, ca înainte în Notification Center? De ce a trebuit conturul albicios și bară de titlu asemenea pentru fiecare aplicație? Și în macOS văd că bara de notificări e mereu albă-gri, indiferent dacă ai tema neagră.

Că veni vorba de design, deși nu mă pricep, nu pot să nu remarc UI-ul foarte prost folosit de Apple Home. UItați-vă și voi la aplicațiile alea, parcă sunt scrise în Visual Basic. Un fond colorat și au trântit niște dreptunghiuri cu niște icon-uri palide și ceva text. Simplitatea e una, lenea e altceva. Ceva mai oribil nu am văzut de la aplicațiile scrise în Visual Basic acum mai bine de un deceniu. Și asta tocmai la Apple, pe care îi lăudam pentru design și atenția obsesivă pentru detalii. Sau o fi un nou trend în UI design și nu m-am prins eu.

Debunked. Unii au impresia că văd golden ratio peste tot.

1 Like

Vestea proastă e că acele “carduri” rotunjite sînt cam peste tot în iOS de-acum… Atît la notificări, cît și la butoane și alte funcții în interiorul aplicațiilor (e.g. Maps). Deci pare ceva mai ambițios, o schimbare de “limbaj”, ceva. Plus, o interfață cu fundal lejer, carduri și titluri cu font mare e stilul și pentru Music, deci sigur marchează ceva.

Și apropo, de ce Music pe iOS are accentele roz, iar pe macOS, mai nou, albastre?

În fine, trebuie să mai zic: de ce naiba nu le place modul dark, dacă tot ni l-au dat? De ce meniul de click dreapta e tot deschis, acum și Notification center la fel și multe, multe altele?!

Mie, unul, mi-e din ce în ce mai greu să văd o unitate în stilul lor. E, clar, o perioadă de tranziție, începută cu iOS 8 și Yosemite.

Iată un punct de vedere despre designul iOS 10.

Mie nu-mi displace iOS 10. Poate că notificările mi se par un pic cam “grase”, dar în rest cred că arată bine. Animațiile mi se pare în continuare cam încete, deși le-au mai iuțit față de iOS 9.

Păi nu e mod dark, ci doar dock+menubar dark, așa cum scrie în System Preferences. Nu știu de ce n-au curajul să facă un mod dark complet.

1 Like

Fix aia voiam să spun și eu, să transforme bara de meniu + dock dark într-un mod dark complet. Din moment ce meniul contextual, cu submeniurile sale se înnegresc totodată și sînt destule aplicații (în special cele așa-zise “profi”) care se bazează pe un mod dark complet, ar fi bine să ne dea și Apple pentru OS X. Probabil că ar fi ciudat cu ferestrele, adică fundalul de la o fereastră de Finder tot alb cred că ar fi, că apoi dacă l-ar face negru, cred că ar fi prea obositor. Frumos ar fi, în acest mod dark, ce e alb să devină unul din griurile din paleta de developer din OS X. Sau, nu știu ce să zic, ideea e că și o aplicație care conține mult text (precum Finder), făcută alb pe negru ar fi prea obositor, nu știu unde ar fi echilibrul.

Legat de articolul de design, mulțumesc. Din cîte înțeleg, cumva se duce spre filosofia din Material. Cel puțin fraza

The crux of Apple’s crusade to bulk up and button down every corner of iOS 10 help ensure that every user can make the most of it.

mă duce cumva cu gîndul la sintagma “Bold, graphic, intentional” din ghidul Material.

Repet, sînt conștient că e o etapă tranzitorie și nu am cunoștințe în domeniu, ceea ce mă face, probabil, să nu văd pădurea de copaci. Adică dacă nu și-au stabilit o „declarație”, cum are Google, nu mi-e ușor să o deduc. Cu toate astea, atîtea dreptunghiuri rotunjite, în frunte cu cele din notificări mi se par nelalocul lor.

Eu cred că etapa de tranziție tocmai se termină… mă rog, designul e într-o continuă evoluție, dar tranziția a început cu iOS 7 iar abia acum au ajuns la un design mai matur, mai rafinat, mai coerent.

Observ că, atît pe iPhone, cît și pe Mac, iMessage și SMS nu mai au bară de progres la trimitere și am impresia că nu mai au nici sunetul specific. Asta nu-mi place, am avut cazuri cînd scriam unei persoane cu iPhone și, mai întîi încerca iMessage, apoi SMS, dacă unul dintre noi nu avea net, lucru care întîrzia expedierea și mi se părea binevenit să vezi cum stă.

Spoilers!

Ești pe thread-ul de impresii. :stuck_out_tongue:

2 Likes

Mi se Pare mie sau swipe din stînga nu mai merge pentru back în toate aplicațiile? Mie în Photos și Music nu-mi merge, de exemplu.

În Photos swipe dinspre stânga te duce la poza anterioară, cred că așa a fost dintotdeauna.
În Music nu merge; a mers vreodată? N-am observat.

În Music a mers, sigur. De exemplu, cînd ești într-un album, swipe te duce la pagina anterioară, i.e. cu toate albumele sau pagina artistului.

În Photos mă refer nu cînd ești pe o poză, că atunci e cum zici tu, știu. Dar am dat tap pe un album, ca să intru în lista de poze din el (thumbnails). Swipe mă ducea înapoi la lista albumelor.

Pe iPad nu mi-a mers niciuna din manevre la prînz, acum văd că pe iPhone merg ambele. Poate n-aveam eu “țintă”, bine că e acolo, totuși.

Și apropo de Music, acum dacă vrei să adaugi în coadă o melodie, nu mai are cele trei puncte la capăt de rînd, trebuie să ții pe ea. Și nu îi mai zice “Add to Up Next”, ci “Play Later” (vs. “Play Now”, care era “Play Next”).

Îmi vine tot mai des în minte articolul despre design pe care l-ai postat. E tot mai clară ideea că se pune accent pe accesibilitate, s-au mărit butoanele și controalele ca să “te bucuri la maxim de ele”. De exemplu, în Music, acum, fiecare comandă din meniul care se deschide e însoțită de o iconiță reprezentativă.