Helppp va rog ... am sters din greseala tot din Mac cred ?


#1

Salutare tuturor, eu sunt Valentin si acum cateva luni mi-am cumparat un imac nou cu macOS High Sierra care din pacate nu a venit cu CD.

Inainte de toate va pot spune ca sunt cam VARZA in domeniu…Ca sa nu o lungesc prea mult…faza este ca am sters din greseala tot…nu am facut nici un backup ,nimic…
Acum va scriu de pe un laptop Asus .
Cineva mi-a zis sa bootez Mac OS X Mountain Lion 10.8.3 (4,13 gb) pe un usb … si dupa ce instalez mountain lion apoi sa intru in apple store sa descarc macOs high sierra.
Eu am incercat sa bootez azi noapte pe un usb de 14 gb(suficient spatiu cred) dar cand pun usb in mac si il deschid imi apare ceva ca un stick care are doar 587,3 mb…Nu stiu daca am bootat bine …Dorinta mea este sa pun tot mac high sierra asa cum era inainte.
Ca fapt divers caracteristicile calculatorului meu :
Procesor Intel Core i7 quadricœur de 7e generatie - 3,6 GHz (Turbo Boost pana la 4,2 GHz)
32 Go de mémoire DDR4 à 2 400 MHz
SSD de 1 To
Radeon Pro 560 cu 4 Go de memorie video
L-am cumparat din Franta pt ca locuiesc aici.
Daca ma poate ajuta cineva cu teamwiever va rog frumos sa bootez pe usb Mac OS X Mountain Lion sau poate exista o alta solutie ca sa bootez high sierra ?
Apoi care ar fi pasi care trebuie sa-i fac dupa ce am pus pe usb sistemul de operare ?
Va multumesc anticipat.


(Cattus Thraex) #2
  1. De ani de zile, mac-urile nu vin cu niciun suport fizic, sistemul e preinstalat și, în caz de avarie, fie bootezi de pe partiția de salvare (invizibilă uzual), fie descarci aplicația cu sistemul (e o aplicație), faci un boot USB (există tutoriale, inclusiv aici), apoi boot din flash. Ca atare, l-ai cumpărat cum e normal.
  2. Eu unul nu am priceput de ce ai scris atâtea rânduri fără să dai detaliile esențiale. Deduc că sistemul nu mai bootează. Adică ce face? cum face? când dai pornit/restart ce se întâmplă? se aude sunetul de pornire (chime)? se vede mărul la 1-3 secunde după chime? apare o bară de avans de boot? dacă nu, descrie ce se întâmplă. Presupun că ne scrii ca să rezolvi o problemă.
  3. Nu are rost să instalezi un sistem mai vechi, deși – teoretic – se poate, dacă nu e un sistem mai vechi decât mac-ul, în cazul ăsta nu se poate: nu poți instala un sistem mai vechi pe un calculator care nu exista când a fost scris acel sistem. Deci sfatul cu pricina nu este bun, mai ales că nu rezolvă problema. Acuma, revin: care e problema? Descrie-o cu ceva mai multe detalii decât „macul nu mai merge, ce fac?”
    4/ Ca să ștergi totul de pe discul de sistem ai făcut-o din alt sistem, de ex. din Windows, dacă era instalat ori de pe un flash USB sau de pe alt calculator dacă macul era conectat în target mode. Sistemul nu se poate șterge pe sine.

#3

Deci sa o luam cu inceputul >
Daca deschid macul fara sa apas pe vreo tasta imi apare asa>


Iar dupa cateva secunde imi apare asa>

Daca il inchid si il deschid din nou dar apas pe cele 2 taste>

Imi apare asa>

Ma conectez la retea si apoi dureaza vreo 10 minute>

Dupa care imi apare imaginea asta unde dau click>

Apoi imi apare asa>

Daca apas continua imi apare asa>

Bineinteles ca imi apare eroare si apoi daca dau click pe utilitar disk >

Imi apare asa>

sau asa>

Sper ca am pus totul ok ca sa intelegeti, apropo multumesc ca ai scris Cattus.
Cum spuneam poate nu bootez eu bine sau daca cineva m-ar ajuta prin skype …eu pun laptopul fata in fata cu macul…nu stiu cum sa fac si care sunt pasii.
Apropo daca pun stickul …mi-l vede dar apoi nu stiu ce sa fac…
Repet- sunt destul de varza in domeniu …nu am experienta voastra.
Mi-as dori sa pun direct siera high dar…habar nu am ce sa fac si cum sa fac


(Cattus Thraex) #4

Da, e mai clar acuma. Din motive neclare mie (nu spui) ai ras discul de sistem, ceea ce presupune că ai făcut asta fie din Windows, fie dintr-un disc de boot, fie dintr-un Cd cu Linux. Faptul că ai, totuși, partiția de salvare indică un disc teoretic instalabil. Faptul că nu s-a putut contacta serverul poate fi o chestiune trecătoare, dacă revii face la fel?
Dacă nu poți reinstala din partiția de salvare, soluția cea mai simplă (și cea mai rapidă oricum) este să reinstalezi dintr-un boot flash cu sistemul pe el, care se poate face. În cazul tău, fie îl iei de la cineva, fie îl creezi la altcineva.
Altfel, ai multe tutoriale cum să faci un asemenea disc, de ex. aici sau aici sau aici etc…
p.s. Sistemul trebuie pus pe discul numit în poze Monster. Posibil să nu mai fie formatat cum trebuie. În mod normal, trebuie să ajungi la secvența când macul va contacta serverul și va descărca ce are nevoie pt instalare.
P.S. 2. A, da, ești la Paris. Din fericire, Franța e plină de macuseri, deci nu ar fi o problemă să găsești un alt mac pe care să faci un boot flash.


(Cattus Thraex) #5

Ca principiu general, indiferent de sistemul de operare, (1) se face backup ÎNAINTE să lucrezi la nivelul sistem, (2) citești atent documentația și o printezi sau o pui pe alt calculator să o ai mereu în față. Ceea ce ți s-a întâmplat pare rezolvabil ușor prin reinstalarea sistemului, o operație foarte/relativ ușoară și intuitivă în macOS.


(Tudor Vedeanu) #6

@valyca Văd că la încercarea de a reinstala sistemul prin internet ai primit eroarea “serverul de recuperare nu a putut fi contactat”. Acea eroare poate apărea atunci când data și ora sistemului sunt setate eronat. Încearcă asta:

  • Bootează iar în Recovery și deschide Terminal din meniul de sus.
  • În Terminal dă comanda “date” (fără ghilimele) și apasă Enter, ca să vezi cum e setată data/ora sistemului.
  • Dacă-ți arată o dată aiurea (de ex. 1 ianuarie 20xx), atunci setează data folosind următoarea comandă:

date 0514120018
(adică 05=luna, 14=ziua, 12=ora, 00=minutele, 18=anul. Evident, tu va trebui să modifici data și ora conform momentului la care faci reinstalarea.)

  • Încearcă apoi să reinstalezi sistemul și vezi dacă-ți mai dă eroarea aia.

#7

Am facut ce ai zis tu Tudor …dar imi apare data de azi…deci nu stiu cum sa fac… astazi o sa ma sune cei de la apple pt ca imacul este in garantie si probabil o sa imi zica sa ma duc la centrul lor care e cam departe dar nu e problema…Multumesc oricum pt mesaj.


#8

Deci am incercat din nou acum sa dau instalare sierra iar dupa 3-4 esecuri am mai incercat odata si a mers si acum am dat instal in discuk de 1 tb ssd…sper ca am facut bine … dureaza vreo 52 minute…pff ce bucurieee :rofl:


(Cattus Thraex) #9

Păi era relativ clar că mesajul ăla că nu poate contacta serverul reflecta o situație de moment, posibil să fi fost mulți călare pe serverul ăla. Este bine să faci un boot flash de 8 GB cu un sistem bootabil, se face relativ ușor și relativ rapid.


#10

Momentan nu e mai bine daca fac un backup pe un hard disc extern ?


(Cattus Thraex) #11

BAckup se face TOTDEAUNA pe un disc extern, adică ALTUL decât discul de sistem și/sau de al doilea disc intern, dacă e cazul.


#12

. Acum am dat să instalez windows 10 dar îmi pare această eroare. Ce pot să fac ?


(Cattus Thraex) #13

Adică macOS a mers șnur, acuma te-ai poticnit la W? Cum instalezi W? Ca și cum ai avea un PC sau ai folosit Boot Camp?


#14

Am folosit boot camp


(Cattus Thraex) #15

Dacă acel Windows este compatibil cu config hard pe care o ai, este un windows bootabil, nu are are motiv să se oprească. Deci macOS s-a instalat și ai, la pornirea Boot Camp, O SINGURĂ PARTIȚIE pe care rulează macOS, da? Sau ai făcut tu o partiție folosind utilitarul de disc?


#16

. Am bootat cum se face de obicei … Acum iar am șters cum am făcut prima oară si am instalat din nou Sierra si dacă poate cineva sa intre cu teamwiever ca sa vadă dacă e totul ok … poate trebuie setat ceva si undeva unde nu stiu eu.? …vreau sa încerc iar diseară sa instalez si Windows 10.Mie teama ca diseară sa nu imi dea iar eroare la instalarea windosului 10.


(Cattus Thraex) #17

Faptul că W dă eroare nu are legătură cu macOS, dacă ăsta s-a instalat OK, cu W vezi ulterior. DAcă dă eroare, vezi care e cauza. Ești sigur că acel W e bun și valid? e compatibil cu config hard pe care o ai? A mai putut fi instalat pe alt calculator?


#18

Da, windows -ul este bun. L-am descărcat de pe saitul oficial. Atunci care ar fi soluția ? O să încerc să fac în seara aceasta un video cu instalarea de la cap la coadă.


(Cattus Thraex) #19

Pe aici nu prea suntem mulți care folosim intens Windows. Am pus W pe mac-uri, în general a mers fără mai probleme. E greu de spus de ce ai eroarea aia, dacă totul e OK, Boot Camp te duce la capăt. Țin minte că o eroare similară mi-a dat când nu am formatat în mod expres partiția de W pe NTFS, dacă îl lăsam pt B.C. nu făcea asta sau așa cred. După ce am făcut manual, totul a fost OK.
B.C. ți-a descărcat în prima fază driverele Apple și le-ai pus pe un stick formatat NTFS sau MS-DOS?


#20

Aaaa…deci sa inteleg ca trebuie sa setez windowsul pe ntfs … BC a descarcat drivere…tot ce trebuie dar nu am pus nimic pe nici un stick…O sa incerc poate in seara asta asta faza cu ntfs…