HDD extern folosit pe MacBook & Windows

Salutare,

De ceva vreme am trecut de la Windows la MacBook si am nevoie de putin ajutor legat de un HDD extern, mai precis:

  1. Am un HDD extern care a fost folosit pana acum doar pe Windows, atunci cand il conectez la MacBook am optiunea doar de read-only, as dori sa-l formatez si sa ii schimb formatul iar intrebarea mea este, ce format ar trebui sa aleg astfel incat sa-l pot folosi read&write pe ambele sisteme de operare fara probleme?

  2. As dori ca o partitie de pe acest HDD sa o parolez deoarece mai pun date si in caz ca il mai imprumut sa nu aiba acces la acea partitie pe nici unul dintre cele 2 sisteme de operare, cum ar trebui sa parolez o partitie? (la Windows aveam cu optiunea de lock si o accesam doar prin inserarea parolei aleasa de mine)

Multumesc

Pentru parolare, nu știu, dar mă tem că depinde de filesystem. Pe Mac, ai FileVault, iar pe Windows nu mai știu, dar zici că știi tu. Nu sînt sigur, dar e probabil să nu existe soluții bune cross-platform pentru o întreagă partiție. Poate ar trebui să încerci pe foldere.

Pentru acces pe ambele sisteme de operare, formatul FAT32 parcă e compatibil r/w.

Însă fiecare format vine cu avantajele și dezavantajele lui, astfel că un format „universal“ îți va aduce, zic eu, probleme suplimentare față de nativul NTFS pe Windows, respectiv HFS, pe Mac. Plus că urmează și APFS pe Mac de la toamnă, dacă faci update.

Ce te sfătuiesc și cum fac eu: am cumpărat Paragon NTFS. Am dat 20€ parcă, dar merită pe deplin, pentru că mi-a luat complet orice grijă privitoare la formatare. Merg cu opțiunea default și știu că pot citi și scrie cînd vreau pe Mac. Plus, cu Paragon poți formata NTFS de pe Mac, dacă ai un stick pe care vrei să-l dai unui utilizator de Windows, de exemplu.

Apoi, pe Windows, nu rețin exact nume, dar sigur există aplicații care permit acces r/w pe HFS (și APFS, de la toamnă).

Nu știu dacă e soluția cea mai bună, dar sînt de părere că e cea care implică cele mai puține bătăi de cap.

Daca este vorba de un hard extern si nu de un hard bootabil Windows, atunci cred ca cel mai bun format este ExFat, care merge read/write si pe Mac si pe Windows (mai sus de XP).

1 Like

Ai dreptate, m-am încurcat cu FAT32. ExFAT am mai folosit și eu, asta trebuia să spun mai sus.

Eu am formatat ExFAT doar stick-uri USB. Nu am vazut sa am probleme de viteza de scriere/citire. Dar eu nu am un computer Windows in momentul de fata, asa ca nu am avut nevoie de a cupla harduri externe la un computer Windows. Teoretic pot spune, ca NTFS (implicit Paragon sau Tuxera) iti trebuie daca bootezi Windows de pe acel disc. Daca nu, ExFAT cred ca isi face treaba, ca hard extern pe care partajezi, transferi date. Atentie in schimb cu programe de citit HFS+ pe Windows. Eu am citit un hard bootabil, e drept Tiger, care nu a mai bootat pe urma, pentru ca am citit si scris ceva in acel hard, in mediu Windows. MacDrive se numeste aplicatia Windows. Poate ca mai nou sa fie protejate hardurile de Mac, dar eu nu am incredere. La fel cu aplicatiile de Mac, care 80% functioneaza daca sunt transferate ca atare pe medii non-HFS, dar 20% dupa un astfel de transfer le vezi ca foldere si nu le mai poti executa. Ca sa transferi in siguranta un .app pe medii non-HFS este bine sa arhivezi (zip) in prealabil pe Mac aplicatia si apoi sa o dezarhivezi pe alt Mac.

Da, e corect ce spui. Dacă muți aplicațiile macOS pe un mediu NTFS, FAT ori exFAT riști să le corupi iremediabil. Soluția este arhivarea, inclusiv un .dmg, în fond cea mai elegantă soluție.

Atenție la HDD-urile/SSD-urile externe Wi-Fi! Schimbarea “formatului de fabrică” duce la imposibilitatea de le mai conecta wireless la aparatele cu iOS. Am probat pe Lenovo si EMtec.

Am reusit pana la urma, am partitionat HDD-ul in 4:
2- Mac OS journaled
1- xFAT
1 - FAT 32 (ma interesa si solutia asta deoarece vroiam sa il pot conecta si la TV)
Astfel incat toate partitiile o sa le vad pe Mac iar pe windows o sa le pot vedea doar pe cele 2, xFAT si FAT32 ceea ce este ok

Referitor la parolare/criptare, am observat ca este o solutie foarte simpla la Mac, mai precis, click drepata pe partitie si encrypt

Mi se pare cea mai proasta combinatie, FAT32 pentru un TV. FAT32 nu permite fisiere mai mari de 4G. Iar tu vrei sa vezi filme, in format HD sau UHD.

Stiu @Xanthrax, de acord cu tine doar ca TV-ul nu imi citeste altceva decat FAT32 :frowning:

Nu cred că fișierele video actuale, la maxim HD, ocupă mai mult de 2 GB.

Am filme full HD pe la 12-15 gb, iar cele HD ready la 5-6 gb. Nu mai zic de 4k unde e de cateva zeci de gb fisierul.
Cred ca pt filme intre HDD si tv ar trebui intercalat un mediaplayer. Ala citeste cam tot si reda pe tv ce vrei sa vezi.