Grexit și populismul

Înclin să cred că Tsipras știe ce face și are un plan. Acum circa o jumătate de oră, France 24 a luat un interviu fostului ministru al economiei din perioada 2010–2014, a explicat f. bine de ce și el ar vota NU. Sînt multe planuri de discuție, de ex. ce ar fi dacă și alții ar face la fel (acum la același post sînt interviuri cu slovaci, o altă țară din zona euro, nici pt ei nu a fost ușor și nu este nici acum). Dovada este că și cei din partidele tradiționale tac ori, ca cel citat mai sus, înclină tot spre nu. A și argumentat de ce, a spus și de erori a făcut el și guvernul lui în 2010.
Amestecarea planurilor NU = out of eurozone, ba chiar și din UE, DA = eurozone și UE mi se pare propagandă inversă. 80 % dintre greci (față de 65 % în toamna trecută) nu vor să iasă din zona euro, dar circa 52 % ar vota DA față de 48 % nu (conform ultimelor sondaje). Diferența arată clar faptul că mulți dintre ei fac distincția NU acordului în forma actuală (mă rog, nu mai e actuală, cea de acum o săptămînă) și NU ieșirii din zona euro.
Mai cred că Tsipras are nevoie de un sprijin pt pașii următori, altfel societatea greacă, plină de clivaje majore, ar fi respins orice reformă. Cu un referendum la bază, nu mai au ce spune, iar cei care urlă în stradă pot fi potoliți cu tunurile de apă. ESte clar că grecii s-au speriat un pic, cine ar fi crezut că vor ajunge la cozi ca în România anilor ’80. Uite că se poate și se poate și mai rău, evident. Rău cu rău dar mai rău fără rău, cum zice poetul.

Alexis Tsipras doreste o “reducere cu 30% a datoriei grecesti” si “o perioada de gratie de 20 de ani” (AFP)

Ăsta da plan.

S-ar putea să-i reușească.

Asta e procentul grecilor. Sa il vedem si pe cel al creditorilor (probabil 10-15% tinand cont de stilul de negociere).
Sa tot faci datorii. Cam 100 mld “bonus” si platesc copiii.

Sunt curios cati greci stiu de fapt ce voteaza. Sau daca liderul zice ca nu e bun atunci musai nu e. E publicat pe undeva acel plan de restructurare a finantarii si a masurilor de austeritate?

Evident că nu știu, întrebarea e lungă și sofisticată, dar presupun că intenționat a fost pusă așa. La o întrebare gen „vreți să revenim la drahmă?” sau „vreți să ieșim din UE?”, răspunsurile ar fi fost clar NU. La o întrebare gen „vrei austeritate, popor grec”, evident că toți ar spune NU. Întrebarea e stufos pusă pe o temă tehnică, asta presupunînd că grecii cunosc detalii și se pricep la tehnici financiare, ceea ce, evident, nu poate fi adevărat.

Cum poti raspunde la o intrebare chiar si stufoasa daca nu stii la ce se refera?!?!
Nu prea ii vad revoltati pe liderii si guvernele care i-au adus aici. Se pare ca dusmanul e creditorul cel hain si punct.
Mi se pare cunoscut scenariul.
Ar fi fost “frumos” daca puneau intrebarea “vrei austeritate sau faliment”. Era mai clara, mai concreta. Probabil ca guvernantii sunt siguri ca nu vor fi trimisi in faliment. Au dat un interviu in care spunea ca daca se voteaza Nu in 48 de ore vor avea un acord cu creditori ( probabl pe ideea ca se vor speria creditorii si vor semna rapid actele). Ciudate idei.

Eu cred că există un aranjament „în spatele ușilor deschise”, acest referendum este absolut necesar pt a avea sprijin popular și pt a calma eventuale revolte viitoare.

Pe ideea asta ar fi hilar sa fie semnate actele de vreo saptamana. :confused:

Semnat nu, „doar” aranjat. Nu cred că știu mulți de el…

A ieșit un OXI mai ferm decît estimam, cert din cauza celor indeciși, dar și din cauză că OXI propuneau și mulți politicieni din partidele tradiționale. Este clar acum că asta nu e doar politica lui Tsipras, ci un consens al forțelor politice „ascunse”, care vor să-i scoată din joc pe corupții consacrați. Unul dintre ei, coautor al tragediei actuale, Samaras, și-a anunțat demisia ca lider al Noii Democrații. Varoufakis demisionează și el, la presiunea colegilor din UE, pt a nu încurca ițele.
Sper să iasă bine, pînă la urmă. Grecia este prima țară din UE care face o reformă radicală a clasei corupte. Foarte interesant. Stau la rînd și alte țări, frustrate de ani de zile. Dragi tovarăși, nu ne-a fost ușor, spre mîndria-ntregului popor.

N-o să iasă bine deloc. În maximum 5 ani Uniunea Europeană nu va mai exista. Mark my words. :smile:

Astăzi am aflat că Varoufakis a fost consultant Valve :smile:

Asta înseamnă război în Europa, mark my words. Nu e nimic de rîs, pe bune.

Păi da, nu e nimic de râs și nici de sărbătorit, așa cum fac inconștienții ăia de greci.

La anul iese UK din EU. Austriecii vor și ei referendum pentru ieșire. Iar dacă grecilor li se iartă datoriile atunci vor sări în sus atât partidele eurosceptice din toată Europa, cât și alte țări din sud care vor vrea și ele să fie iertate.

Dezintegrarea UE va avea ca efect închiderea granițelor pentru muncitorii din țări precum România. Iar la noi asta va genera tensiuni sociale majore. În București nu se vede asta pentru că Bucureștiului nu-i pasă de ce se întâmplă în țară, dar în zone precum cea în care locuiesc eu lumea trăiește în principal din banii aduși de cei care muncesc în străinătate. Aici nu s-au făcut investiții, nu există locuri de muncă. Dacă nu se va mai putea lucra afară, atunci va fi jale.

Am auzit un alt comentariu “Grecia nu mai face fata austeritatii”. Sa se uite peste granita la nord, est sau vest, sa vada acolo conditii austere. Ma indoiesc ca s-au luat cu adevarat masuri de austeritate (nu doar cateva reduceri pe ici pe colo). Reactia era mult mai vioaie pe intreg cuprinsul Greciei. Toti spun ca im afara oraselor mari atmosfera e calma si pasnica.
Privitor la conditiile in care Grecia a primit o multime de bani, pe care i-a vrut, nu au fost fortati sa ii ia, au ascuns toate neregulile economice, tot gunoiul sub pres ca imaginea sa fie una buna. Sunt foarte departe de a fi imaculati sau victime.

Acum ca a iesit un Nu hotarat asteptam ca in 48 de ore creditorii sa capituleze cum zicea liderul :grinning:

S-au investit prea multe energii și prea multe fonduri pentru UE, eu nu cred că se va dezintegra atât de repede. Nu a mai fost niciodată o perioadă atât de lungă de pace între marile puteri europene și dacă UE va dispărea, va dispărea și pacea și prosperitatea fără precedent. Nu va ieși UK, au referendum, dar asta nu înseamnă că vor ieși. Sau cel puțin așa sper. O Europă divizată nu are un viitor prea strălucit, pe nici un nivel.

Este uluitor cum, la miezul nopții, aseară, grecii sărbătoreau ca și cum acel OXI de la referendum le-a plătit datoriile și totul e OK. Colosal…
Atenție, grecii nu au fost întrebați dacă vor să stea în UE sau nu, întrebarea poate fi echivalată cu „vreți să suferiți mai mult decît pînă acum? - DA/NU”. Cum naiba să pui ștampila pe DA? Dacă ar fi fost pusă întrebarea dacă vor sau nu să rămînă în zona euro sau, în general, în UE atunci votul ar fi fost un DA masiv, probabil de 75 % pt DA.
România este o țară de mari contraste, este suficient să ieși 25-30 km din București ca să vezi mizeria.

Cameron este un maestru al referendumurilor, să zic așa, cu Scoția a ieșit bine, deși 55/45 % nu e chiar un scor confortabil. UK nu e însă Grecia, deși nu mai este imperiul din vremea reginei Victoria.
Orice criză e o provocare, o maturizare (cum sper) ori o cădere (cum refuz să cred). Urmarea ar trebui să fie intrarea în zona euro a altor țări. Mă gîndesc, în primul rînd, la Suedia și la Danemarca, care nu au intrat în zona euro din fudulie, nu din alte calcule. Mă gîndesc la Elveția și la Norvegia care, în sfîrșit, ar trebui să intre în UE, direct în zona euro, că nu au motive să stea alături. Asta ar însemna maturitate politică și gîndire pt viitor.