Grexit și populismul

Am căutat un forum pt nespecialiști, care nu au acces la informații confidențiale, „speciale” sau cum vreți să le spuneți. Ce credeți despre Grecia? Cum vedeți viitorul?
Eu am fost în Grecia recent, în aprilie, dar într-un vezi o țară ca turist, în alt fel dacă trăiești acolo. Nu mai fusesem în GR din 1999, soția și unul dintre băieții mei au mai fost o dată, prin 1994. Mi-a plăcut extraordinar, Atena mai ales, apoi vestul Greciei, zona Kastoriá etc. Eu cred că Syriza a jucat o carte la limită, populismul nu rezolvă nimic, este absurd să crezi că din vorbe rezolvi o criză; ori că dacă ieși din zona euro, gata, totul va fi OK. Nici nu cred că ieșirea Greciei din zona euro va avea urmări catastrofale pt euro, poate doar așa, simbolic, primele zile. Cred însă că, dacă iese din zona euro, grecii dau de belea mare de tot. Au fost răsfățații Europei și asta încă din 1944, cînd s-a căzut de acord că GR – 90 % occident, iar RO - 90 % stalinism. Prea binele nu e bun… eu așa cred.

Știți ce ar fi interesant? Ca Grecia să iasă din zona Euro și în scurt timp să se redreseze. Să-și devalorizeze noua drahmă și după o scurtă perioadă de haos, să-și revină. Habar nu am cum, nu sunt Moise Guran și știu că este un scenariu fantezist, dar ar fi al naibii de interesant dacă s-ar întâmpla asta.

Nu are cum să se întîmple așa ceva, deoarece în politică ori în economie nu se fac vrăji. Pt zona euro, ieșirea unei țări poate avea un soi de impact de imagine, dar – tehnic vorbind – dacă iese o țară cu mari probleme, cum e Grecia, zona euro se va însănătoși. De altfel, nu știu dacă ai observat, cei mai duri critici ai Greciei sînt Lituania și Slovacia, țări mici, slave, foste comuniste care, odată acceptînd să intre în zona euro, acceptă și rigorile jocului. Nu poți avea numai avantaje în jocul ăsta, trebuie să ai și rigori. Tsipras a crezut că șmecherește, că fentează, că face pe Ghiță durul… deja cred că vrea să-și scape pielea, nu mai e mult și grecii îl vor defenestra.

Grecia nu are cum să se redreseze fără să treacă printr-o perioadă grea. Au niște datorii imense pe care nu le pot plăti ușor pentru că nu au o economie performantă. N-au de unde.

Cea mai mare măgărie pe care o face Syriza acum este referendumul prin care aruncă pe umerii oamenilor responsabilitatea luării unei decizii în această criză.

Păi au ajuns aici pas cu pas și nu mai au ieșire: 1. au promis că totul se rezolvă ușor, „votați-ne și rezolvăm noi”; 2. 42 % dintre greci, naivi ( să nu spun altfel) i-au votat; 3. au început cu ciorbe ieftine, vizitarea monumentelor istorice, acolo unde naziștii au distrus un sat; 4. au cerut 500 miliarde euro despăgubiri de război; 5. timp în care n-au făcut nimic și au adus țara la limita tragicului. Culmea este că toți, dar absolut toți vor o soluție rațională, mai puțin Syriza care ar vrea, pur și simplu, ca Germania să suporte toate costurile. Ar face-o, dacă ar fi siguri că asta rezolvă problema, numai că, după semne, dacă ar suporta toate costurile, ar trece anii și situația ar fi la fel. Dacă sondajele sînt corecte, 80 % dintre greci (procent în creștere semnificativă de la 65 % în toamna trecută) nu vor să iasă din zona euro (cred și eu că nu vor).
Acum vor referendum pt a spune „uite, noi am vrut să fie bine, dar dacă vreți să fim în zona euro, trebuie să facem ca ei”. Sigur că e măgărie, e mai mult decît atît, este inconștiență criminală, deoarece timpul curge repede și visteria Greciei e goală. Mie mi-ar părea rău ca grecii să intre în colaps, naivi cum sînt e ușor. N-o fi tot guvernul ăla și toate instituțiile responsabile populate numai cu alte Tsipras, or fi și oameni raționali.

Poza asta, cu cozi la bancomate în interiorul Parlamentului grec, cred că spune multe.

Grecii sau puturosii europei.
Un pensionar nu are 12 pensii, ci 14. 14 pensii pe an sounds fair. Un angajat nu are 12 salarii… si tot asa.
Le-am dat prea multi bani astora. Sa se duca la rusi, ca tot jucau cartea asta acu vreo luna sau 2, apropierea fata de Rusia.

Asemenea avantaje sînt un pic istorie dar, cert, cînd ai asemenea avantaje orice tăiere ți se pare austeritate! Pt ei, referința nu e România. Încă au avantaje pt unele categorii, totuși un șomaj de 25 % și peste nu cred că indică prosperitate, tinerii greci sînt disperați, pleacă masiv în alte țări.
Țara nu are resurse, în afară de turism, ulei de măsline, sucuri de fructe, pescuit și armatori nu pot produce prea multe. Da, au cîțiva foarte bogați și un număr mare de bogați, dar ei ar accepta sacrificii? Mi-am adus aminte de cum a salvat Salazar Portugalia în timpul crizei din anii ’30.

Despre efecte, o părere:

Scenariile catastrofale că dacă iese Grecia se duce de rîpă lumea nu țin… Totodată, este clar să speculațiile din primele zile vor avea un anume efect, limitat.
Pe de altă parte, putem presupune că au fost și mai sînt discuții confidențiale, ale căror concluzii nu sînt mediatizate. Tsipras părea ferm în declarația de ieri, poate știe ceva ce noi nu știm. Altfel, își va încheia curînd cariera politică. Dacă nu și-o va încheia, înseamnă că are cîțiva ași în mînecă.

Am vazut si eu video-ul transmis catre populatie. Parea ferm, dar parea si mai mult decat suparat. E constient ca a pierdut.
Daca vreti sa faceti un quick buck, sau sa nu pierdeti bani, cei care aveti economii in lei, mutati in dolar, ca s-a auntat o mare presiune pe monedele din estul europei in zilele astea, si chiar mai mare dupa grexit.

Corecție: în al doilea text al meu am scris eronat „slave” în loc de „slabe”, adică „țări slabe” [din punct de vedere economic]. Formula nu e, poate, cea mai fericită, dar eu am fost în două dintre aceste țări foste sovietice, acum în zona euro [Estonia și Letonia], reacția lor mi se pare justificată, nici lor nu le-a fost și nu le este ușor să stea într-o zonă cu o anume rigoare financiară.

Astea-s speculații, va fi o anume presiune pe euro și pe alte monede din UE, asta în primele zile, după care lumea se va calma. Nu se va calma Grecia care, dacă nu se ajunge la un consens rațional, oricare ar fi acela, de abia de acum încolo intră în adevărata criză, după ce a tot amînat scadența. Speculanții vor să profite la maximum de primele zile pt a face profit din derută și din necazul altora. Zvonistică, posibil lansată chiar de mulți greci.
Nu văd cum o țară cu economie slabă, cu populație paranoică și derutată, care își retrage masiv banii din bănci, înrăutățind situația (deși spun că sînt „patrioți”), poate influența negativ euro. În fond, economiștii, analizînd „la rece”, s-ar bucura dacă ar scăpa de beleaua numită Grecia. aici intră însă și alte considerente, poziția Greciei, locul ei în NATO, pe zona turism etc. etc. Nu sînt decizii ușoare, toate au fost luate în calcul, dar că ieșirea Greciei din zona euro busculează toată lumea, de la Berlin la Washington și de la Londra la Beijing este o speculație…
Eu sînt chiar curios dacă Tsipras are vreun as în mînecă, după cum părea ieri. Or avea ei la Atena informații din spatele ușilor închise, eu nu am asemenea informații, încerc să fac un scenariu rațional. Altfel, Tsipras va sfîrși rău, ori linșat ori arestat și judecat. El pică însă pe o anume psihologie a grecilor, cultivată din școală, că ei sînt creatorii marii civilizații a Europei și a lumii, așadar Europa le este datoare. Cam ăsta a fost și mesajul lui Tsipras și cu care a cîștigat. Mulți greci chiar cred asta, după cum mulți dacomani de la noi chiar cred că dacii au fost buricul lumii. Ați văzut, cred, cum mulți greci intervievați chiar cred ce spune Tsipras, că restul lumii are ceva cu ei, că îi șantajează etc. etc. Ei refuză să admită că Grecia a ajuns aici din cauza politicilor proaste duse ani la rînd.
În fine, discuția e lungă, să vedem…
P.S. De fapt, după călătoria de Paști la Atena via Korinthos-Ioannina, anul viitor aș dori să mă duc iar, tot de Paști, că nu e prea cald. Pînă atunci, sper să se calmeze apele. Vedeți, sînt, de fapt, un egoist, mă gîndesc la mine.

Retragerile masive de bani (nu numai de la bancomate, ci mai ales din conturi) pot destabiliza sistemul bancar elen, care trage apoi după el în jos băncile occidentale care au investit acolo. Am înțeles că sunt bănci nemțești care au ceva expunere în Grecia. Apoi este posibil ca investitorii și speculanții valutari, de teama că lucrurile nu se vor opri aici, să înceapă să vândă masiv euro, care va scădea.

Și mai sunt câteva țări cu probleme în zona euro. Bănuiesc că un eșec al Greciei nu va transmite un semnal prea bun investitorilor.

În ziua de astăzi sistemele economico-financiare ale țărilor dezvoltate se leagă unele de altele, iar dacă pică o piesă se pot prăbuși toate.

S-au închis băncile timp de o săptămână în Grecia. De la bancomat nu mai poți scoate decât 60 euro pe zi.

Ei, da, aici voiam să ajung: ăsta cred că este asul lui Tsipras, că dacă pică sistemul bancar grec, pică pe domino tot sistemul sau, mă rog, se zguduie. Acuma, dacă sistemul ăsta e așa de fragil, după ce 5-6 ani Grecia ba iese, ba nu iese, după ce ai avut timp de scenarii, ceva nu e în regulă. Dacă pe asta mizează Tsipras, atunci ar putea cîștiga, in extremis: că băncile occidentale, de teamă de efect domino, să sară cu banu’. Nu am informații din interior, ce mai discută ei pe acolo, dar dacă este așa, înseamnă că, de fapt, speculanții și profitorii conduc Europa, ceea ce nu este deloc în regulă.

Haz de necaz.

Asta e mișto de tot, dacă au chef să facă așa ceva în asemenea momente, înseamnă că știu ei ceva ce noi nu știm.

Radioul grecesc a (re-)început să transmită scurte buletine de știri în mai multe limbi, printre care și româna:

(Până prin anii '90 Vocea Greciei avea program zilnic în limba română)