Freeze la startup

Buna ziua,
Am o problema cu macbook-ul meu air, de ieri nu mai reuseste sa treaca de pagina de startup, apare rotita si se blocheaza acolo. Am verificat hardware si cica nu e nimic stricat. Am intrat cu disk utility am facut o noua partitie si am instalat sist de operare pe aia. Acum vreau sa imi recuperez datele de pe partitia care nu ruleaza si sa o sterg. A mai avut cineva problema asta si daca da cum a rezolvat-o?

  1. Cum a putea sa trec de ecranul de startup?
  2. Cum pot sa imi recuperez datele si sa sterg partitia problema?
    Am incercat toate optiunite : option, command, p,r ; shift, “t”, verbose mode, nimic nu o porneste. In verbose mode scrie ceva de o eroare la vtd (Voi atasa poza).
    Va multumesc!

Din păcate, nu știu cum poți rezolva problema cu ecranul de startup, dar îți pot spune cum a reușit un prieten să-și salveze datele într-o situație similară. Adică a avut o problemă la instalarea sistemului de operare și ajunsese cam la fel, într-un stadiu în care nu reușea să ruleze, să intre în sistem, decît din modul recovery.

Dacă ai backup făcut cu Time Machine, atunci e simplu, intri în Recovery Mode și dai Restore From TM Backup. Dacă ai totuși backup, dar cu alt sistem în afara TM, nu mă pricep.

Dacă vrei să recuperezi datele de pe partiția cu problema, soluția muncitorească ar fi să conectezi un hard disk extern, să intri în Recovery Mode, să deschizi Terminal și să copiezi manual pe hardul extern. Cel mai bine cred că e să copiezi tot fișierul Home, să știi că ai salvat tot.

Comenzile ar fi:

ls /Volumes

ca să vezi numele hardului intern, respectiv al celui extern, apoi, pentru a copia, scrii

ditto /Volumes/<numele hardului intern>/Users/<numele tău de utilizator> /Volumes/<numele hardului extern>

Atenție, dacă ai spații în nume, scrie un backslash \ înaintea spațiului.

Un exemplu ar fi (presupunînd că hardul intern se cheamă Macintosh HD, home-ul alexandra și hardul extern Hard Extern):

ditto /Volumes/Macintosh\ HD/Users/alexandra /Volumes/Hard\ Extern

Opțional, poți specifica în ce folder să-ți pună ce copiază (acel folder se va crea, dacă nu există), deci adaugi

 /<numele folderului nou> 

la sfîrșit.

Nu sînt un specialist, probabil colegii mă vor corecta și completa. Mai bine așteaptă să vedem și ce spun ei. Succes!

Completare după ce am citit ce a scris @Cattus_Thraex: Soluția mea e pentru cazul cînd nu poți boota în nicio partiție (încearcă ținînd apăsat Alt pre-boot și alegi de pe ce să bootezi), doar în Recovery Mode. Cum spune colegul, dacă ai instalat sistemul pe altă partiție, bootează de pe ea și recuperezi imediat ce vrei.

Bineînțeles că a avut, e o situație tipică. Două pot fi cauzele:

  1. disc stricat (cel mai probabil); spui că l-ai verificat și că e OK, dar nu ne spui CUM l-ai verificat. Formula folosită „Am verificat hardware si cica nu e nimic stricat.” este total nerecomandabilă, o spui în stil mass media din România, adică nu comunici informația de bază.
  2. Dacă ai reinstalat sistemul pe altă partiție, înseamnă că, teoretic, poți accesa partiția veche și să muți datele de colo-colo. Dacă discul e total stricat, ceea ce nu cred, deduc adică din cele spuse, pur și simplu muți fișierele din partiția cu probleme în partiția cu sistemul nou.

Mai sînt detalii care nu le înțeleg, deoarece nu le spui:

  1. unde ai instalat noul sistem? pe același disc, făcînd o altă partiție? cum? dacă da, atunci discul nu e mort și poți recupera datele ușor iar, prin ștergere și reinstalare, poți pune un sistem curat.
  2. Cum ai reușit să instalezi un sistem nou, eventual pe o partiție pe același disc potențial bolnav, ceea ce presupune o anume știință a partiției și a instalării, dar nu poți recupera datele?
    Indiferent de unde e sistemul nou, cel mai bine recuperezi datele folosind Migration Assistant, din /Applications/Utilities, cu care alegi ca sursă partiția cu discul bolnav, datele fiind mutate pe noua partiție. Durează mult și, la final, vei avea un nou user alături de cel existent.
    Așteptăm detalii ca să emitem idei mai coerente.
    P.S. Evident că „nimic nu o pornește” dacă discul e defect și/sau sistemul dus.

Dacă ar fi avut backup, operația sfîntă a oricărui utilizator de calculator, presupun că nu ar fi pus întrebarea. Deci, presupun că NU are backup și, în disperare de cauză, se roagă zeilor să nu fie total bușit discul. S-ar putea ca rugăciunile să fi avut efect, deduc că nu e chiar mort, de vreme ce, totuși, pornește dar nu continuă.
Acuma, cu riscul că te vei supăra, soluția dată de tine unei doamne/domnișoare e prea pt un specialist IT care lucrează uzual cu command line. Există soluții mult mai simple și mai prietenoase.

Nu mă supăr nicicum. E singura soluție pe care o știu și pe care am probat-o, de aceea am dat-o. Dacă ne-a povestit de verbose mode, m-am gîndit că nu se va speria de niște linii de terminal :smile:

Corect, de aia am și pus alte întrebări. Pare că cineva a ajutat-o, iar acel cineva, deși știe de verbose mode, nu știe să recupereze niște date? Ceva nu se leagă…