Eveniment Apple, 27 octombrie – noul MacBook Pro

Evident, bate cîmpii, e un fel de scuză penibilă. Dacă ei de descărcat poze multe și la rezoluție mare, unde fiecare poză are peste 2–3 MB, ai nevoie să vîri naibii cardul ăla în fantă sau, evident, să ai un cititor de carduri.

Ei, hai, nu seamănă chiar deloc…

Și mai tare ar fi anunțul dacă ar fi completat cu detaliul că, pe PC-urile combo cu touchscreen, macOS va avea și funcții pt touchscreen! :middle_finger:

Poate că unora nu le place să recunoască asta, însă cred că lansarea Surface Studio, care a lăsat pe mulți cu gura căscată cu doar o zi înaintea keynote-ului Apple, a fost principalul factor care a declanșat valul neobișnuit de critici aduse celor de la Cupertino. Dacă Microsoft nu scotea computerul ăla care pare din alt film față de ce-a făcut Apple în ultimii ani, probabil că lansarea noilor MBP-uri ar fi fost un eveniment relativ banal. Ar fi existat ceva critici venite din partea celor care chiar au nevoie de superperformanță, însă presa și restul lumii ar fi tratat normal acest eveniment, lăudând Touch Bar-ul și subțirimea computerelor.

Apropo de presă: constat că e foarte greu să-ți păstrezi obiectivitatea atunci când an de an ești invitat la toate keynote-urile Apple, când ești pe lista scurtă a celor care primesc spre testare noul iPhone sau MacBook Pro cu două săptămâni înaintea muritorilor de rând sau atunci când ești destinatarul favorit al informațiilor “confidențiale” pe care șefii de la Apple consideră că e ok să le afle lumea “pe surse”.

Eu, unul, nu știu dacă lumea a fost dezamăgită de MacBook din cauza Surface Studio. Adevărul e că iMac 5k nu-i așa vechi și nici prea rău, chiar dacă nu-i cu touch. E drept că Studio a apărut realmente inovator, probabil orice produs tech foarte ingenios ar fi atras critici către „consecvența“ Apple.

Dar ce vreau să spun este că mie și cred că multora ni se par MacBook-urile alea un eșec în sine, chiar comparate cu piața fără Surface Studio. Pînă la urmă, în termeni de laptopuri, HP și Acer fac niște SF-uri kitchoase, proaste sau ambele, dar MS, Dell, Lenovo și Asus tot upgrade-uri minime aduc produselor principale. Doar că și față de alea avea Apple de prins din urmă și cred că nu a livrat.

Sigur, faptul că Mac Pro prinde praf și pînze de păianjeni e alt argument, dar comparația iMac - Surface Studio nu e la fel de dezavantajoasă pentru Apple față de aceea între laptopuri și desktopuri.

A aparut deja o prima “reclama” care parodiaza nMBP.

1 Like

Da, sigur că așa este. O cronică excesiv de favorabilă ascunde, cel mai adesea, un interes. Păi cred și eu că aș scrie foarte laudativ despre ceva dacă aș primi bani sau, mă rog, produsul nou pt testare. Este clar că și produsul lui MS a influențat reacția. De aia e bună concurența, Apple va trebui să miște ceva acuma. Oricum, Apple are nevoie de un șef nou, după părerea mea. Cook și echipa actuală și-au cam arătat limitele. Cred că și Ivy a cam obosit.

O recenzie la un produs nou trebuie să țină seama de ce se învîrte pe piață. Mie unul îmi plac noile nMBP, luate așa, per global. Nu pot evalua bara aia, faptul că are USB-C mi se pare OK, tehnic vorbind, o singură mufă care leagă orice. Deja m-am învățat cu adaptoare, orice produs Apple are nevoie de așa ceva. Cel mai deranjant lucru pt mine este faptul că nu mai poți avea spațiu mare de stocare, pe care mi l-am făcut scoțînd unitatea optică și punînd acolo un HDD de 2 TB. Este superb să ai mereu la tine tot ce ai nevoie. Dacă, să zicem, mi-aș lua acum un notebook Apple, aș opta tot pt acel MBP „clasic”, ca să fac la fel. Dacă mi-aș lua unul doar cu SSD, atunci ar trebui să mă gîndesc cumva la o stocare accesabilă online. Ideea de a purta mereu cu mine un disc extern îmi repugnă și am mai spus de ce: ce rost are să scoți produse mici, subțiri, ușoare, dacă îl obligi pe utilizator să care cu el un disc extern și/sau adaptoare? Păi se duce tot avantajul. Iar o sculă pro e, la naiba, pro. Nu vrei pro, iei ceva mic și ușor, nMB ori MBA, este OK.

Cu ce aplicație făcea ăla demonstrația? Era ceva din zona CAD, da?

S-au lăudat, printre altele, și cu o versiune 3D a MS Paint. :smiley: Apare pe acolo prin clip, așa cum apar și cele din zona CAD și pictură digitală.


Eu sînt de acord că sîntem într-o perioadă de tranziție către USB-C și accept asta. Doar că schimbarea impusă de Apple a venit prea abrupt. Probabil plănuiesc să nu mai scoată nimic alți 3-4 ani, pînă se umple piața de USB-C. Altfel, ar fi făcut ca alții, ar fi pus 1-2-3 asemenea porturi, eventual scoteau Mini Display și jack-ul audio, dar mai lăsau și din porturile „legacy“. Așa mi s-ar părea normal, o mișcare corectă într-o perioadă de tranziție.

Mai sînt și alte motive pentru care personal văd nMBP ca eșec. Nu atît pentru mine, personal, dar înțeleg și aprob obiecțiile multora: despre porturi am zis, faptul că o configurație maximă nu e chiar pentru toți profesioniștii (deși destui au zis că dacă vrei mai mult decît varianta maximă, ia-ți un desktop, alea nu mai sînt nevoi de laptop — și poate au dreptate, dar piața PC e în declin și Apple stă și mai rău în zona asta), bateria nu a crescut, deși au cam rămas de căruță (aproape), ecranul la fel, iar aici chiar sînt în urmă.

Practic, toate caracteristicile pe care i le analizez mă conduc la concluzia că nu e decît un produs „meh“, la suprapreț. L-au lansat, parcă, doar ca să mai arate că sînt și ei „p-acolo“, necum în sau spre frunte. Și marketat excesiv de mult prin prisma acelui Touch Bar, ca să nu mai spun de, practic, singura „apreciere“ privitoare la viteză și performanțe din timpul prezentării: comparația cu modelul din anii '80.

Da, e subțire, ușor și are ecran mult mai luminos și bară tactilă (care ne-a costat un rînd de butoane, utile pentru unii, în plus pentru alții). Dar zău așa, m-a dus iar cu gîndul la gluma aia [scuzați limbajul, dar e aproape miezul nopții]: Nu se scoală, nu se scoală, dar nu vezi ce frumos atîrnă?..

Dacă nu ți-o taie adminul, așa să fie. :slight_smile:

Și Dell pregătește ceva similar lui MS Surface Studio.

Un sondaj pe 25.000 de utilizatori arată că majoritatea înclină ușor spre a favoriza introducerea unei singure mufe USB–C/ThB 3. Și eu, așa cum am spus. Asta mi se pare o inovație corectă, pe linia Apple din 1998–1999, cînd a introdus relativ repede USB ca conector de bază (pe atunci nu putea fi universal). Alltele sînt problemele.

Aș zice că, la ora asta, conducerea Apple este în discuții aprinse. Cea mai proastă soluție ar fi să anunțe picări și căderi la vîrf, o pot face DUPĂ ce fac o mișcare inteligentă, au destule la dispoziție.

Zis și făcut:

Detalii aici:
https://9to5mac.com/2016/11/06/macbook-pro-touch-bar-any-mac/

Trecând peste faptul că urăște produsele Apple și compania în sine, deși din reparațiile produselor Apple trăiește, este posibil să fie o problemă. Eu am problema asta cu un HDD pe USB 3.0 conectat la portul din partea dreaptă la MacBook Air. Norocul meu este că am unul și pe stânga. La noul MacBook asta poate fi un deal break, având în vedere că amândouă porturile sunt pe aceeași parte și îți trebuie neapărat un adaptor pentru aproape orice.

Cică MBP-urile noi de 13" (fără Touch Bar) nu-s atât de lente precum crede lumea. Cu un software optimizat precum Final Cut Pro, MBP-ul bate la scor un laptop HP cu specificații tehnice superioare:

Asta clar, cîtă vreme pe Windows standardul este Adobe Premiere și știm foarte bine cît le pasă celor de la Adobe de optimizare; mai ales că au produse cross-platform și chiar tu ai spus că, de fapt, pare că fac un fel de “Adobe OS”, de nu se integrează perfect nici în Windows, nici în macOS.

Oricum, rezultatul era de așteptat, tipul ăsta face chestii “serioase”, teoretic nepermise pe MB12:

Altele sînt criticile pentru MBP2016, după cum știm, nu că n-ar bate concurența directă la performanță.

Abia aștept să apară recenzii detaliate cu Surface Book 2016. Am văzut ieri una scurtă și rupea 2 x 4K, plus editare în Premiere. La $3200, ce-i drept…

E drept, nu orice e scump e neapărat și bun, totuși… Am făcut odată un curs pt editorii de carte. Cu acea ocazie am aflat că nu este o politică bună să vinzi cărți ieftine, lumea le ia drept proaste. Mai bine cărți scumpe x tiraj mic decît cărți ieftine x tiraj mare. Sigur, între aceste extreme există loc pt variante intermediare, dar Apple merge pe regula de aur „bun și scump”. De aceea, ieftinirea bruscă a acelor adaptoare a fost un gest disperat în urma unor critici dure. nMB este, după părerea mea, un produs supraevaluat, arată bine și are cîteva caracteristici OK, dar nu face banul.

Au început să apară recenziile și la MBP cu TouchBar:

Mossberg

The Verge

Ars Technica

De remarcat, dar și de așteptat performanța inconsecventă a bateriei la modelul cu TouchBar.

Și varianta fără TouchBar, de la Ars Technica.

1 Like